Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Ilva Mare
La sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Ilva Mare, Protopopiatul Năsăud,cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, în pridvorul bisericii mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, Maria Mănăstire, interpretă de muzică populară, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii mănăstirii.
Apoi, Preasfinția Sa a binecuvântant Muzeul de Mineralogie – colecția personală a domnului Ioan Șot, amenajat anul acesta, în incinta așezământului.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Scurt istoric
Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și lucrarile de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.
La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.
În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3igmppc
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Sidor
Citiţi şi:
- PS Benedict Bistrițeanul, la hramul Mănăstirii Ilva Mare
- Vrednic este! Mircea Dorin Pop, viitorul preot din Șintereag, hirotonit diacon de Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, la Mănăstirea Ilva Mare. Duminică va fi hirotonit preot
- Mitropolitul Andrei, la Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare
- Mitropolitul Andrei, la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare. Cosmin Vasile Alb a fost a hirotonit preot pe seama Parohiei Țăgșoru
- Mitropolitul Andrei, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare
Adaugă comentariu nou