În preambulul Zilei Poliției Române, preşcolarii şi elevii bistriţeni au descoperit aspecte din misiunile poliţiştilor şi dotările de care dispun! Surprize pentru câştigătorii concursului de desene!

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a găzduit, preţ de câteva ore, o activitate destinată elevilor claselor gimnaziale și preșcolarilor din muinicipiul Bistriţa, desfășurată în contextul Zilei Poliției Române. Cei mici au avut posibilitatea să descopere aspecte din activităţile pe care le desfăşoară, zi de zi, poliţiştii, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor. Au fost amenajate standuri expoziţionale cu tehnică de ultimă generaţie folosită în activitatea de poliţie. 
 
"Este prima activitate destinată copiilor, preşcolarilor şi elevilor din clasele primare. Sunt copii din şcolile implicate în activităţi de prevenire şi ale căror desene sunt expuse în curtea Muzeului. Au realizat nişte desene extrem de frumoase în contextul existenţei a 200 de ani a Poliţiei Române. I-am invitat să ne întâlnim şi să desfăşurăm activităţi preventive, am organizat mai multe standuri – avem Serviciul Criminalistic, Serviciul Rutier, Biroul pentru Protecţia Animalelor, Serviciul de Acţiuni Speciale. Pe de altă parte, avem covoraşul pe care cei mici şi-au exersat regulile de circulaţie împreună cu colegele de a Prevenire.
 
          În perioada următoare vor fi desemnaţi câştigătorii concursului de desene. A fost extrem de greu să stabilim câştigătorii, până la urmă vom desena un câştigător pentru fiecare clasă. Iniţial, ne-am gândit că vom avea 200 de desene pentru a marca cei 200 de ani de existenţă, însă am ajuns la 2000 desene primite de la copii. Câştigătorii vor avea parte de o surpriză, o experienţă mai aproapiată cu Poliţia, în sensul că vor fi „poliţişti” pentru o oră, vor avea parte de o plimbare cu autospeciala, vor vedea principalele servicii la sediul IPJ şi alte surprize. Copiii vor fi răsplătiţi cu diplome de participare, de asemenea, şi dascălii care ne-au fost alături.
 
          Avem o colaborare frumoasă cu Arhivele Naţionale care ne-au pus la dispoziţie imagini inedite cu activităţile Poliţiei Române, precum şi articole de presă, identificări ale poliţiştilor, jurăminte de credinţă şi alte imagini care atestă frumoasa noastră carieră de-a lungul vremii", ne-a declarat inspector principal de poliție Crina-Maria Sîrb, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
***
 Răsfoind filele istoriei Poliţiei Române, aflăm că, alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5