Peste 28.000 cereri unice de plată, înregistrate la Centrele APIA Bistriţa-Năsăud! Fermierii mai au la dispoziţie şase zile

Până în 10 mai, la Centrele APIA din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost depuse 28.034 cereri unice de plată, reprezentând peste 88% din numărul de cereri estimate, prin raportare la totalul de anul trecut, şi anume 31.840 cereri de sprijin. Ca suprafaţă, cererile înregistrate la APIA Bistriţa-Năsăud acoperă 148.205 hectare din cele 182.964 hectare pentru care s-a solicitat sprijin financiar anul trecut.

„Suntem în grafic cu depunerea în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017. Şi de această dată, suntem pe locul 7 la nivel naţional, după numărul cererilor depuse. Noi am estimat un număr de 31.841 cereri, raportându-ne la Campania 2016, dar experienţa ne arată că, în fiecare an, numărul cererilor a scăzut, pentru că se vând terenuri, se dau în folosinţă etc. Marţi, la nivelul tuturor centrelor APIA au fost înregistrate 718 cereri. Per total, ar mai fi în jur de 3800 cereri de depus şi avem la dispoziţie 6 zile, pentru că vom lucra şi în zilele de sâmbătă şi duminică”, ne-a precizat directorul executiv Emil Scurtu.

De altfel, şi în sfârşitul de săptămână trecut, angajaţii APIA au fost la serviciu, însă doar 228 persoane au venit, de exemplu, duminică, să-şi completeze cerea uică de plată. „Dacă noi am făcut eforturi să ne prezentăm, era bine ca şi fermierii să vină. Să ne respectăm reciproc”, a menţionat dorectorul executiv al APIA BN.

Potrivit acestuia, şi în ultima videoconferinţă avută la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a precizat foarte clar că termenul de depunere se încheie în 15 mai, fermierii având la dispoziţie o perioadă generoasă, de două luni şi jumătate, pentru a-şi înregistra cererea.

Normal, ştiind procedurile de anul trecut, ar fi putut, la fel de bine, să solicite din timp adeverinţele la primării sau la Registrul Genealogic al rasei, mai ales că fermierii vor încasa sume frumoase.

***

În conformitate cu art. 1 lit. a) din Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, cererile unice de plată se depun în intervalul 1 martie – 15 mai 2017.

Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5