Pr. Alin Ciprian Cîndea: O dimineață de neuitat
În dimineața Rusaliilor, apostolii erau închiși de frica iudeilor și, probabil, paralizați fiind de sentimentul de vinovăție pentru că nu au reușit să-L urmeze pe Cristos până la capăt, încercau să găsească răspunsuri la întrebările care le frământau inimile și mințile. Nesiguri și cuprinși de teamă, se întrebau ce aveau să devină și ce aveau de făcut. Oare care era viitorul mesajului lui Isus, acum că Învățătorul lor nu mai era fizic printre ei?
Această stare de incertitudine și frică este una firească. Orice om, în fața unor schimbări mari și necunoscute, poate simți aceleași emoții. Apostolii nu făceau excepție. Și ei erau martori ai unor evenimente uluitoare, iar după înălțarea lui Isus la cer părea că responsabilitatea continuării misiunii Sale apăsa greu pe umerii lor.
Deodată, în mijlocul acestor frământări, locul în care se găseau este zguduit și umplut ca de un vânt puternic. Acest vânt nu era unul obișnuit, ci unul care aducea cu sine o prezență divină. Pe fiecare apostol se așază ca o limbă de foc, semnificând prezența Spiritului Sfânt. Spirit care le-a permis ucenicilor să se transforme și să devină martori arzători ai lui Cristos, dobândind curajul și îndrăzneala de a mărturisi că Isus este Domnul tuturor celor adunați în jurul lor, deoarece iubirea lui Dumnezeu le-a aprinses sufletele. Acesta este spiritul Rusaliilor: o revărsare a Spiritului, o revărsare de iubire care încălzește inimile și ne face mărturisitori ai Evangheliei.
"Nimeni nu poate spune: "Isus este Domnul" decât prin Spiritul Sfânt", spune apostolul Pavel în epistola către Corinteni. Spiritul Sfânt le oferă apostolilor claritate și curaj. Dintr-o dată, nesiguranța și teama dispar, lăsând loc determinării și dedicării. Fiecare dintre ei simte o chemare puternică de a ieși, de a vorbi și de a-și dărui viața pentru Evanghelie. Cu puterea Spiritului Sfânt, ei sunt acum capabili să îndeplinească misiunea la care fuseseră chemați de Isus.
Ieșind din starea lor de paralizie, de frică și vinovăție, apostolii încep să predice și să împărtășească mesajul Domnului cu o putere și o convingere nemaiîntâlnite. Cuvintele lor, pline de har și înțelepciune, ating inimile oamenilor, atrăgându-i pe mulți la credință. Acesta este momentul în care se naște Biserica, o comunitate bazată pe dragoste, credință și puterea Spiritului Sfânt.
Experiența apostolilor de la Rusalii ne amintește că, indiferent de fricile și incertitudinile cu care ne confruntăm, putem găsi încredere și putere prin Spiritul Sfânt. Atunci când ne deschidem inimile în fața Lui, putem fi transformați și inspirați să împlinim scopurile mărețe pe care le are pentru viețile noastre.
Papa Francisc a subliniat nevoia de reînnoire spirituală, spunând: „Avem nevoie de o nouă revărsare a Spiritului, primit la botezul nostru, pentru ca, asemenea apostolilor în ziua Rusaliilor, acest foc al Iubirii să coboare și asupra noastră și să ne transforme.” Pierre Goursat, fondatorul comunității Emmanuel, a exprimat acest lucru foarte bine: „Dumnezeu dorește, în locul inimii noastre de piatră, să pună Inima Sa arzătoare de Iubire, să ne comunice dorința Sa arzătoare de a salva sufletele, de a le scoate din ateism, materialism, hedonism. Pentru aceasta, El dorește să ne atingă inima cu Iubirea Sa, să o străpungă.”
Rusaliile nu sunt doar o comemorare a unui eveniment din trecut, ci o reamintire vie a faptului că Spiritul Sfânt este prezent și activ în viețile noastre astăzi. El ne oferă curajul de a ieși din zona noastră de confort, de a vesti adevărul și de a ne dărui viața pentru valorile Evangheliei. Cu puterea Spiritului Sfânt, putem înfrunta orice provocare și putem fi lumină în lume, la fel cum au fost apostolii în dimineața aceea de neuitat.
Adaugă comentariu nou