Părintele Vasile Beni: Să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să putem schimba tot ce-i rău în viața noastră, ca apoi să strălucească în noi lumina faptelor bune
Dragii și bunii noştri credincioşi!
Sinteza sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului o face troparul praznicului: ”Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea. Strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie!”
Deschizând şi răsfoind paginile sfintelor scripturi aflăm că Mântuitorul a săvârşit minuni asupra naturii: când a prefăcut apa în vin sau a înmultit pâinile în pustie. Minuni asupra oamenilor: când a vindecat şi a tămăduit orice boală şi orice neputinţă era în popor. Dar şi minuni asupra propriei Sale persoane, cum este Schimbarea la faţă sau Învierea din morţi.
Patru sunt evenimentele mai importante din viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos care s-au petrecut pe munte. Într-una din ele, a rostit frumoasa şi faimoasa Sa Predică de pe Munte; în a doua, şi-a arătat slava Sa ca Dumnezeu (Schimbarea la Faţă); în a treia, s-a dat pe Sine la moarte pentru păcatele noastre, iar în a patra, s-a înălţat la cer.
Aflat la limita a doi versanţi ce încadrează începutul şi sfârşitul activităţii pământeşti a Domnului, între asceza Qarantaniei şi agonia Golgotei, Taborul devine altarul în care se arată slava lui Dumnezeu, stabilind centralitatea operei hristice: transfigurarea omului în lumina dumnezeiască necreată.
Sfântul Ioan Gură de Aur, într-o omilie consacrată acestui eveniment, spune în acest sens: „Vrând să-i încredinţeze pe ucenici şi cu văzul şi să le arate cum este slava aceea cu care are să vină - atât cât erau ei în stare s-o cunoască - le-o arată şi le-o descoperă aici pe pământ, ca ucenicii să nu se întristeze nici de moartea lor şi nici de moartea Stăpânului lor...” (Omilia LVI la Matei). Încredinţarea se va face, într-adevăr, atât prin arătarea strălucirii Sale dumnezeieşti, cât şi prin mărturia Tatălui, Care a grăit din norul luminos: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Carele am binevoit; de Acesta să ascultaţi!” (Matei, 17, 5), îndemnându-i, astfel, să nu se mai îndoiască, să-L asculte şi să-L urmeze.
Când şi de ce Mântuitorul s-a schimbat la față. Când Mântuitorul a venit cu apostolii în Cezareea lui Filip, i-a întrebat pe aceștia: ,,cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? - iar ei i-au răspuns: unii, Ioan Botezătorul, alții Ilie, alții Ieremia sau unul dintre prooroci. Dar voi cine ziceți că sunt Eu, și răspunzând Petru a zis: „Tu ești Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu”. (Mt.16,16) În timp ce poporul vedea în Iisus un om deosebit, un om ales de sus, Petru îl vede ca fiind Fiul lui Dumnezeu.
De ce S-a schimbat la față. Pentru a-i întări în credință, dar și pentru a le arăta dumnezeirea Sa, pentru a le dovedi ceea ce ei au mărturisit prin gura lui Petru-că Iisus este Hristos Fiul lui Dumnezeu celui viu-este cu adevărat așa.
Care este semnificaţia şi mesajul acestei sărbători.
Praznicul Schimbării la față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire. Din această pricină mulţi teologi ortodocşi socotesc praznicul Schimbării la Faţă ca ziua când se prăznuieşte îndumnezeirea (theosis) firii omeneşti în Hristos.
De aceea, să nu încetăm a ne ruga lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor Puterilor cerești, să ne lumineze mintea, inima și viața cu lumina adevărului și a dragostei Dumnezeului nostru, ca să putem birui și schimba tot ce-i rău în noi și în viața noastră de oameni, ca și în noi să strălucească lumina cea mai presus de orice lumină a faptelor bune, spre binele și spre bucuria semenilor noștri și spre slava Dumnezeului nostru. Amin.
Pr. Vasile Beni
Adaugă comentariu nou