Ziua vânătorilor de munte. Maria Ivan, prima doamnă care a participat în misiuni militare în Irak

Plutonierul adjutant principal Maria Ivan s-a născut la început de primăvară, în ziua de 10 Mărțișor a anului 1962, în comuna Havîrna, județul Botoşani, din părinţii: tata-Ioan de meserie tâmplar şi mama-Maria, casnică. A copilărit pe meleagurile natale, acolo unde poetul nepereche spune că fiind băiet cutreiera pădurile și se culca adesea lângă izvor pentru a auzi cum apa sună încetișor.
A absolvit Şcoala generală de 8 clase în satul natal în anul 1977.
A urmat apoi cursurile Liceului de matematică-fizică ,,Alexandru Treboniu Laurian,, din Botoşani iar în anul 1985 în urma unui examen destul de greu, a fost admisă la Şcoala de Subofiţeri Sanitari din Focşani cu durata de 2 ani.
La absolvirea şcolii în anul 1987, a fost avansată la gradul de sergent major și cu geamantanul de promoție în mână a ajuns în Bistrița, fiind repartizată la Secţia 152 Reparat Tehnică și Armament din Prundu Bîrgăului. A venit aici cu gândul că atunci când va fi posibil să se apropie de casă, adică să obţină o funcţie într-o unitate din Botoşani sau într-un Spital Militar din zonă. Dar n-a fost să fie aşa deoarece după câteva luni l-a cunoscut pe soţul său, acum comisar şef de poliţie Mihai Ivan, cu care s-a căsătorit în anul 1988 şi împreună cu care are o fată, pe Anamaria Mihaela, născută în noiembrie 1989, cu ceva vreme înainte de începutul evenimentelor revoluționare. În 17 decembrie 1989 când s-a declanşat revoluţia, avea planificat botezul fetiţei, dar a sunat telefonul și l-a chemat pe soţul ei la sediul Miliției unde lucra pe motiv că s-a întâmplat ceva grav la Timişoara. A plecat şi n-a mai venit acasă până după sărbătorile de Crăciun.
Aşa se face că nu a mai plecat din Bistriţa şi, după un an a fost mutată la comandamentul Brigăzii 1 Vânători de Munte pe funcţia de sanitar şef, unde a luat în gestiune Spitalul de Linia I şi a rămas până în anul 2000 când unitatea s-a desfiinţat.
În Prundu Bîrgăului și la Bistrița a luat cunoștință cu arma vânătorilor de munte care, orice s-ar spune, pentru o femeie nu este chiar confortabilă. Aici a cunoscut comandanți pricepuți în ale milităriei, a colaborat foarte bine cu toate categoriile de personal, a legat prietenii cu oameni care sunt și astăzi în apropierea ei. Nu a lipsit de la nici o activitate de pregătire fiind un exemplu la ședințele de alpinism privind urcarea și coborârea pe stâncă dar și traversarea unor obstacole în teren muntos cu ajutorul funicularului.
Fire sociabilă și modestă, a depus interes în funcția de sanitar șef și a acordat cu profesionalism asistență sanitară cadrelor, militarilor și salariaților civili. Nimeni nu a plecat din cabinetul ei fără să primească cele necesare însănătoșirii.
Vremea a trecut pe nesimțite și brigada de vânători de munte și-a încetat existența. Pe locaţia fostului comandament al brigăzii s-a mutat Brigada 81 Mecanizată unde a preluat funcţia de sanitar şef la comandamentul acesteia. Pe această funcţie a rămas până în anul 2010 când s-a transferat la compartimentul logistic, ca subofiţer de stat major cu evidenţa materialelor sanitare.
În luna septembrie 2016, în urma unui concurs de dosare a fost selecţionată pentru funcţia de sanitar şef şi comandant de pluton la Batalionul 55 Antiaerian din Dej.
În perioada 2003-2010 a participat la trei misiuni internaţionale în teatrele de operații din Irak în anii 2003 , 2006 şi din Afganistan în anul 2010.
Așa cum spune Maria, este o mare diferență între exercitarea atribuțiilor în unitate și cea dintr-un teatru de operații. Acolo afectarea psihică este la fel de importantă ca trauma fizică, acționezi în condiții de luptă, într-un mediu ostil și plin de riscuri atât din punct de vedere al securității personale, cât și al climei și, cel mai greu este că „nu ai unde da bilet de trimitere” pentru camarazii răniți sau bolnavi ci trebuie să rezolvi cazurile. Erau furtuni de nisip și temperaturi foarte ridicate care într-una din zile a ajuns la 64 grade Celsius iar în prima misiune din Irak lipseau frigiderele sau alte aparate pentru păstrarea medicamentelor. Au apărut fenomene de deshidratare a organismului militarilor și alergiile. Ca urmare a lipsei spațiilor frigorifice au trebuit făcute eforturi și găsite variante pentru ca soluțiile perfuzabile să poată fi aduse la o temperatură care să permită administrarea lor bolnavilor. Din aceste considerente asistența medicală devenea o activitate complexă și de mare răspundere. Și în aceste condiții, a făcut tot posibilul alături de medici pentru ca la finalul misiunilor, camarazii săi să se întoarcă sănătoși acasă.
Au fost și situații mai grele și nefericite, unele de-a dreptul dramatice care au marcat-o ca femeie și mamă. Una dintre acestea s-a produs în rândul camarazilor italieni cu care serveau masa împreună. Într-una din zile, la puțin timp după începerea primei misiuni în Irak, un sinucigaș irakian a pătruns în locul unde se odihneau carabinierii italieni, detonând un dispozitiv exploziv în urma căruia au murit 24 de militari. A fost o adevărată tragedie și pentru italieni dar și pentru români. Mariana noastră a făcut parte din grupul de militari români care au condus 24 de sicrie la avion pentru repatrierea carabinierilor italieni decedați. Numai ei știu ce era în sufletele lor !
Apreciază că aceste misiuni au fost pentru ea perioade de vârf în cariera militară, deoarece acolo și-a făcut cu adevărat meseria, acolo a văzut şi a simţit ce înseamnă să-ţi pierzi colegii cu care de dimineaţă ai servit micul dejun şi peste câteva ore plecaţi în misiune fiind, să primeşti vestea tristă că nu mai sunt în viaţă.
A fost perioada în care familia a susţinut-o, a înţeles-o, a ajutat-o și i-a dus dorul fapt pentru care îi mulţumește. De asemenea, mărturisește că ori pe unde au purtat-o pașii și-a adus aminte cu plăcere de vânătorii de munte, de camarazii și prietenii din țară, de locurile frumoase din munții noștri unde a participat la diferite activități militare.
Pentru activitatea desfășurată și prestația în carieră, la a X-a ediție a Galei „Femeia Europeană” care a avut loc în data de 9 mai 2017 la Sala Polivalentă din municipiul Bistrița, a fost premiată alături de alte 10 persoane ca fiind o femeie puternică, credibilă și consecventă din județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care au fost alături de ea, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, colonelul Berdilă Iulian, prieteni, cunoscuți și un numeros public .

General de brigadă (r) Ștefan Andreica

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5