Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula - împlinirea a 20 de ani de slujire arhierească a P.S. dr.
În Sfânta zi a Intrării Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), Mănăstirea Nicula şi-a deschis larg porţile pentru a primi la Altarul ei străbun sutele de pelerini, veniţi din toate părţile, să o cinstească după cuviinţă pe „Maica cerului şi nădejdea poporului”, pe Preacurata Fecioară Maria.
Icoana ei strălucitoare, făcătoare de minuni, atrage ca un magnet sufletele însetate de Dumnezeu în această frumoasă „Grădină a Maicii Domnului” din codrii Niculei. Credincioşii vin cu multă evlavie şi cu credinţa deplină că Fecioara Maria este pricina mântuirii noastre, că prin Ea a venit pe pământ Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Anul acesta, sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului a fost celebrată într-un mod cu totul festiv printr-o Liturghie arhierească cu adevărat minunată şi înălţătoare. Înconjurat de un sobor impresionant, alcătuit din preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, călugări, preoţi şi diaconi din Mitropolia Clujului, Preasfinţitul Episcop dr. Irineu Pop Bistriţeanul a invocat pogorârea Sfântului Duh peste toată suflarea prezentă pe acest Tabor al Ardealului, apoi a elogiat-o în termeni extraordinari pe Preacurata Fecioară, numind-o „făclie nestinsă a focului celui nematerial, norul cel cu totul luminos care neîncetat umbreşte pe cei credincioşi, pildă a eroismului moral şi model al neprihănirii peste veacuri, chivot sfinţit şi locaş al împăratului ceresc, femeia înveşmântată cu soarele şi luna sub picioarele Ei”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Andrei Mureşanu” din Bistriţa (a Catedralei de pe strada A. Odobescu), condusă de distinsul maestru, părintele arhidiacon Pop Cornel. Profesionalismul şi trăirea sufletească a componenţilor Coralei a atras frumoase aprecieri din partea înaltului ierarh.
În cadrul Sfintel Liturghii a avut loc hirotonirea întru ieromonah a tânărului părinte Grigore, hirotonit special pentru Mănăstirea Nicula, jurământul depus, ca de fiecare dată la asemenea momente, a fost unul cutremurător, reafirmându-şi hotărârea de a sluji până la moarte pe Hristos, păzind cele trei voturi monahale: al ascultării, al sărăciei şi al fecioriei.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Irineu Pop Bistriţeanul a avut parte de o frumoasă surpriză. Senatul Universităţii Babeş-Bolyai i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa la împlinirea a douăzeci de ani de slujire arhierească şi cincisprezece ani de activitate didactică în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Într-adevăr, este foarte greu să se facă un bilanţ al întregii slujiri arhiereşti a preasfinţitului Irineu Bistriţeanul. Mărturie a înaltei sale slujiri sunt nenumăratele biserici din eparhie sfinţite, nenumăratele liturghii arhiereşti săvârşite, mulţimea de preoţi hirotoniţi prin mâna sa, cuvintele de învăţătură rostite sau tipărite spre folosul sufletesc al credincioşilor, mulţimea de ucenici formaţi în duhul autentic ortodox. Toate acestea şi multe altele ne îndreptăţesc şi pe noi, bistriţenii ortodocşi, să-i urăm preasfinţiei Sale, la împlinirea a douăzeci de ani de slujire arhierească în ţinuturile noastre, mulţi şi fericiţi ani în slujba lui Dumnezeu şi a poporului drept credincios.
Adaugă comentariu nou