4 mai, Ziua Naţională a Mediatorului

Peste 25.000 de procese au trecut prin mâna ei. Bianca Pintea, jurist și mediator bistrițean: Am ales întotdeauna munca

Medierea este arta prin care o persoană specializată, denumită mediator, ajută părţile implicate să transforme un conflict într-o înţelegere. Mediatorul ajută părţile aflate în conflict să genereze opţiuni, le face să înţeleagă că au posibilitatea să aleagă între aceste opţiuni pornind de la ideea că fiecare persoană are un punct de vedere diferit. Medierea, fiind mai puţin formală decât căile litigioase oferă posibilitatea părţilor aflate în conflict să îşi realizeze interesele, soluţiile fiind durabile, costurile semnificativ mai reduse, iar procedura confidenţială. Avantajul principal al medierii este acela că, părţile deţin controlul asupra întregului proces, procedura fiind informală, rapidă şi eficientă. Legea e lege, nu tocmeală.
Azi la ceas aniversar pentru mediatori, am stat de vorbă cu cea care anul trecut a fost nomializată și premiată „Mediatorul anului” din România, Bianca Pintea.
Bianca Pintea, juristul și mediatorul bistrițean, femeia puternică de aproape 40 de ani, este omul care cu profesionalism și determinare a reușit să marcheze ani la rând județul nostru, pe harta medierii în România, Europa și Statele Unite ale Americii. Totodată, puțini știu că, mediatorul a fost și juristul care ani de-a rândul a câstigat pe bandă rulantă procesele dascălilor din învățământul județului nostru. Peste 25.000 de procese au trecut prin mâna unui singur om. Ne amintim de anii, când o mână de femeie, elegantă ca de obicei, cu un pantof cu toc înalt, descărca porbagaje întregi de dosare în fața instanței de judecată. Drepturile restante și neachitate ale dăscălilor se află acum în buzunarele acestora, datorită muncii acestui om.
Mediatorul Bianca Pintea a reușit să alinieze Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud, prin titlul de „Mediator de onoare”, acordat unic în țară prefectului județului nostru, alături de cei patru președinți ai României, este omul care prin inițiativă și dăruire a reușit cu succes să reprezinte medierea în Parlamentul European și să înainteze cu succes Comisiei de la Veneția documente care susțin medierea în plan european. A condus cu diplomație Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Bistrița-Năsăud în ultimii 3 ani.
Indiferent că o surprindem în postura de jurist sau mediator, își iubește sincer meseria și o face cu dăruire. „Am ales întotdeauna munca, care aduce beneficii reale și concrete pentru oameni. Satisfacția mea ca om fiind incomensurabilă atunci când știu că datorită expertizei mele, oamenii pleacă cu problema rezolvată”, spune Bianca Pintea.
Implicațiile ei în socialul bistrițean s-au făcut reamarcate și în afara meseriei sale, Bianca Pintea fiind un membru activ al Clubului Rotary Bistrița Nosa, alături de care a participat și a susținut diverse proiecte în folosul comunității.
Azi, la ceas aniversar, urăm un sincer și călduros „La mulți ani!”, cu multe realizări profesionale tuturor MEDIATORILOR PROFESIONIȘTI!

Comentarii

08/05/18 12:22
Bistritean

Cata vreme actele incheiate de "mediatorii din Romania " , n-au absolut nici o putere juridica, totul este o " prosteala " publica .
Pentru ce sa mearga partile la mediator, sa le mai dea bani si astora ( ca nu fac nimica gratis si taxele sunt similare instantelor de judecata aproape... ) daca acestea nu se inteleg intre ei si oricum sa poata sa-si realizeze interesele , ca sa aiba fortza publica a statului de punere in executare rebuie sa recurga tot la instantele de judecata ?!
Toata povestea cu mediatorii este aiurea , cu atat mai mult ca majoritatea dintre ei nu au nici macar calitatea de "juristi" cu studii in domeniu, ( de lunga durata si nu la " pune x-ul " ... facute la facultati fara nici o valoare judiciara ) .
Mediatorii, nu fac altceva, decat ii " imbrobodesc pe litigiabili " si dupa ce-i impaca oarecum , trebuie sa mearga la un notar public cu ei, fara de care toata intelegerea lor este egala cu zero si chiar si intelegerea de la notar, nu poate fi investita cu formula executorie si nu poate fi executata silit daca partile se razgandesc ... decat tot... numai purtand un proces la o instantza de judecata ( civila ... ca cele din penal nu sunt mediabile ) .
Altceva ar fi, daca mediatorii ar fi din randul magistratilor ( pensionari... sau retrasi din magistratura gata calificati ) si care ar avea autoritatea sa simplifice procesele , cu puterea similara instantelor de judecata si intzelegerea dintre parti sa aiba " autoritate de lucru judecat" si sa poata fi " investita cu formula executorie " , fara sa mai fie necesara purtarea unui proces in civil la o astfel de instanta de judecata ...
N-am nimic de a face cu aceasta " simpatica doamna " , care merita felicitari de altfel, dar nu-mi place deloc aceasta lege a "mediatoritului " cum este ea formulata in Romania .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5