Postacii
Aproape că nu mai concepem viața noastră fără internet, fără facebook. Apelăm frecvent la aceste surse de informare rapidă, ne place să ne exhibăm în ,,ferestrele” lor, dovedind că existăm, că săvârșim fapte care merită să fie cunoscute și de alții, de prieteni sau de dușmani, ele stârnind admirație sau invidie.
Facebook-ul a dat naștere unei noi ,,meserii”, cea de postac, cel care afișează noi informații despre el, sau referitoare la cele mai diverse aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Pericolul care îl reprezintă postacii este tendința lor de a manipula utilizatorii de facebook. Aceasta devine periculoasă mai ales când ea este dirijată de partidele politice actuale. Ele au ,,angajații” lor care primesc ,,o misiune de îndeplinit”, să susțină punctele de vedere ale acestora chiar și atunci când ele vin în contradicție cu interesele poporului. Este firesc, s-ar putea spune. Postacii partidelor politice sunt niște fideli susținătorii ai acestora, convinși de bunele lor intenții, deci ei ar îndeplini o sarcină nobilă. Căutătorul pe facebook poate fi de acord sau nu cu punctul de vedere al partidelor politice, poate replica antitetic, poate să nu-i bage în seamă.
Parșivenia postacilor devine evidentă când ei sunt plătiți, binișor, când acceptă să posteze orice li se indică, să murdărească, să insulte pe oricine, ,,dacă interesele partidului o cer”.
Schemele, modalitățile satirice ale gazetei de perete de altădată, au reapărut, au fost transplantate pe facebook. Partidele politice mari varsă sume consistente în buzunarele postacilor angajați. Dacă frecventezi mai des facebook-ul îi poți identifica pe postacii din zonă, pe cei dedicați trup și suflet partidelor. În general ei sunt antieuropeni, se pretind mari patrioți, ,,români verzi”, sunt antiglobaliști, se bucură de eșecurile Occidentului, iubesc în taină ,,Marea Rusie”, agreează comportamentele dictatoriale, au în gena lor atitudini antiregale, anticatolice, interpretează istoria lozincard și patriotard, iar peste tot sesizează conspirații la adresa României.
Cel mai mult mă enervează postacii valoroși din punct de vedere intelectual, talentați, care îți vând conștiința crezând că nu se sesizează acest fapt. Sub masca nonconformismului, sub umbrela firii lor rebele, originale, ei servesc obedienți ,,cauza” partidelor care îi răsplătesc sub o formă sau alta, sau îi avantajează în anumite situații. Ei doresc să fie recunoscuți și ca formatori de opinie. Nesinceritatea lor va fi sesizată repede și vor fi catalogați ca atare. Prevăd că o să mi se amintească cazurile atâtor mari scriitori care au slugărit regimul comunist, le-a mers bine, și-au publicat operele, care au rămas, iar cârdășia lor cu partidul comunist a fost un accident peste care s-a așternut uitarea.
Adaugă comentariu nou