*proiecte de peste 200 milioane euro pentru dezvoltarea rurală în Bistriţa-Năsăud

PNDR vine în satul tău! Caravana de informare privind fondurile europene va ajunge în toate localităţile bistriţene

 

Caravana de informare privind fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc – “PNDR VINE ÎN SATUL TĂU” – a ajuns  ieri, în judeţul nostru. Primul popas a fost la Lechinţa, unde câteva zeci de fermieri şi viitori fermieri (n.n. – absolvenţi ai Liceului Tehnologic Lechinţa), primari din zona de Câmpie a judeţului, responsabili din agricultură au asistat la conferinţa judeţeană de lansare a proiectului.

         Acest proiect presupune derularea în peste 3200 de localităţi din întreaga ţară a celei mai ample campanii de informare a fermierilor, a investitorilor şi a autorităţilor locale care au beneficiat sau pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltarea rurală. Pe parcursul celor două etape, caravana va ajunge în mai toate localităţile din judeţul nostru, acolo unde trăiesc şi muncesc cei cărora li se adresează toate aceste măsuri stimulatorii.

         “Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este singurul care a a implementat un astfel de proiect şi poate tocmai de asta nu este întâmplător faptul că cel mai mare grad de absobţie al fondurilor europene este prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”, a menţionat, în debutul întâlnirii, Oana Mîndruţ, coordonator proiect în cadrul Regiunii de Nord-Vest.

***   

         Prefectul Ioan Ţintean: Satul românesc poate renaşte cu ajutorul fondurilor europene

         De celalaltă parte, prefectul Ioan Ţintean a menţionat că evenimentul de la Lechinţa reprezintă “un punct de referinţă pentru dezvoltarea sectorului agricol în Bistriţa-Năsăud”, “dar şi un semnal prin care trebuie să înţelegem că acest domeniu reprezintă oportunitatea noastră de a progresa şi de a deveni întreprinzători de succes”. 

         „Campania ,,PNDR vine în satul tău” îşi demonstrează eficienţa nu doar prin amploarea sa, derulându-se la nivel naţional, dar şi prin rigurozitatea cu care au fost gândite cele două etape de implementare, precum şi metodele de sprijin ale fermierilor. (…) Mereu am considerat agricultura ca fiind un as în mâneca noastră şi spun asta bazându-mă pe hărnicia, experienţa şi priceperea oamenilor de la ţară, care au ştiut întotdeauna să-şi ducă traiul, doar muncind în propria gospodărie.  Acum, munca în propria gospodărie poate fi baza unei mici afaceri, iar fondurile europene sunt cea mai bună opţiune în acest sens. Consider că Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală oferă, în momentul de faţă, un sprijin real agricultorilor pentru a-şi moderniza activitatea şi pentru a creşte productivitatea, în aşa fel încât să se ajungă la un profit”, a subliniat, în intervenţia sa, prefectul Ioan Ţintean. În plus, remarca demnitarul bistriţean, liniile de finanţare aferente unor axe, precum ,,Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural”, ,,Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier”, ,,Calitatea vieţii în mediul rural şi diversificarea economiei rurale”, deschid o paletă largă de posibilităţi, în care fiecare agricultor se poate regăsi.

         „Avantajele care derivă din statutul de cetăţean european, pe care l-am dobândit fiecare dintre noi, trebuie exploatate. Adresez, aşadar, rugămintea, tuturor persoanelor interesate, de a solicita cu încredere detalii pe probleme specifice atunci când caravana va ajunge la dânşii şi de a avea curajul să-şi pună ideile în practică. Susţin acest proiect şi sunt sigur că printr-o absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile, satul românesc poate renaşte”, a menţionat înaltul funcţionar public.

         Nu în ultimul rând, Ioan Ţintean a evidenţiat faptul că APDRP propune o schimbare de optică în ceea ce priveşte informarea, când instituţia vine la beneficiar “acasă”, cu răspunsuri şi soluţii, adică “mai vine şi Mahomed la munte”.

***            

         Agricultura, axă prioritară în strategia de dezvoltare a judeţului

         Administratorul public Florin Moldova din cadrul Consiliului Judeţean a anunţat în cadrul evenimentului că strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud în perioada 2014-2020 se conturează în jurul a trei mari domenii, toate în legătură strânsă cu mediul rural, şi anume agricultura, turismul şi energia regenerabilă.

         “Avem un potenţial bun şi cu multă muncă şi implicare a noastră a tuturor vom reuşi ca în perioada 2014-2020 să avem rezultate excelente”, a spus administratorul judeţului.

         Moldovan a ţinut să-I felicite pe primarii bistriţeni care au reuşit să acceseze finanţări europene prin PNDR, investiţii care au dat o nouă înfăţişare comunităţilor şi judeţului Bistriţa-Năsăud.

