Pentru prima dată în ultimul deceniu, sporul natural al judeţului este negativ

• Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în Bistriţa-Năsăud

Bistriţa-Năsăud are, pentru prima dată în ultimii zece ani, spor natural negativ, valoarea acestui indicator fiind de –0,68%. Dr. Anca Andriţoiu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, a prezentat în cadrul şedinţai Colegiului Prefectural o serie de indicatori pentru anul 2012, care arată că rata natalităţii în 2012 a fost de 11,44%, în timp ce rata mortalităţii generale a ajuns la 12,12%.
Principalele cauze de deces în judeţul Bistriţa-Năsăud, centralizate pentru anul 2012, sunt similare cu cele ale ţării. Astfel, primele 5 cauze de deces sunt bolile aparatului cardiovascular - 77%, tumorile maligne - 16%, bolile aparatului respirator - 3,12%, accidentele - 2,5% şi bolile aparatului digestiv - 1,38%.
Principalele boli ca incidenţă în judeţul Bistriţa-Năsăud, în anul 2012, cele ale aparatului respirator , digestive, ale sistemului osteo-articular, ale pielii şi ţesutului celular subcutanat, dar şi ale aparatului urinar.
Anul trecut, în judeţul nostru au fost înregistrate 450 cazuri noi de diabet, iar 730 de persoane au fost diagnosticate cu cancer (bronhopulmonar, de sân, stomac, de col uterin, de prostată etc.). Nu lipsit de importanţă este şi faptul că în 2012 au apărut în statistici 291 cazuri noi de bolnavi psihici.
***
În prezentarea sa, dr. Anca Andriţoiu a menţionat că starea de sănătate a unei populaţii este influenţată de o serie de factori, precum comportamente, mediu, biologia umană şi serviciile de sănătate. “Este cunoscută legătura între anumite afecţiuni şi factori de mediu necorespunzători ca poluarea, calitatea apei, a alimentelor, stresul, disconfortul psihic şi social. (…)Stilul de viaţă, comportamentele alimentare nesănătoase pot determina afecţiuni, unele dintre ele fiind pe primele locuri în ce priveşte morbiditatea şi mortalitatea. Exemple: fumatul şi cancerul pulmonar; consumul de sare şi hipertensiunea arterială; alcoolul şi ciroza hepatică, consumul de glucide şi diabetul zaharat; sedentarismul şi obezitatea”, a punctat directorul DSP BN.
”Sănătatea reprezintă starea completă de bine din punct de vedere fizic, mintal şi social. Ea nu însemnă numai absența bolii sau a infirmităţii”, spune definiţia dată de Organismul Mondial al Sănătăţii.
Oare câţi mai suntem cu adevărat sănătoşi, după aceste criterii?

Comentarii

30/04/13 11:07
Un cititor ...

Pentru ce sa mai faca oamenii copii... ? Sa devina si sa ingroase randurile somerilor, al handicapatilor si al celor care solicita zi de zi tot soiul de ajutoare de la stat ? Numai nesabuitii , tiganii si sectantii de extrema religioasa negativa, mai fac "plozi" ( iertati-mi expresia...) .Abia mai pot trai si supravietui oamenii fara copii, dara-mi-te cu...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5