Pr. Vasile Beni: Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat,Ocrotitorul României
Ziua de 30 noiembrie, în calendarul creștin ortodox, este înscrisă ca fiind ziua în care se pomenește părintele duhovnicesc al poporului român -Sfântul apostol Andrei care este cel dintâi chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la apostolat, la lucrarea de propovăduire a Evangheliei mântuirii. Sfântul Apostol Andrei era originar din Betsaida, un orăşel aşezat pe malul lacului Ghenizaret, în Galileea. El era frate cu Simon, cel ce avea să fie mai apoi marele Apostol Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. Începutul misiunii Sfântului Andrei este de o impresionantă frumuseţe: a doua zi după Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul sta de veghe pe ţărmul Iordanului cu doi ucenici ai săi, printre care şi Andrei. Mântuitorul trece pe lângă ei. Ioan Botezătorul îl zăreşte şi îl identifică: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii” (Ioan 1, 29). Cei doi ucenici, fără să spună vreun cuvânt, au pornit după Iisus. Când a prins de veste Iisus că ei se ţin după El i-a întrebat: „Ce căutaţi? Ce vreţi?”. Iar ei I-au răspuns printr-o altă întrebare: „Învăţătorule, unde locuieşti?”. „Veniţi să vedeţi!”, le-a răspuns Hristos. Ei s-au dus şi au rămas cu Domnul până la al zecelea ceas. Întâlnindu-se cu fratele său, Simon, Andrei i-a împărtăşit bucuria de a fi văzut pe Mesia şi l-a dus şi pe el la Iisus. De aceea Biserica îl numeşte pe Sfântul Andrei „cel dintâi chemat” sau „primul chemat la apostolat”.
Într-una din zile, Mântuitorul se ivi şi pe ţărmul Tiberiadei, cum apăruse mai înainte pe ţărmul Iordanului. Prima dată, ei doriseră să meargă cu Hristos. „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Auzind această chemare Andrei şi fratele său Simon lasă totul - până „şi pe tatăl lor”, spre a urma pe Domnul.Sfântul Andrei ne arată cât de simpă şi în acelaşi timp cât de puternică este chemarea lui Hristos, dar şi cât de prompt este răspunsul la această chemare sfântă. Sfântul Andrei urmează pe Hristos fără condiţii şi fără întârziere, fără calcul şi fără dorinţa de câştig, ci doar pentru că a simţit în chemarea lui Iisus, Însuşi cuvântul Vieţii.
Potrivit unor vechi mărturii ale tradiţiei istorice, Sfântul Andrei a predicat şi în sud-estul României de azi, în Dobrogea numită în vechime Sciţia Minor, iar o peșteră din Dobrogea a devenit prima Biserică de pe pământul românesc. După ce a predicat în cetăţile din Sciţia Minor, locuite de greci, romani, geto-daci, s-a îndreptat spre Sud, ajungând în ţinuturile greceşti, unde pe mulţi păgâni şi închinători la idoli i-a adus la dreapta credinţă şi la cunoaşterea lui Hristos, Cel răstignit pentru mântuirea noastră; şi ajungând în oraşul Patras, a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X. La vederea ei, o tradiţia ne spune că Sfântul Andrei se adresează cu aceste cuvinte: „Mă închin înaintea ta, cruce sfântă, care ai fost sfinţită de trupul Domnului şi cu mădularele Lui, ca şi cum cu nişte pietre de preţ ai fost împodobită. Mai înainte ca Domnul să fi fost atârnat de lemnul tău, eu mă îngrozeam când te vedeam, dar prin suferinţa Domnului meu, tu ţi-ai agonisit cereasca şi negrăita dragoste şi tu eşti râvnită azi de inima mea ca o binecuvântare. Iată, eu mă apropii de tine cu bucurie şi fără nici o sfială! De când te doresc! O, cruce, prea bună, cea prea înfrumuseţată şi cu vrednicie prea împodobită! Tu, cea pe care te-am dorit, te-am aşteptat şi te-am căutat atât de mult, smulge-mă din vălmăşagul oamenilor şi du-mă la Stăpânul meu! El m-a răscumpărat prin tine, din braţele tale să mă primească”. Amin!
Pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr.Vasile Beni: Sfântul Apostol Andrei-părintele duhovnicesc al poporului român. Unitatea naţională s-a statornicit pe unitatea spirituală
- Sfântul Apostol Andrei-părintele duhovnicesc al poporului român
- Pr. Vasile Beni: Unitatea spirituală și națională a poporului român. Biserica, Țara și Mama nu trebuie vorbite de rău!
- Pr. Vasile Beni: Biserica, Țara și Mama nu trebuie vorbite de rău!
- Sfântul Andrei sau despre începuturile creştinismului la români
Comentarii
In loc de comentariu, mai bine mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis transmis sâmbătă cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei:
”Dragi români, mă bucur să împărtăşesc cu dumneavoastră bucuria prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, mare sărbătoare creştină, dar şi o zi deosebit de importantă a tuturor românilor, aflaţi în ţară şi în Diaspora. Astăzi cinstim identitatea spirituală a poporului român, care şi-a înfăptuit destinul său, Marea Unire, în chiar a doua zi după sărbătoarea creştinătorului său, Sfântul Apostol Andrei. Totodată, cinstim şi iubirea creştină faţă de aproapele nostru, călăuză în înfăptuirea şi împlinirea binelui comun. Fie ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, să ne întărească în unitate şi coeziune naţională, să ne aducă pace şi prosperitate alături de cei dragi, să dăruiască mulţi ani fericiţi celor ce îşi serbează astăzi ziua onomastică!”
Adaugă comentariu nou