Peste 50 de bistriţeni, interesaţi… la nivel declarativ de finanţări nerambursabile pentru IMM-uri

Ieri, la Hotel Cora, a avut loc un seminar de prezentare a unor programe implementate din fonduri guvernamentale.

La manifestarea organizata de Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperaţie (OTIMMC) Cluj, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct, au participat peste 50 de persoane din judeţ, în mare parte tineri.

Principala temă a întâlnirii a constituit-o discutarea Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri (SRL-D).

Reamintim că acest program, cunoscut sub numele de ,,SRL-D” (SRL- Debutant) este destinat tinerilor care vor să înceapă o afacere. În acest scop, aceştia primesc o finanţare nerambursabilă de până la 10.000 euro (echivalent în lei), dar beneficiază şi de alte facilităţi, printre care garantarea unor credite. În judeţul nostru, doar două persoane au aplicat pentru acest program.

Înscrierile on-line au început în urma cu circa 15 zile şi continuă. Până în acest moment, la nivel naţional, peste 400 de întreprinzători s-au înscris pe site, potrivit organizatorilor, iar bugetul programului, de 21.000.000 lei permite finanţarea a 600-700 de firme.

A urmat mai apoi, discutarea şi aprobarea variantelor pentru anul 2011 ale Procedurilor de implementare ale Programelor de sprijin acordat întreprinzătorilor, finanţate cu fonduri nerambursabile alocate de la bugetul de stat.

Reprezentanţii OTIMMC Cluj au precizat că, din păcate, firmele din judeţul nostru nu au fost interesate de absorbţia acestor fonduri, anul trecut, doar trei firme bistriţene au aplicat pentru aceste programe.

Regiunea OTIMMC Cluj este pe primul loc la absorbţia de finanţări de la bugetul de stat. Acesta a spus că şi pe viitor se doreşte ca la nivelul regiunii noastre să se absoarbă aproximativ 20% din fondurile alocate pentru programele finanţate de la bugetul de stat.

S-a mai discutat despre Programul naţional multianual pe perioada 2002-2011 pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului; Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START; Programul UNCTAD EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării IMM; Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii şi Programul naţional multianual pe perioada 2002-2012 de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5