Patrimoniu Bănățean, la Complexul Muzeal. Recital Lia Lungu
Colecția particulară ”Patrimoniu Bănățean” are de astăzi și un catalog. La lansarea volumului editat și tipărit de Muzeul Național Brukental din Sibiu a participat și proprietarul colecției, timișoreanul Marius Matei. La evenimentul susținut de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și-a adus aportul și interpreta de folclor bănățean Lia Lungu, stabilită de 24 de ani în New York, Statele Unite ale Americii.
Amfitrionul lansării volumului a fost managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud Alexandru Gavrilaș, cel care a precizat că simezele instituției pe care o conduce găzduiesc în aceste zile două colecții care au valori inestimabile, asta atât la propriu cât și la figurat. E vorba de costumele populare unicat din Banat dar și salbele de aur și argint, cât și tezaurul Episcopiei Tulcii, reprezentat de vechi obiecte de cult din arealul dobrogean.
Volumul „Patrimoniu bănăţean”este realizat de Marius Matei și dr. Alexandru Chituță. Cartea prezintă în paginile sale costume populare unicat, parte a Colecţiei etnografice Marius Matei, singura de acest gen din Banat şi printre cele mai lăudate colecţii private din România în materie de costum popular.
Potrivit celor spuse de proprietarul colecției de costume și podoabe bănățene Marius Matei, ele au fost strânse în decurs de 15 ani, valoarea celor peste 2000 de piese fiind uriașă.
Opiniile etnologilor sunt împărțite, doar că jurnalistul Menuț Maximinian, specializat pe folclor, spune că piesele din colecție sunt unice.
Finalul întâlnirii de la Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud a fost pe măsura evenimentului, interpreta de folclor bănățean Lia Lungu producându-se cu bucăți dintr-un spectacol special pe care l-a prezentat și pe Broadway- Ritualuri de trecere daco-valahe.
Pentru ziua de joi, 28 septembrie, la orele 11.00, Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală pictor Octavian Smigelschi Sibiu, Colecţia etnografică Marius Matei şi Muzeul Satului Bănăţean.
Citiţi şi:
- Lia Lungu, la Bistriţa, la lansarea volumului „Patrimoniu bănăţean”
- Portul popular bănăţean, expus la Complexul Muzeal
- Costumul tradițional, într-o expoziţie inedită! Marţi, vernisajul la Complexul Muzeal
- Cojoace din portul tradițional vor fi restaurate cu ajutorul unui grup internațional de tineri
- Minorități din România, expoziție de costume tradiționale, la Complexul Muzeal
Adaugă comentariu nou