Pr. Vasile Beni: Postul este un cantonament spiritual care are ca scop educarea gândirii

Dragii noştri credincioşi!
Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, de astăzi, 15 noiembrie, am intrat şi început Postul Sfânt al Crăciunului. O perioadă în care ne pregătim pentru cea mai frumoasă şi aşteptată sărbătoare, atât de cei mici, cât şi de cei mari, şi anume, Naşterea  Pruncului Iisus în ieslea din Betleem.


Dacă ar trebui să ne oprim asupra învăţăturii despre post, am putea spune că este abţinerea de la mâncărurile de dulce, băuturi alcoolice şi fapte rele. Prin urmare, postul nu este un simplu exercițiu alimentar, ci este o înlănțuire de practici care au ca scop educarea gândirii, mai precis curățirea ei de dependențe față de instincte, pe care spiritualitatea le mai numește și pofte.
Ştim fiecare dintre noi că postul alimentar este presărat cu ispitele mâncărilor de post. Din păcate, unii postitori uită aceste reguli primare ale postirii alimentare și cad în greșeala de a găti „de post”, cu plăcere. Există un întreg rețetar al „gătirii de post” care înșiruie tot felul de „bunătăți vegetale” (mai nou, „raw vegane”). Citim despre lapte de post, carne de post, tehnici laborioase de preparare, ingrediente exotice etc. Toate acestea nu fac decât să stârnească instinctul și saliva „postitorului”, nicidecum nu îl duc la „potolirea instinctelor”.
Nu poți posti gătind toată ziua delicatese vegetale. Când înlocuiești o plăcere cu altă plăcere nu mai e postire, ci doar amăgire. Pentru că postul este înfrânare, jertfă, efort luptă cu îmbuibarea.
De pildă, o altă greșeală frecvent întâlnită este aceea de a arăta lumii că postești. Mântuitorul nostru Iisus Hristos afirmă foarte clar că postitorul trebuie să fie smerit, deoarece scopul postirii este chiar eliminarea mândriei: „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei 6, 16-18).
Să nu uităm că postul trebuie să genereze virtuțile creștine ale dragostei. Pentru că, finalmente, ceea ce distruge total mândria este dragostea. Care se manifestă, creștinește, în iertare și milostenie.


Să citim şi să vedem ce ne învaţă Sfânta Scriptură despre post prin proorocul Isaia care arătă că esența postului este iubirea de aproapele: „Da, în zi de post, voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. (…) Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire, dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei” (Isaia 58, 3-10).
Concluzionând, să nu uităm că postul este un cantonament duhovnicesc, nu este un simplu exerciţiu alimentar, el are ca scop educarea gândirii, iar acest lucru se poate face prin înfrânarea de la pofte, aşa cum Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Să fii stăpânul pornirilor tale”.


Vă doresc să aveţi un post binecuvântat şi cu folos! Amin!
Pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5