Poveste tulburătoare: S-a auzit dintr-o dată un vuiet ca de avion. Au urmat trei explozii puternice

Început și … sfârșit !

M-am născut în data de 25.03.1954 în localitatea Bucium, localitate situată într-o zona plină de rezonanță și vibrație patriotică, din munții Abrudului, județul Alba, într-o familie cu tradiții în minerit, tata fiind miner și mama casnică.
Copilăria și școala generală de 8 clase le-am petrecut și urmat în satul natal, după care în perioada 1969 – 1973, am fost elev al Liceului teoretic „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud pe care l-am absolvit cu diplomă de bacalaureat.
Drumul în cariera militară l-am început în anul 1974 ca militar în termen la o unitate de căi ferate din Mărășești unde printr-o potrivire a destinului am depus jurământul militar în fața mausoleului din Mărășești exact în ziua când împlineam 20 de ani. Acel moment și-a pus amprenta asupra mea trezind în mine dorința să devin ofițer și așa m-am înscris la examenul de admitere în Școala Militară de Ofițeri Activi de Geniu, Construcții și Căi Ferate din Sibiu. Școala am terminat-o la Râmnicu Vâlcea, în anul 1977 cu gradul de locotenent. După terminarea școlii militare am urmat diferite cursuri de pregătire și de perfecționare care m-au ajutat să performez în funcțiile pe care am fost încadrat.
La terminarea școlii, fiind printre primii în promoție, am ales singurul loc care a fost la vânătorii de munte, neștiind unde este unitatea respectivă până la primirea repartiției. Așa am ajuns la Brigada 1 Vânători de Munte, în funcția de comandant de pluton pionieri la Compania 209 Geniu din Prundu Bîrgăului, unde am luat contact cu specificul instrucției în teren muntos, fapt care m-a bucurat mult deoarece terenul muntos era mediul în care crescusem și care pentru mine nu prea avea multe secrete.
Am îndeplinit funcția de comandant pluton pionieri până în anul 1981 când, am fost numit comandant pluton utilaje pe șantierul Magistralei Albastre, canalul Dunăre - Marea Neagră unde timp trei ani, până în 1984, am contribuit prin munca mea alături de ceilalți militari la realizarea acestui important obiectiv economic.
În perioada 1984-1989 am îndeplinit funcția de comandant al Companiei 209 Geniu, compania fiind matricea în care m-am format ca ofițer specializat în asigurarea genistică a acțiunilor de luptă specifice unităților de vânători de munte. Am instruit câteva generații de militari să execute lucrări pentru distrugerea diferitelor obiective, pentru minarea și deminarea terenului, pentru executarea trecerilor peste obstacole adânci, pentru executarea lucrărilor de fortificații și alte probleme specifice armei geniu. Menționez că toate aceste activități erau executate la început cu material de instrucție și la final cu material real. Cunoașterea desăvârșită a procedurilor de lucru, respectarea cu strictețe a măsurilor de securitate pe timpul lucrului cu material real, atenția deosebită și constantă pe care am acordat-o instruirii, au fost factorii care au determinat ca să nu am nici un incident.
Pregătirea pentru luptă am aplicat-o cu succes și în confruntarea cu vitregiile naturii, participând cu subordonații la distrugerea zăpoarelor de gheață de pe râurile Sălăuța, Someșul Mare și Bistrița, acțiuni prin care s-a evitat inundarea gospodăriilor populației din zonele respective.
Pe lângă instrucția de specialitate, instrucția alpină era la ea acasă și în compania geniu. Deși nu am prezentat loturi distincte la concursurile aplicativ-militare de iarnă sau vară, am fost selecționat și am participat personal, alături de subofițeri și militari din companie în loturile brigăzii unde am reușit de fiecare dată să urcam pe podiumul de premiere, surclasând vânătorii.
Am predat comanda companiei în anul 1989, când am fost promovat în funcția de ajutor al șefului geniului la comandamentul Brigăzii 1 Vânători de Munte. În această funcție am participat la toate activitățile comandamentului, rămânându-mi în memorie o aplicație tactică desfășurată, în munții Rodnei unde am marcat limita dinainte a apărării cu mine de semnalizare acustică și luminoasă. Un militar dintre atacatori a declanșat una dintre mine, producându-se o stare de șoc în urma căreia ceilalți militari au luat-o la fugă timp în care au mai declanșat o mină, dezorientarea și haosul fiind total.
