Prefectul Ioan Ţintean: Cred că exerciţiul electoral se va desfăşura în bune condiţii

Prefectul Ioan Ţintean consideră că alegerile prezindenţiale se vor desfăşura în bune condiţii în judeţul nostru, asta pentru că primarii şi secretarii celor 62 unităţi administrativ-teritoriale au experienţă în organizarea acestor scrutine.
“Cred că se vor finaliza cu bine toate documentele necesare şi exerciţiul de alegeri se va desfăşura în bune condiţii”, a spus prefectul judeţului, la întâlnirea cu primarii. Acesta le-a solicitat edililor să informeze persoanele din localitate care doresc să fie preşedinţi şi locţiitori de faptul că se pot înscrie la registratura Instituţiei Prefectului, până în data de 26 septembrie 2014.
***
Altfel, în cadrul instruirii, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au punctat o serie de prevederi legislative, cu privire la întocmirea listelelor electorale permanente (n.n. – deja predate de primarii bistriţeni), punerea la dispoziţie ale copiilor acestor liste către competitorii electorali, dar şi operarea de modificări. De asemenea, au fost făcute precizări referitoare la delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, stabilirea locurilor de afişaj electoral etc.
Cu 30 de zile înainte de votare, adică pe 3 octombrie se va da startul oficial al campaniei electorale. Procesul de votare va avea loc pe 2 noiembrie, în intervalul orar 07.00-21.00.
Noutatea acestor alegeri constă în faprul că va fi permisă exercitarea votului de către persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu, după ce Legea 370/2004 a fost amendată anul acesta de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel articolul 44, alineatul 4 prevede acum că "alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin". Persoanele respective vor fi trecute în “tabelul electoral”.
***
La secţiunea “întrebări”, primarul Vasile Găurean din Galaţii Bistriţei a reclamat faptul că pe listele electorale permanente figurează încă persoane care ar trebui să aibă cam 105 ani, şi asta pentru că nu au putut fi radiate în lipsa unor acte oficiale de deces. Situaţia nu este singulară, însă legea nu dă posibilitatea “curăţirii” acestor liste decât în anumite condiţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5