Prefectul Ovidiu Frenţ: La ora actuală, un expert tehnic evaluează gradul de afectare a construcţiei
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa s-au întâlnit în această dimineaţă, la Paltul Administrativ, pentru a stabili primele măsuri în urma exploziei de la blocul de locuinţe de pe str. Arţarilor, care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. Ca o sinteză, din fericire nu există nicio persoană decedată, fapt catalogat drept „o minune”, o persoană este transferată la Spitalul de Arşi din Bucureşti, două persoane sunt internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar alte 100 de persoane au fost evacuate. Scopul principal al autorităţilor este de a interveni astfel ca în locuinţele neafectate grav de deflagraţie locatarii să poată intra, într-o primă etapă măcar pentru a-şi lua o parte din bunuri, iar acolo, unde condiţiile permir, să poată reveni .
„În calitate de preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă am fost la faţa locului cu preşedintele Consiliului Judeţean, care este în acelaşi timp şi vicepreşedinte CJSU, cu inspectorul şef al ISU Bistriţa, celălalt vicepreşedinte CJSU, cu viceprimarul Gelu Muthi, care este în acest moment coordonatorul CLSU Bistriţa, şi cu şefii din Ministerul Afacerilor Interne. (...) S-a instituit un dispozitiv de pază pentru a nu permite persoanelor să intre în acest imobil şi destul de greu ne-a fost să găsim un expert în rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor, care a venit de la Cluj şi care face prima etapă a evaluării stadiului de afectare a construcţiei. După această etapă, se vor adopta hotărâri privind intervenţia, inventarierea şi cât mai repede acea şansă pe care vrem s-o dăm locatarilor să reintre, în primul rând să-şi recupereze bunurile şi în al doilea rând să reintre în locuinţele lor. Sperăm ca în final să fie cât mai puţine persoane cărora să nu li se permită să intre, datorită propriei lor siguranţe”, a precizat prefectul Ovidiu Frenţ, în cadrul unei conferinţe de presă.
Din păcate, judeţul Bistriţa-Năsăud nu are un expert autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care poate interveni în asemenea situaţii, a menționat, președintele CJ, Emil Radu Moldovan.
„După discuţii cu domnul ministru Arafat, cu domnul vicepremier Dâncu, cu prefectul de Cluj, am identificat expertul care ajunge la faţa locului. E prima etapă pentru a putea vedea dacă avem acces acolo şi unde putem avea acces. Imediat după ce vom primi accesul de la expertul autorizat, acele comisii speciale, formate din colegi de la poliţie, jandarmi, reprezentanţii primăriei, pe rând, supravegheat, cu familiile vor intra în apartamente să-şi poată lua obiecte de maximă necesitate şi să putem evacua bunurile, de la haine, mobilier, obiecte de uz casnic, care vor fi depozitate într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria municipiului Bistriţa”, a explicat președintele Radu Moldovan.
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan: Vom face tot ce ţine de noi pentru ca locuinţele să fie refăcute şi oamenii să se întoarcă într-un timp cât mai scurt acasă
- Prefectul Ovidiu Frenţ: La o scară a blocului, locatarii pot reintra în locuinţe. Pentru celalalte apartamente, intervenţia va dura 50-60 zile
- Prefectul Stelian Dolha, la Nuşeni, alături de echipa mixtă de evaluare a pagubelor produse de inundaţii
- Armata, alături de ISU în lupta cu apele din judeţ
- Școlile din Poiana Ilvei, Dumitrița, Livezile, Budești, Rebrișoara trec în scenariul galben! Clase de la Pintic și Ocnița, în scenariul roșu!
Adaugă comentariu nou