Personaje … din trecut

prof. Augustin Rus

   Trecutul este o realitate care nu poate fi schimbată, dar poate fi luată uneori, chiar parțial, ca model pentru zilele noastre.

   Iată câteva exemple –

  1. Prietenie  și  loialitate  -  O veche legendă grecească ne spune că un oarecare Pythias a participat la un complot împotriva tiranului Dionyisios al Siracuzei (405-367 î.Hr.), complot care a eșuat iar Pythias a fost prins și condamnat la moarte. Înainte de a fi executat, el care să-și mai vadă odată familia, după care promite că se va întoarce. Neîncrezător, tiranul îi refuză cererea. Atunci Damon, prietenul său cel mai bun, se oferă să stea chezășie, iar în cazul în care Pythias nu se va întoarce, să fie el executat în locul lui. Tiranul Siracuzei acceptă, numai că în ziua stabilită, Pythias nu reușește să ajungă la timp, și crezând că nu mai vine, iar soarele se pregătea să asfințească, tiranul ordonă execuția lui Damon. În ultimul moment se aude vocea disperată a lui Pythias care cere să se oprească totul pentru că a revenit. Mișcat de prietenia și loialitatea lor, Dionyisios îl iartă   …
  2. Argument  -  În iulie 1782, după ce a asistat la Burgtheater din Viena la premiera operei  Răpirea din Serai a lui W. A. Mozart, împăratul Iosif al II-lea, într-o discuție cu compozitorul, îi spunea acestuia că ea are „prea multe note”. Răspunsul primit   …   „Da, Sire, dar niciuna de prisos!”.
  3. Dorință   -  Savantul francez Jean-Francois Champollion are în 1821 ideea de a copia toate semnele textelor hieroglifice existente pe stela de la Rosetta (găsită de un soldat francez în 1799 în timpul expediției lui Napoleon în Egipt), alături de textul corespunzător grecesc. Cu această ocazie își dă seama că existau mai multe hieroglifa decât cuvinte grecești și deduce că ele sunt purtătoare de sunete, fonograme și ideograme. Acesta este începutul descifrării inscripțiilor egiptene vechi, iar ceea ce a reușit să descifreze din aceste inscripții, publică într-o carte ce face mare vâlvă în mediul academic. Sănătatea autorului ei, este grav afectată  de tuberculoză și diabet, și dându-și seama de această situație, acesta se roagă   …   „Doamne, mai dă-mi încă doi ani în plus, am multe lucruri în cap   …”  în martie 1822 moare, la numai 42 de ani.
  4. Calmi  și  responsabili   -  Ajuns pentru scurt timp șef al Guvernului provizoriu instalat la Paris în urma revoluției de la 1848, poetul Alphonse de Lamartine aude din casa unde locuia strigăte din stradă   …   „Jos trădătorul,  Vrem capul lui Lamartine !”. Calm, acesta iese la fereastră și le spune celor de afară,   „Cu Jos trădătorul nu sunt de acord cu voi, dar, dacă vreți capul meu sunt de acord deoarece sunt convins că v-ar face un mare serviciu să aveți capul meu, nu pe al vostru, ați putea judeca mai limpede situația. Ați fi mai calmi și mai rezonabili!”. Mulțimea începe să râdă, mulți se reped spre poet să-i strângă mâna.
  5. Acum 200 de ani,  acum 100 de ani   …   în prezent   -  Au fost emise ordine sau legi ale unor conducători care au stârnit o puternică opoziție. Primul este un „ucaz” al țarului Petru I al Rusiei, prin care i-a obligat pe boieri, apoi și pe mujici să-și radă barba. Cei care refuzau erau obligați să plătească un impozit special, numit „birul pe barbă”. Al doilea ordin este cuprins într-o lege promulgată în 1923 de președintele reformator al Turciei Mustafa Kemal Attaturk, în care se specifica   …   „purtarea fesului reprezintă    …   un atentat împotriva siguranței statului”.  În prezent, cei care nu poartă mască și sunt depistați de organele abilitate ale statului,   …   sunt amendați   …  .
  6. Situație   -  În aceeași zi din luna martie 1953 mor  Iosif  Visarionovici  Stalin și compozitorul Serghei Prokofiev. La înmormântarea compozitorului nu erau flori, ceea ce l-a determinat pe un participant să afirme   …   „Toate florile au fost duse la Stalin,   …    dictatorul acaparează tot!”.

Comentarii

22/03/21 16:16
Leon Pintea

As zice ca J. F. Champollion desi a trait relativ putin s-a bucurat de acele relicve aduse de armata expeditionara , din Egipt , iar prin descifrarea hieroglifelor a marcat un moment astral pentru istorie si arheologie. Se spune ca Napoleon Bonaparte , vazand cum un detasament al corpului expeditionar a cazut intr-o capcana pregatita de mameluci a propus un sistem de aparare de tip arici , asemanator falangelor macedonene iar apoi a dat un ordin scurt:"Magarii si savantii , la mijloc!". Desigur , nu se vroia o jignire pentru savanti ci un mod de cuvenita pretuire , astfel punand la adapost fiintele care erau cele mai lipsite de aparare . Exista si azi controverse in ce priveste ordinea in care acele nepretuite categorii au fost puse de catre Bonaparte. Se pare ca magarii erau totusi mai pretiosi decat savantii! Cel putin , in acel moment...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5