Persoanele cu dizabilități beneficiază de vouchere până la 23 de mii de lei! Cum se obțin!

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), implementează proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. În cadrul acestui proiect persoanele cu dizabilități pot beneficia de vouchere cu valoare până la 23 de mii de lei, pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Voucherele pentru tehnologie asistivă pot fi folosite pentru achiziția a două dispozitive, în cazul unor deficiențe bilaterale, cu mențiunea ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist (lista este disponibilă pe site-ul ANDPDCA).

 

Cine poate accesa voucherul?

 Pot accesa voucherele, persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1. Sunt persoane care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;

2. Sunt persoane în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent;

3. Sunt persoane cu vârste între 18-65 ani, inclusiv elevi și studenți;

 

 Pași necesari pentru obținerea tehnologie asistive

       

  1. Cui mă adresez prima dată?

Persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM BN cu următoarele documente: carte de identitate; adeverință medicală; ultimul document de studii.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud înregistrează persoana ca fiind în căutarea unui loc de muncă și acordă servicii de informare, consiliere și mediere.

Persoana cu dizabilități semnează Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă și participă la minimum două activități asigurate de AJOFM BN (informare, consiliere, mediere).

 

  1. Ce fac mai departe?

Persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud unde depune următoarele documente:

  • Cerere pentru acordarea voucherului;
  • Certificat de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia (copii);
  • Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
  • Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM BN, însoțit de Planul individual (copie);
  • Angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv (în trei exemplare).

 

  1. Cum intru în posesia voucherului?

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții centralizatorul cu cererile depuse în original, iar Autoritatea transmite DGASPC BN voucherele nominale tipărite;

Persoana cu dizabilități

  • ridică voucherul de la DGASPC BN;
  • prezintă voucherul furnizorului de tehnologie asistivă;
  • primește produsul din Lista cu produse.

 

În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferența este suportată de beneficiar sau de reprezentantul legal al acestuia, după caz.

Data de finalizare a proiectului: 31.07.2023

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5