Pe Sălăuţa, la vale… spre culmi!

Telciu

Edilul comunei Telciu, ing. Sever Mureşan, este preocupat, pe lângă celelalte probleme cotidiene care derivă din atribuţiile „funcţiei” de primar, şi de reabilitarea reţelelor de apă. Aceasta deoarece sunt în derulare lucrările de introducere a canalizării şi cele de asfaltare, investiţie finanţată din fonduri europene în baza Măsurii 322 şi, deoarece reţelele de alimentare cu apă au o vechime de peste 40 de ani, trebuie refăcute înainte de asfaltarea stradală.

Aşa cum ne-a explicat primarul Mureşan, „Lucrările de refacere, de reabilitare a reţelelor de apă nu sunt cuprinse în finanţarea pe Măsura 322 ci în Masterplanul judeţean care nu a demarat încă, fapt care ne pune în mare încurcătură. Şi aceasta, deoarece, după asfaltare, nu avem voie să afectăm trama stradală timp de 5 ani. Noi, momentan, suntem presaţi de lucrările de asfaltare a străzilor care au termen de finalizare un an de zile, dar din cauză că reţelele de alimentare cu apă, cu conducte din azbociment care sunt foarte uzate şi necesită înlocuirea pentru care nu avem „undă verde”, ne vedem obligaţi să luăm unele măsuri imediat pentru a putea continua lucrările în ordinea lor firească. Ne gândim chiar la contractarea unui împrumut bancar de vreo 600.000 lei pentru a ne rezolva lucrările de reabilitare a reţelei de apă în timp util, după care să putem asfalta”, a precizat edilul telcean.

Tot de la dumnealui am mai aflat că au câştigat diferendul cu comuna Moisei referitor la păşunile alpine. Este vorba despre cele aproape 400 de hectare don zona Bătrîna – Buhăescu din Munţii Rodnei, care vor aduce bani mulţi administraţiei telcene prin programele care accesează fonduri pentru dezvoltarea zonelor montane. Sunt sume care pot ajunge până la 300 de euro la hectar, bani mulţi fiindcă suprafeţele sunt mari… „Deoarece Prefectura Maramureş le-a eliberat moisenilor titluri de proprietate fără niciun temei legal, noi fiind aceia care deţineam extrasele de Carte funciară care dovedeau proprietatea ca fiind a noastră, am fost obligaţi să-i dăm în judecată, instanţa dând sentinţa definitivă în favoarea noastră, cum era şi normal”, ne-a declarat primarul sever Mureşan.

Coşbuc

Şi în Coşbuc vor demara lucrările de modernizare a localităţii începând cu luna viitoare (august). Este vorba de investiţii în baza Măsurii 322, finanţare prin FEADR, în sumă de 2,5 milioane de euro, pentru drumuri, apă, canalizare, reabilitarea Căminului Cultural şi construirea unui orfelinat. Potrivit primarului Anghel Niculae, „Aceste fonduri europene au venit ca o gură de oxigen deoarece buget este destul de sărăcuţ. Cu acestea vom reabilita drumurile de interes local, vom face canalizarea şi vom construi un cămin cu 16 locuri de cazare unde vor fi îngrijiţi copiii abandonaţi. De asemenea, vom moderniza şi dota corespunzător şi Căminul Cultural. Conform actelor semnate, execuţia lucrărilor va fi în perioada august 2011-noiembrie 2012”, a specificat primarul Anghel.

Salva

Nici comuna Salva nu rămâne mai prejos. Şi aici demarează lucrările de reabilitare şi modernizare a sistemelor de apă prin Masterplanul judeţean.

Aşa cum ne informează primarul Gheorghe Onul, „Valoarea investiţiei în ceea ce priveşte tronsonul de canalizare care totalizează 12.278 de metri liniari, este de 3.506.640 euro, la care se mai adaugă suma de 4.837.530 euro necesari pentru construirea şi punerea în funcţiune a unei staţii de colectare şi epurare a apelor uzate. Aceasta va fi amplasată la confluenţa Sălăuţei cu râul Someş, pe un teren din apropierea celui de fotbal. Execuţia lucrărilor va fi finalizată la sfârşitul lui 2012”, a specificat primarul comunei Salva, ing. Gheorghe Onul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5