Peste 4000 de hectare de livezi au dispărut din Bistriţa-Năsăud
Bistriţa-Năsăud se află pe un neonorant loc 10, într-un clasament al judeţelor care şi-au pus la pământ livezile şi pepinierele pomicole. Potrivit analizei realizate de jurnaliştii de la Econtext.ro, dacă în 1990, în Bistriţa-Năsăud erau declarate 12.403 hectare livezi, în 2010 mai erau 8.320 hectare. Diferenţa de 4.083 hectare reprezintă „locurile de case”, cu alte destinaţii, păşuni sau pârloage.
Conform aceleiaşi surse, în primul an de „libertate”, livezile şi pepinierele pomicole din România se întindeau pe o suprafaţă de 310.945 hectare. Douăzeci de ani mai târziu, în 2010, cultivăm fructe pe o suprafaţă mai mică de 200.000 de hectare. Peste o treime din suprafeţele cu cireşi şi meri în floare au dispărut.
Cea mai mare pierdere a avut loc în judeţul Argeş, unde aproape 8.000 de hectare de livezi au fost scoase din circuit. La o diferenţă foarte mică urmează Vâlcea. În 20 ani, 7.910 hectare de livezi au fost rase de pe aria acestui judeţ. La polul opus, sunt judeţele Călăraşi, Galaţi, Giurgiu. Interesant este faptul că în Timiş, în anii ’90, aveau cu peste 2.200 de hectare livezi mai puţin ca bistriţenii, iar acum sunt peste noi.
Că acum importăm fructe, nu mai contează. Ce e 4 lei pentru un kilogram de mere?
Citiţi şi:
- Vezi ce suprafeţe de livadă şi de vie mai sunt în Bistriţa-Năsăud!
- Vezi ce suprafeţe mai ocupă livezile şi viţa-de-vie în Bistriţa-Năsăud!
- Pomicultura Văii Bârgăului subzistă prin iscusinţa, priceperea şi truda pasionaţilor domeniului
- În pomicultură e sezonul lucrărilor de tăieri şi tratamente fitosanitare. Unde sunt tăietorii de altădată?
- Ing. Aurel Onigaş: Pomicultorii să producă mere de calitate. Livezile tinere, sănătoase, bine îngrijite fac mărul uniform, mare, gustos
Comentarii
E o mare tragedie ca odata cu pierderea a peste 4000 de hectare de livezi din judetul Bistrita-Nasaud, e pe punctul de disparitie si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola Bistrita care in mai bine de o jumatate de secol de existenta a devenit o adevarata perla a pomiculturii romanesti gratie muncii unor generatii de prestigiosi cercetatori, ale caror realizari s-au bucurat de recunoastere nationala si internationala.
Pai, am reusit sa ne distrugem nu numai livezile, ci si viile, si fermele de pasari si cele de porcine si cele de taurine sau de ovine si serele si absolut toate unitatile de unde noi mancam fructe, legume, zarzavaturi, carne, paine sau toate cele... La fel este si cu fosta "zona industriala", la fel este si cu padurile si cu abosolut totul din aceasta tara ! Avem niste "conducatori"... de SA NE TRAIASCA !
Adaugă comentariu nou