Întoarcere ...în timp la întâmplări din viața unor personalități

Cu răbdare și curiozitate ne putem întoarce în timpurile apuse mai demult sau mai recent, aflând unele întâmplări din viața unor personalități din diferite domenii, dar și a unor oameni obișnuiți.

   Iată câteva exemple –

  1. Argument  -  Celebrul umanist Erasmus din Rotterdam (1467-1536) nu prea respecta zilele de post prescrise de biserică, motivând că   …   „sufletul îi este catolic, dar stomacul luteran!”.
  2. Logică  -  Cunoscutul bancher Rotschild (1743-1812) grăbindu-se la o întâlnire de afaceri a luat prima trăsură întâlnită iar la sfârșitul cursei i-a plătit birjarului exact suma cerută de acesta. Recunoscându-l, birjarul i-a spus că fiul îi plătește întotdeauna de șase ori mai mult decât îi cere. Replica bancherului a fost scurtă   …   „El are un tată bogat. Eu n-am !”.
  3. Preț  mare  -  Regele Angliei George al II-lea (1727-1760) în călătoriile sale prin țară poposește la un han dintr-un sătuc, unde hangiul îl servește cu un ou, pretinzându-i o guinee de aur. Regele a plătit, întrebându-l dacă ouăle sunt foarte rare pe acolo. Răspunsul hangiului a fost   …   „Nu ouăle, ci regii!”.
  4. Inventatorul piramidonului  - a fost Friederich Stolz, un renumit chimist care a lucrat la o fabrică de culori din Germania. După experiențe îndelungate a reușit să prepare renumitul pyramidon și primul hormon sintetic. S-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, în 1910, la Frankfurt pe Main.
  5. Obicei  -  În Anglia, a dăinuit mult timp un obicei, care probabil datează de câteva secole. În ziua de  29 februarie, femeile sunt cele care cer în căsătorie pe bărbatul dorit, ele invită la dans bărbații care așteaptă cuminți pe scaune, ele plătesc consumația în cazul în care se duc la un local   …   .
  6. Scrisoare  -  Cunoscutul scriitor francez Victor Hugo, primește într-o zi o scrisoare, pe plic fiind scris cu litere mari   …   „Celui mai mare poet al vremii !”. Fără să o deschidă, scriitorul o trimite lui A. de Lamartine, care o retrimite lui V. Hugo, fără să o deschidă. După mai multe asemenea schimburi, atunci când este deschisă, scrisoarea începe astfel   …   „Domnule Alfred  de  Muset   …   ”.
  7. Nerecunoscut  -  Actorul englez David Garrick (1717-1779) este oprit pe o stradă din Londra de un trecător, care în întreabă   …   „Ce mai faci, dragul meu prieten ?. Mirat, actorul îi răspunde celui ce l-a întrebat, că nu îl cunoaște. Răspunsul primit   …   „Cum nu mă cunoașteți, am jucat atâta vreme împreună   …   de pildă în Hamlet eu făceam pe cocoșul, care cânta din culise  cucuriguuu   … !”.
  8. Fumatul  -  …   a fost un obicei permis și în biserică. Abia în anul 1642 papa Urban a interzis acest obicei în bisericile catolice   …
  9. Profit  -  În anul 1936, un editor de cărți din orașul american Philadelphia a anunțat că a editat o lucrare nouă în care se găsește o greșeală de tipar și a promis celui care o găsește un premiu de 25.000 de dolari. În câteva zile a vândut 175.000 de exemplare , cu 1,5 dolari exemplarul. Un cititor a descoperit greșeala de tipar și a încasat premiul, dar și editorul a avut un   …   profit !.
  10. Intendentul  -  În anul 1936, când s-a stins din viață regele Angliei George al V-lea, în apropierea afetului de tun pe care era transportat sicriul, se găsea și intendentul Howiett, care era însărcinat cu îngrijirea hainelor și uniformelor regelui, în număr de peste 500. Fiecare rând de haine era păstrat în compartimente de sticlă și putea fi îmbrăcat în orice moment, având toate decorațiile și insignele necesare   …

 

           Prof.   Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5