Parcul Naţional Munţii Rodnei – zonă pilot într-un proiect internaţional de promovare a bunelor practici

Parcul Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei) a fost selectat ca arie protejată pilot pentru promovarea bunelor practici de monitorizare participativă a biodiversităţii prin implicarea voluntarilor în cadrul unui proiect internaţional intitulat IMPACT „Innovative models for protected areas - exchange and transfer" finanţat prin Programul INTERREG în perioada 2016-2020.

         Proiectul este o cooperare interregională care urmăreşte introducerea unor modele de management care promovează conservarea biodiversităţii şi o valorificare durabilă a resurselor naturale în cadrul parteneriatului format din Ministerul Mediului şi Amenajării Teritoriului din Andaluzia (Spania), Federaţia EUROPARC (Germania), EUCC Baltic Office (Lituania), Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism (România), Regiunea Molise (Italia), Espaces Naturels Regionaux (Franţa).

         Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost selectat ca zonă pilot şi model de bune practici alături de alte 4 arii protejate din România (Parcul Natural Vânători Neamţ, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Geoparcul Dinozaurilor, Parcul Natural Porţile de Fier) în vederea promovării experienţei acumulate în cadrul reţelei de arii protejate model din ţările partenere: Spania (Parcurile Naturale Sierra de Grazalema şi Sierra de Andujar), Lituania (Parcul Naţional Kursiu Nerija, Parcurile Regionale Delta Nemunas şi Pajurio), Italia (Rezervaţia naturală regională Guardiaregia-Campochiaro, Rezervaţia MAB Collemeluccio-Montendimenzzo Alto Molise, situri Natura 2000 din regiunea Molise), Franţa (Parcurile naturale regionale de l'Avesnois, des Caps&Marais d'Opale, Scarpe-Escaut).

         În cadrul acestui proiect, reprezenttanţi ai Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei participă în aceste zile la întrunirile dedicate factorilor de interes din ţară ce au loc la sediul Institutului Naţional de Cerectare şi Dezvoltare în Turism din Bucureşti.

Biolog dr. Claudiu Iuşan

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei

Comentarii

30/03/17 10:40
Mircea

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc national din tara, dupa Parcul Naţional Retezat. Cu o suprafață de 47.177 ha, Parcul Național Munții Rodnei este deosebit de valoros din punct de vedere al biodiversităţii. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare. Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) s-a înfiinţat în luna mai, anul 2004. Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor -actualmente Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de autoritate publică centrală care răspunde de mediu, a încredinţat pe bază de contract de administrare Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, iar din 19 noiembrie 2014 APNMR funcționează în baza Contractului de administrare încheiat între RNP-Romsilva nr. 142/19.11.2014 și APNMR (valabil pentru perioada 2014-2024).
Chiar daca se intinde pe teritoriile a două județe: Bistrița-Năsăud și Maramureș, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost stabilită în localitatea Rodna, judeţul Bistriţa – Năsăud, iar la Borşa-judeţul Maramureş, s-a înfiinţat un Punct de lucru. Asadar, Parcul Național Muntii Rodnei trebuie privit ca o arie protejată unitara oferind o diversitate floristica si faunistica aparte. Si fiindca veni vorba de diversitatea floristica, exista o lucrare a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire. Faptul ca Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost selectat ca zonă pilot într-un proiect internaţional, nu este intamplator si se datoreaza performantelor actualei echipe manageriale a acestei arii protejate.
Si cand te gandesti ca Raducu pusese gand rau Parcului Național Muntii Rodnei intentionand sa ia in administrarea CJ Bistrita-Nasaud aceasta rezervatie stiintifica si sa o termine pentru niste interese meschine.
Vezi:http://www.timponline.ro/seful-cj-sa-ne-gandim-serios-sa-preluam-adminis...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5