Pr. Alin Ciprian Cîndea: Mulţumire ţie, femeie!
Femeile au avut un rol important în realizarea planului lui Dumnezeu descoperit în Vechiul și Noul Testament. Și aceasta nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere curajul, intuiția, ospitalitatea și toate celelalte daruri spirituale de care acestea se bucură.
Într-o societate în care femeile au avut puține drepturi, găsim totuși multe exemple de femei care și-au adus aportul pentru ca Dumnezeu să fie cunoscut și iubit de cei din jurul lor. Una dintre ele, Fecioara Maria, fiind chiar Născătoare de Dumnezeu.
Eva, mama tuturor celor vii; Sara, simbolul speranței; Rahav, femeia care și-a îndrepta viața; Rut, loială și iubitoare; Ana, un portret al harului feminin; Fecioara Maria, cea binecuvântată între femei; Femeia samarineancă, căutătoarea apei celei vii; Marta și Maria, simboluri ale muncii și închinării; Lidia, căreia Dumnezeu i-a deschis inima să creadă, sunt doar câteva din exemplele feminine din Sfânta Scriptură care pot inspira și ajuta femeile de azi să-și descopere vocația și să devină părtașe la lucrarea lui Dumnezeu.
Faptul ca L-au iubit pe Dumnezeu, că au crezut și s-au rugat Lui în mijlocul provocărilor cu care s-au confruntat și prin colaborarea cu harul lui Dumnezeu, viața lor și a multor generații de oameni a fost salvată.
În aceste zile, la început de primăvară, când mamele, soțiile, surorile, colegele noastre sunt sărbătorite, ne putem alătura mulțumirilor Sfântului Ioan Paul al II-lea adresate acestora cu ani în urmă:
„Mulţumirea adusă Domnului pentru planul său referitor la vocaţia şi misiunea femeii în lume devine şi o mulţumire concretă şi directă adusă femeilor, fiecărei femei, pentru ceea ce reprezintă ea în viaţa omenirii.
Mulţumire ţie, femeie-mamă, care devii sânul fiinţei umane în bucuria şi în chinul unei experienţe unice, care te face zâmbetul lui Dumnezeu pentru copilul care vine la lumină, te face călăuza primilor săi paşi, sprijinul creşterii sale, punctul de referinţă în drumul vieţii care va urma.
Mulţumire ţie, femeie-soţie, care-ţi uneşti irevocabil destinul tău cu destinul unui bărbat, într-un raport de dăruire reciprocă, în slujirea comuniunii şi a vieţii.
Mulţumire ţie, femeie-fiică şi femeie-soră, care porţi în nucleul familial şi apoi în ansamblul vieţii sociale bogăţiile sensibilităţii tale, ale intuiţiei tale, ale generozităţii şi statorniciei tale.
Mulţumire ţie, femeie-muncitoare, angajată în toate domeniile vieţii sociale, economice, culturale, artistice şi politice, pentru indispensabila contribuţie pe care o aduci la elaborarea unei culturi capabile să unească raţiunea şi sentimentul, la o concepţie despre viaţă mereu deschisă sensului "misterului", la edificarea de structuri economice şi politice tot mai bogate ale umanităţii.
Mulţumire ţie, femeie-consacrată, care după exemplul celei mai mari dintre femei, Mama lui Cristos, Cuvântul întrupat, te deschizi cu docilitate şi fidelitate la iubirea de Dumnezeu, ajutând Biserica şi întreaga omenire să trăiască în raporturile cu Dumnezeu un răspuns "sponsal", care exprimă în mod minunat comuniunea pe care el vrea s-o stabilească cu creatura sa.
Mulţumire ţie, femeie, pentru însuşi faptul că eşti femeie! Cu percepţia care este proprie feminităţii tale, tu îmbogăţeşti înţelegerea lumii şi contribui la adevărul deplin al raporturilor umane.”
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Nașterea Maicii Domnului este rodul rugăciunilor și al faptelor bune a părinților săi Ioachim și Ana
- Prof. Mirela Rus: Femeia – „Împărăteasă dăruitoare”
- Din rodul rugăciunii și al postului se naște o fetiță la care îi pun numele de Maria
- Pr. Vasile Beni: Naşterea Maicii Domnului este rodul rugăciunii evlavioşilor părinţi Ioachim şi Ana. Să o cinstim pe Maica Sfântă
- Sărbătoarea Bunei Vestiri în ortodoxie
Comentarii
Multumire tie, femeie, pentru insusi faptul ca nu esti barbat!
Adaugă comentariu nou