Din "Fântâna darurilor"

Pr. Alin Ciprian Cîndea: Omul, creat pentru a trăi, nu pentru a muri

Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris

Omul nu este făcut pentru a muri și, totuși, aceasta este soarta care îl așteaptă pe fiecare. Moartea este singurul lucru cert în viața noastră, chiar dacă, adesea, evităm să ne gândim că și pe noi ne va ajunge. Va veni o zi când vom muri. Ne confruntăm cu un mister copleșitor, iar în fața acestuia suntem cu toții mici și neajutorați. În astfel de momente, atunci când vizităm cimitirele pentru a ne ruga și a ne aminti de cei dragi, putem fie să ne lăsăm copleșiți de tristețe, fie să ne încredem în cuvintele Sfintei Scripturi.

Sfântul Apostol Pavel, căruia i s-a arătat Domnul cel înviat în apropierea Damascului, ne oferă o lumină de speranță: „Nu vreau, fraţilor, să fiţi în necunoştinţă despre cei ce au adormit, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi, care nu au nădejde. Căci dacă credem că Isus a murit şi a înviat, credem şi că Dumnezeu îi va aduce înapoi împreună cu Isus pe cei ce au adormit în El.” (1 Tes. 4, 13-14). Aceste cuvinte ne reamintesc că moartea, deși inevitabilă, nu are ultimul cuvânt.

Învierea fiicei lui Iair, relatată în Evanghelia după Luca, este un episod care oferă o strălucitoare rază de speranță în fața morții. Iair, un conducător al sinagogii, vine la Isus cu credință și disperare, cerându-i să-i salveze fiica bolnavă. Până la sosirea lor, fata moare, dar Isus îi spune cu blândețe: „Nu te teme, crede numai!”  Aceste cuvinte devin un mesaj profund pentru toți cei care trăiesc în fața durerii și a pierderii.

Îl putem imagina pe Isus strigându-ne și pe noi pe nume, precum l-a strigat pe Lazăr sau i-a spus fiicei lui Iair: „Talitha kum!” – „Fetițo, îți zic, scoală-te!” Aceasta este speranța creștină: credința că, în Cristos, moartea este doar o trecere către viața veșnică, că El ne va lua de mână pe fiecare dintre noi și ne va conduce către lumină.

Minunile lui Isus sunt semne ale lumii viitoare. Karl Rahner ne amintește că acestea sunt o prefigurare a vieții veșnice, o invitație de a trăi în credință, chiar și atunci când circumstanțele sunt deznădăjduitoare. „Pentru cine crede, este o ușă care se deschide larg, complet; pentru cei care se îndoiesc, este o rază de lumină care se strecoară doar pe lângă pragul ușii,” spunea Papa Francisc. În fața morții, Isus ne cheamă să ne păstrăm credința vie, să credem în promisiunea Sa de înviere și de viață veșnică.

Isus, în drum spre casa lui Iair, se oprește pentru a o vindeca pe femeia cu hemoragie, demonstrând că viața fiecăruia este prețioasă în ochii lui Dumnezeu. El nu este doar un vindecător, ci un Dumnezeu care simte profund suferința umană. În acele momente în care moartea ni-i ia pe cei dragi, iar credința noastră este pusă la încercare, asemenea Martei, putem auzi chemarea lui Isus: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine va trăi, chiar dacă va muri” (Ioan 11, 25-26).

Acceptarea morții este adesea dificilă, mai ales când pierdem pe cineva drag. În astfel de momente, credința noastră poate fi pusă la încercare, iar revolta împotriva lui Dumnezeu poate părea naturală. Totuși, mesajul Sfintei Scripturi și al Sfinților Părinți ne îndeamnă să ne încredem în Dumnezeu, chiar și în cele mai întunecate momente. Sfântul Augustin, reflectând asupra morții, scria: „Moartea nu contează. Am trecut pe malul celălalt, Nimic mai mult. Am rămas tot eu, așa cum tu ești tot tu.” Aceste cuvinte ne oferă o consolare profundă, amintindu-ne că moartea nu este sfârșitul, ci doar o trecere.

Învierea fiicei lui Iair este o invitație la credință și speranță. Așa cum Isus a restabilit viața fetiței, El promite să ne conducă pe fiecare dintre noi către viața veșnică. „Viața e și acum ceea ce a fost înainte: firul nu este tăiat,” ne spune Augustin. Aceasta este speranța creștină: în Cristos, moartea nu mai este un zid impenetrabil, ci o ușă deschisă către iubirea infinită a lui Dumnezeu.

Cu credință în această promisiune, suntem invitați să trăim nu în frică, ci în speranță. Să ne păstrăm inimile deschise la chemarea lui Isus, să fim pregătiți să răspundem la vocea Sa atunci când ne va chema pe nume, și să păstrăm vie flacăra credinței noastre, știind că, într-o zi, ne vom întâlni cu cei dragi și vom trăi în lumina iubirii lui Dumnezeu pentru totdeauna.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5