Paul Ionuț Boroș: Cui îi mai pasă de mediu?

Pentru pe 5 iunie, am sărbătorit Ziua Internațională a Mediului, am încercat să organizăm o dezbatere publică având tema Ecologia și Protecția Mediului, la care să participle reprezentanții departamentelor de elevi și tineret ale partidelor politice din Beclean. Spun că am încercat pentru că în afară de departamentul de tineret al Organizației Orășenești U.N.P.R. Beclean nu a mai participat nimeni. De aici putem trage concluzia că celelalte partide politice din oraș sau nu au departamente de tineret, sau tinerii lor (din proprie inițiativă, sau sfătuiți de seniori) sunt indiferenți la problemele de mediu din Beclean.
Colta Claudia, Președintele Departamentului de Tineret al U.N.P.R. Beclean, a început dezbaterea cu o scurtă istorie și prezentare a Zilei Mondiale a Mediului, instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, sărbătoare a tuturor cetățenilor, indiferent de țară, rasă, etnie, religie, apartenență politică sau de altă natură.
Rezmureș Răzvan, Președintele Organizației de elevi U.N.P.R. Beclean, a prezentat Acordul pentru mediul înconjurător al organizațiilor politice de tineret din Județul Bistrița-Năsăud, prin care departamentele de tineret ale partidelor politice din județul nostru se angajau să participe împreună, anual, până în anul 2020, la o acțiune de ecologizare și la o acțiune de împădurire.
Teoretic viitorul sună bine! Dar importante sunt faptele nu vorbele. Becleanul nu face parte din Județul Bistrița-Năsăud? Și atunci de ce dacă încercăm să aplicăm Acordul pentru mediul înconjurător al organizațiilor politice de tineret, la Beclean nu se implică nimeni?
Pentru noi importante sunt oricum faptele nu vorbele sau acordurile. De vorbit e ușor și de scris de asemenea, dar când e vorba de a pune în aplicare acordurile sau promisiunile, pentru politicieni e întotdeauna mai dificil.
Așa că, în încheiere, le vom adresa o întrebare reprezentanților organizațiilor politice județene, menționând că acordul de mediu sună sublim, dar faptele lipsesc cu desăvârșire.
Ne apucăm de treabă? Someșul, în zona Becleanului, e mutilat și distrus de balastiere și sufocat de gunoaie.
Ne apucăm de treabă? Pădurile, care ne înconjurau cândva orășelul, ca niște îngeri păzitori, ne sunt măcelărite și defrișate în continuare, cu toate că există legi care să le protejeze, dar nu sunt aplicate.
Ne apucăm de treabă? O împădurire masivă în zona Becleanului nu s-a mai făcut după 1989 și credem că este necesară. S-au făcut și se fac doar defrișări.
U.N.P.R. Beclean propune tuturor reprezentanților partidelor politice (la nivel local și județean), administrației locale și județene, precum și deputaților și senatorilor care ne reprezintă în Parlament, asociațiilor și fundațiilor din Beclean și tuturor cetățenilor cărora le pasă de mediul înconjurător și care vor să se implice să acționăm unitar participând împreună la o ecologizare și la o împădurire, în toamna acestui an.
Putem face un calcul simplu. Dacă suntem zece oameni care vor planta câte zece puieți, vom avea o sută de copaci. Dar dacă vom fi o sută? Vom avea o mie de copaci.
Să arătăm că ne pasă de salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa copiilor noștri. Vor mai putea ei să facă baie în Someș sau să se plimbe prin pădure la umbra copacilor, cum făceam noi când eram copii?
(Boroș Paul Ionuț - Președinte U.N.P.R. Organizația Orășenească Beclean)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5