În anul 1995, ca urmare a desființării funcției de ajutor șef geniu, am fost încadrat la Batalionul 812 Infanterie din Bistrița, succesiv pe funcțiile de ofițer cu geniul în cadrul statului major, ofițer cu pregătirea psihică pentru luptă și apoi șef al informațiilor. Cu această unitate am participat în perioada 1996-1997 la misiunea UNAVEM III din Angola, în cadrul căreia am fost comandantul taberei din Chicuma iar în anul 1998 la misiunea MONUA tot din Angola când am îndeplinit funcția de șef al operațiilor.
Din aceste misiuni pline de neprevăzut și risc îmi amintesc câteva momente mai deosebite pe care le-am trăit.
În prima misiune, a doua zi după ajungerea în teatrul de operații, la ora 23.00 a început un tir intens de arme automate asupra taberei. Nu este ușor să fii atacat noaptea într-un mediu necunoscut și ostil…. dar după șocul de moment am reușit să ne stăpânim emoțiile și să punem în aplicare planul de alarmă și apărare. Atacul nu s-a soldat cu răniți sau morți dar ne-a făcut să înțelegem că nu mai suntem la instrucție și la trageri în poligon cu ținte de lemn. A fost pentru noi, cum s-ar spune botezul focului.
În a doua misiune, pe timpul escortării unui convoi, un autocamion DAC 665 T a trecut peste o mină, în urma exploziei militarii fiind aruncați din mașină la câțiva metri și spre norocul lor suferind numai răni ușoare. Șansa lor a fost că pe podea în cabină și sub scaune au fost puși saci cu nisip, aceștia protejându-i de suflul exploziei. Autocamionul a avut roata pulverizată, geamurile cabinei sparte, ușile contorsionate. Incidentul a avut o desfășurare tragic-comică, mașinile ocoleau o groapă din drum, pe marginea drumului fiind câțiva copaci tăiați, însoțitorul șoferului atenționându-l pe acesta să nu intre prea tare în stânga că lovește cioturile respective și face pană. În momentul acela a avut loc explozia. După ce s-a ridicat de pe jos, a început să-l apostrofeze pe șofer că nu a fost atent ( în limbajul potrivit situației) dar când a văzut mașina cum arăta abia atunci a înțeles ce s-a întâmplat.
Pe data de 9 mai 1998, noaptea în jurul orei 02.00, s-a auzit dintr-o dată un vuiet ca de avion. Au urmat trei explozii puternice, urmate de o canonadă de artilerie pe timpul căreia zburau peste tabăra noastră proiectile de toate calibrele. Alte emoții, alte alarme… dar toate au trecut și am revenit în țară fără pierderi.
În anul 2001 am trecut în rezervă ca urmare a restructurării armatei. Am înființat societatea comercială SC CIAMA-RO SRL, al cărui administrator sunt și care, are ca obiect de activitate executarea lucrărilor cu materii explozive.
Îmi amintesc cu plăcere și cu nostalgie de perioada cât am lucrat la vânătorii de munte unde instrucția desfășurată în teren muntos, aplicațiile tactice la care am participat, indiferent de anotimp și starea vremii erau examenul pregătirii pentru luptă, examen pe care am reușit să-l trec de fiecare dată cu rezultate deosebite, fiind apreciat pentru seriozitate, profesionalism și corectitudine atât de către șefii mei cât și de către militarii din subordine. Deși viața militara m-a purtat prin multe locuri în țară și în afara ei, amintirile mele de suflet rămân cele legate de vânătorii de munte.
Am fost martorul nașterii și din păcate a înmormântării unei mari unități de elită a armatei române, Brigada 1 Vânătorii de Munte.
Colonel (r) CIAMA LUCIAN

Comentarii

30/10/17 17:42
vasilache

Da. Ai fost un fel de ,,călău'' cu o pregatire mediocră, adept ala practicilor de caporal. Norocul tău a fost dec. 1989 altfel cariera ta era incheiata atunci. Despre evenimentele negative... nimic, despre comportamentul tau la B812 nimic... Angola... nimic...

30/10/17 19:52
Prof.Vasile G

E ușor de ,,contrat” când ai stat acasă la o bere și alții au fost pe front sau și mai dificil de estimat. Am fi fost noi mai breji ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5