         Gazdă a întâlnirii, primarul Romeo Florian de la Lechinţa, remarca beneficiile acestor fonduri europene în dezvoltarea localităţilor, dar şi necesitatea promovării PNDR, pentru că “informaţia constituie cel mai important lucru d ecare are nevoie, într-o primă etapă, fermierul”. “La Lechinţa s-au implementat proiecte mari şi mici din fonduri europene şi sperăm ca în viitorul exerciţiu financiar să accesăm mai mulţi bani de la Uniunea Europeană pentru bunăstarea oamenilor”, a adăugat edilul comunei gazdă.

 

Sorin Roşu-Mareş (OJPDRP BN): În judeţul nostru, s-au depus proiecte de peste 205 milioane euro

        Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, Sorin Roşu-Mareş, a precizat că rolul acestei campanii, în prima etapă, vizează creşterea indicelui de absorbţie efectivă şi corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR, în sensul creşterii gradului de acurateţe şi corectitudine a întocmirii cererilor de plată, precum şi a cererilor de finanţare.

        Sorin Mareş a prezentat şi o situaţia a absorbţiei fondurilor derulate prin PNDR în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit acestuia, în judeţ sunt implementate sau în curs de derulare un număr de 3861 proiecte în valoare de peste 205 milioane euro. În Regiunea de Nord-Vest, ca valoare a proiectelor depuse în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală suntem „fruntaşi”, chiar dacă plăţile efective reprezintă doar 35% din valoarea contractată. „În două luni, vom ajunge la o rată de absorbţie de 70%”, a dat asigurări şedul OJPDRP BN.

        Valoric, cele mai importante proiecte au fost accesate de autorităţile publice locale prin Măsurile 322 („Renovarea şi dezvoltarea satelor”)  - 75,5 milioane euro atrase şi Măsura 125 („Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii") – 65 milioane euro.

         În ceea ce-i priveşte pe fermieri, cea mai accesată măsură a fost …141(„Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”), cu 3611 dosare de cereri de plată în Bistriţa-Năsăud, de succes bucurându-se şi Măsura 112  - “Instalarea tinerilor fermieri”, fiind înregistrate 134 dosare de plată.  

         În prezentarea sa, Sorin Mareş a făcut referiri şi la viitorul PNDR, pentru perioada 2014-2020, care ar putea include subvenţionarea dobânzii la creditele bancare pentru cofinanţarea proiectelor (finanţare cu o dobândă de 3%), alocarea unor sume mai mari pentru instalarea tinerilor (70.000 euro), dar şi pentru zonele defavorizate.

***             

Florin Căpraru: APIA BN are contact permanent cu peste 37.000 fermieri din judeţ

         Nu în ultimul rând, directorul executiv al APIA BN, Florin Căpraru, a subliniat faptul că instituţia pe care o coordonează menţine legătura cu peste 37.000 fermieri din Bistriţa-Năsăud, beneficiari ai diferitelor forme de sprijin, dintre care circa 1000 sunt din comuna Lechinţa.

         “Chiar dacă au fost şi vor fi sincope legate de modul de soluţionare a unor probleme, eu cred că lucrurile pot fi îmbunătăţite şi, în acest sens, noi chiar am finalizat o campanie – înainte de depunerea cererilor pe suprafaţă – încercând să facem cunoscute toate măsurile pe care fermierii le pot accesa, modul în care pot fi atrse fondurile europene care vă sunt destinate”, le-a spus directorul executiv Florin Căpraru fermierilor prezenţi la întâlnire.

         Punctual, pentru Lechinţa şi alte câteva localităţi din judeţ, şeful APIA BN a readus în atenţie plăţile de agromediu, pachetul pentru pajişti importante pentru păsări care pot aduce un plus valoric subvenţiilor încasate.

***         

         Campania „PNDR vine în satul tău” este finanţată prin Măsura 511.A (Asistenţă Tehnică) a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR). Campania are în vedere acordarea informaţiilor specifice derulării fondurilor europene acordate prin PNDR. În acelaşi timp, se urmăreşte crearea unui climat de încredere, prin prezentarea unor proiecte de succes, astfel încât să se asigure un impact pozitiv al receptării informaţiilor. Scopul final este creşterea indicelui de absorbţie corectă a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR.

        Campania presupune derularea unui circuit naţional de informare a beneficiarilor PNDR, realizându-se sub formă de caravană informativă, în cadrul căreia 15 rulote expoziționale vor parcurge un traseu național în toate județele ţării. Aceste caravane vor efectua săptămânal deplasări în peste 3.200 de comune, timp de 10 luni, astfel încât să poată oferi informații și distribui materiale informative şi promoționale către cel puţin 160.000 de beneficiari PNDR (atât ai proiectelor de investiții încheiate cu APDRP, cât şi ai plăţilor directe acordate prin APIA) şi către publicul larg.

 

15 mai: Feldru, Ilva Mică

16 mai: Milaş

17 mai: Ciceu Giurgeşti, Negrieşti, Sângeorz Băi, Poian Ilvei

Comentarii

15/05/13 10:33

bravo, este exact ceea ce avem nevoie, mai multe fapte, informatii si ajutor pentru intocmirea proiectelor

15/05/13 14:06
Vizitator

Nu-i de ajuns. E nevoie de o permanenta in fiecare comuna. Asteptam infiintarea camerelor agricole. Oare pana cand?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5