Pentru 21 de copii din Bistriţa-Năsăud, va fi primul Crăciun cu familia adoptivă
Magia sărbătorilor de iarnă a început. Strălucirea acestei perioade aduce în suflete bucurie, liniște, speranță. În această perioadă minunată, familia primează, precum și amintirile create alături de cei dragi. Pentru 21 de copii din județul Bistrița-Năsăud, în anul acesta sărbătorile au o valoare și mai mare, prin faptul că în povestea lor de viață, cu un debut dificil, a apărut o rază de lumină, întruchipată de întâlnirea cu familia adoptivă.
În cazul în care, din diverse motive, un copil nu poate fi îngrijit de părinţii sau de rudele sale biologice, atunci adopţia poate fi o soluţie prin care să i se asigure căminul stabil de care are atâta nevoie. Din păcate, indiferent cât de dezvoltate ar fi serviciile oferite copiilor lipsiţi de îngrijirea familiei biologice, acestea nu le pot asigura stabilitatea necesară şi continuitatea în creştere şi îngrijire, situaţie care în timp afectează negativ copiii. Pentru copilul aflat în sistemul de protecţie specială se realizează demersuri în vederea redării sale în grija părinţilor, sau, dacă nu este posibil, se analizează posibilitatea ca acest copil să fie crescut de rudele sale. Există însă situaţii în care nici părinţii şi nici rudele nu se pot ocupa de copil sau nu îi pot oferi cele necesare pentru ca el să crească şi să se dezvolte cât mai bine posibil, sau sunt cazuri în care părinţii/rudele copilului nu pot fi găsite de asistenţii sociali pentru a se discuta şi analiza ce poate fi făcut în vederea revenirii copilului în familia sa biologică.
Adopția copiilor a fost, cu precădere în ultimii ani, subiect de ample dezbateri mediatice, dar nu numai – se vorbește, astfel, despre discrepanța dintre numărul impresionant de mare de copii aflați în sistemul de protecție socială, numărul destul de mare de familii dornice, statistic vorbind, de a adopta un copil și cel foarte mic al copiilor declarați adoptabili. În plus, dintre copiii declarați adoptabili nu toți ajung să părăsească sistemul, așteptările familiilor au rol determinant în procesul adopției. Marea majoritate a familiilor care doresc să adopte vor copii care să nu fie de etnie rromă, să fie sănătoși, fără întârieri în devoltare și să provină din părinți biologici sănătoși.
Totuşi, în județul Bistrița Năsăud numărul adopţiilor a crescut în ultimii ani, familiile care devin mai maleabile în opțiuni sunt, de obicei, cele care au așteptări realiste în ceea ce privește copilul potențial adoptabil și sunt dispuse să-l accepte așa cum este, considerând că educația și mediul în care crește un copil sunt cei mai importanți factori în evoluția lui ca om. Dacă în anul 2013 au fost adoptați 10 copii, în anii 2014 și 2015 au foast încuviițate 15 și respectiv 17 adopții, în anul 2016 numărul adopțiilor a crescut la 21.
Noile reglementări aduse Legii 273/2004 privind procedura adopției, în august 2016, sunt premisele creșterii numărului de adopții în viitor. Aceste modificari vizează introducerea unor dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor și potrivirea cu copilul adoptabil precum și acordarea unui concediu de acomodare de maximum 1 an de zile și a unei indemnizații lunare pe perioada acestui concediu, oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit.
Distinct de cei 21 copii adoptați în anul 2016, 7 copii din județul Bistrița-Năsăud așteaptă să fie adoptați și pentru alți 11 au fost înaintate instanței cereri pentru deschiderea procedurii de adopție. Finalitatea pe care DGASPC Bistrița-Năsăud o dorește pentru fiecare copil adoptabil este aceea de a fi integrat într-o familie iubitoare, capabilă să-i ofere condițiile necesare unei evoluții favorabile, pe termen lung, ca ființă autonomă. Adoptând un copil, veți schimba cu siguranță un destin!
Adresăm pe această cale, cele mai bune gânduri, urări de sănătate, fericire și multe împliniri, pentru copiii adoptați, pentru cei care așteaptă să fie adoptați, pentru familiile care au adoptat sau adoptă și pentru toți angajații și beneficiarii DGASPC Bistrița Năsăud! Sărbători binecuvântate! La mulți ani!
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud
Director General,
Jr. Fontul Delia Claudia
Citiţi şi:
- Bistriţa-Năsăud: echilibru între familiile care vor să adopte şi copiii adoptabili
- Adoptând un copil, poţi schimba un destin!
- 2 iunie- Ziua națională pentru adopții. Care este situaţia adopţiilor în Bistriţa-Năsăud
- Anul trecut, 21 de copii și-au găsit o familie. În primele 5 luni, alți 11 copii și-au cuncoscut părinții adoptivi
- DGASPC BN: 16 copii din Bistriţa-Năsăud aşteaptă să fie adoptaţi. Fii motivul pentru care un copil e fericit!
Adaugă comentariu nou