Pietonalul sau ,,oraşul mort”
-
View the full image
foto
Discuţia principală este că vrem un pietonal care să fie al Bistriţei, deci să conţină acel amestec între specificul local şi ceea ce ne-am obişnuit să întâlnim într-un centru istoric al unui oraş european. Dar va trebui să se găsească resurse pentru a proteja acele lucruri care îl diferenţiază de alte centre.
La noi, singura zonă pietonală prin tradiţie şi care funcţionează ca atare a devenit în ultimul timp, un ,, oraş al morţilor”, după cum susţine şi scriitorul Alexandru Uiuiu. În ultimul timp, pietonalul este invadat de nişte căsuţe din lemn…părăsite, care nu-şi găsesc rostul. Ici, acolo, o căsuţă, unde cineva comercializează popcorn, pe ritm de manele.
,,Avem un oraş al morţilor pe pietonal. Căsuţele care au apărut pe pietonal, îmi amintesc de un documentar văzut, în urmă cu ceva timp. În Asia li se refac morţilor casa, grădina, omul nu locuieşte acolo, dar adie câte un vânt, mai adie o draperie. Avem şi noi, nişte construcţii pe pietonal care imită un oraş al morţilor. Vrea unul să vândă nişte floricele şi tună manelele. A reuşit să se pună o amprentă manelistă asupra acestui oraş. E o idee proastă şi prost manageriată. Dacă se dorea ca pietonalul Bistriţei să fie ca şi pietonalul Sibiului, aceste căsuţe trebuiau să fie pline de oferte pentru bistriţeni. Ar fi trebuit să vedem în fiecare seară un pietonal plin de lumini şi oferte pentru bistriţeni, dar noi avem o formă fără fond. Avem nişte căsuţe abandonate, nu s-a găsit relaţia optimă cu piaţa, relaţia optimă cu cei care trebuiau să le folosească. E o idee moartă, ca şi orăşelul acesta. Solicităm Primăriei Bistriţa să aibă idei serioase, deoarece iarna nu e un anotimp mort. Deocamdată, oferta e de nimic”, a declarat Alexandru Uiuiu în cadrul unei conferinţe de presă a PDL Bistriţa.
Pe de altă parte, este adevărat, procesul de ,,pietonizare", peste tot în lume, durează câţiva ani, pentru că trebuie asimilat în cultura oraşului şi în comportamentul cetăţenilor.
Zona se autodefineşte, în timp, nu prin decretarea, peste noapte, a unui zone ca pietonal, urmând ca de a doua zi toată lumea să-şi asume, spontan, decizia. Nu se poate forţa un proces de durată, dar măcar se poate face ceva în acest sens.
O idee ar fi de pildă, transformarea într-un ,,muzeu în aer liber", un loc care să fie cu adevărat "viu".
Citiţi şi:
- S-a deschis Târgul de Crăciun
- Ultimele repetiţii, la scena de pe Pietonal, pentru Revelion. Artişti de renume, bucate de la Târg, îi aşteaptă pe bistriţeni. Focuri de artificii în centrul oraşelor şi comunelor din judeţ
- Alexandru Uiuiu (PDL): „Multiplicarea chipului lui Geoană este o formă de deşănţare”
- Târgul de Crăciun al Bistriţei, mai bogat, de la an la an
- 40 de evenimente marca “Rădăcinile eternităţii”
Adaugă comentariu nou