Prefectul Ovidiu Frenţ: La o scară a blocului, locatarii pot reintra în locuinţe. Pentru celalalte apartamente, intervenţia va dura 50-60 zile
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a anunţat miercuri dupü-amiază că a fost întocmită o notă de constatare de către un expert autorizat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a stabilit că locatarii a 19 apartamente, de la o singură scară a blocului afectat de explozie, pot să revină în locuinţe.
„Avem o notă de constatare a domnului expert Damian de la Cluj. Mă bucur că a reuşit să vină, pentru că, aşa cum am spus dimineaţă, nu există în judeţul nostru un astfel de expert pe rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor. A întocmit rapid o notă de constatare, pentru că pe noi ne interesa ca locatarii acestui bloc să ştie în ce moment şi care dintre ei pot să reintre în locuinţe. A stabilit că deocamdată la scara A, în afară de apartamentul adiacent celui în care a avut loc explozia se poate intra fără pericol, iar cealaltă (n.n. -scară) nu prezintă garanţia rezistenţei construcţiei, astfel încât, după degajarea, cu ajutorul lucrătorilor din Primăria Bistriţa, a resturilor care în acest moment umplu apartamentele şi după recuperarea bunurilor care pot fi refolosite, se va scoate un releveu şi se va face acea expertiză, care sper eu ca în maximum 5-6 zile să o avem, pentru a putea firma, care va fi autorizată în construcţii de rezistenţă, să intre repede cu lucrările de reparaţii”, a declarat prefectul Frenţ, prezent la faţa locului.
Prefectul judeţului a menţionat că în aceste condiţii nu se poate intra în 21 apartamente din bloc, cele 20 de pe scara B şi cel care era perete în perete cu cel în care s-a produs explozia. „Sunt circa 100 de persoane care locuiesc, asta înseamnă că jumătate nu pot să intre în acest moment să locuiască. Noi le-am oferit posibilitatea cazării la Centrul de cazare temporară al municipiului, doar 4 persoane au ales astă noapte această soluţie, ceilalţi au ales să locuiască la rude şi prieteni”, a mai declarat Ovidiu Frenţ. Potrivit acestuia, în această seară se va relua furnizarea de gaz şi energie electrică pentru scara A, acolo unde locatarii revin.
Prefectul Frenţ a mai spus că estimarea pagubelor se va face în urma raportului operativ şi a inventarierii făcute de comisia special numită. „Sunt obiecte de valoare mai mare, electrocasnice, care vor fi depozitate, inventariate, pe persoane şi pe apartamente. Acestea vor fi depozitate într-un loc sigur al celor de la SVSU Bistriţa, după care se marchează situaţia bunurilor care nu pot fi recuperate şi a căror evaluare se va face tot de către experţi”, a explicat înaltul funcţionar public. Şi pentru celelalte apartamente afectate de la blocurile vecine, unde geamurile sunt sparte în urma deflagraţiei vor fi evaluate pagubele, consemnate în acel raport final şi cuantificate în bani.
„Primăriile pot prin legislaţia specifică să aloce 5% pentru astfel de situaţii, dacă nu se încadrează Primăria Bistriţa în acoperirea tuturor pagubelor, vom solicita cu siguranţă de la Guvern”, a menţionat Ovidiu Frenţ.
Întrebat dacă locatarii din zona afectată aveau acele asigurări obligatorii ale locuinţei, prefectul a declarat că oamenii nu au încheiat astfel de contracte. „Eu ştiu că oamenii nu au şi ăsta este un lucru care ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru că există obligaţia să ne facem cu toţii asigurări la locuinţe, care ne-ar ajuta foarte mult la aceste cazuri. Din păcate, suntem într-un cartier mai sărac al Bistriţei şi aici oamenii nu au făcut asigurări, de aceea va trebui să aibă puţină răbdare pentru a identifica şi resursele de finanţare”, a mai spus Frenţ.
Altfel spus, pentru apartamentele de la scara B, se va începe cu „operaţionalizarea apartamentelor din punct de vedere al constructorului”, adică golirea completă. Ulterior, se va face structura de rezistenţă, iar timpii sunt mai lungi, pentru că „priza la betoane" durează 30 zile. Una peste alta, cu expertiza, evacuarea şi inventarierea, plus lucrările, durata de intervenţie se va prelungi undeva la „50-60 de zile”, în cel mai optimist caz, astfel ca oamenii să revină în siguranţă la locuinţele lor.
***
Prefectul Ovidiu Frenţ a precizat că a intrat în apartamentul în care a avut loc explozia şi că nu a văzut nicio centrală de apartament, iar reţeaua de gaze nu comportă probleme până la intrarea în respectiva locuinţă. Concluzia, cauza trebuie căutată în interiorul apartamentului. Inspectorul şef al ISU BN, col. Constantin Florea, a menţionat că deocamdată se face ancheta, împreună cu poliţişti şi specialişti, anchetă care va stabili cauzele probabile ale acestei explozii.
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan: Vom face tot ce ţine de noi pentru ca locuinţele să fie refăcute şi oamenii să se întoarcă într-un timp cât mai scurt acasă
- 164 de bistriţeni au primit cheile locuinţelor ANL! Viceprimarul Cristian Niculae: Sunt 773 locuinţe ANL în Bistriţa
- Prefectul Ovidiu Frenţ: La ora actuală, un expert tehnic evaluează gradul de afectare a construcţiei
- Prefectul Ovidiu Frenţ: Ne cumpărăm nimicuri, dar nu ne asigurăm bunurile
- David Doruţ cere demiteri în cazul exploziei din blocul de pe Arţarilor: O să fac petiţii la preşedinte şi la prim-ministrul României
Comentarii
Bistritean
No uitati Dvs ce se poate intampla din cauza unui "nim.urug" ... a unui "pro.sta.lau" ... cu tot felul de improvizatii facute aiurea la bloc !
Uitati, cum oamenii s-au trezit dintr-odata, fara casa si fara agoniseala de o viatza din cauza unui "tem.bel" ... si cat de insemnata este totusi o asigurare pentru casa in care locuiesti... !
Sa dea Dumnezeu sa scape cu viatza " ni.mu.rugul" ... dar efectiv nu-i poate face nimeni... nimic, deoarece, desi dezastrul s-a produs din vina lui, ce-i pe el e si-n valiza... ! No... asta-i viatza impreuna cu "comunitarii " ... !
Uitati cate cheltuieli face statul incercand sa repare toate aceste daune si dezastre - fara ca vietile pierdute ( daca sunt ) sa le mai poata aduce "inapoi" ! Nu ar cheltui mult mai putin, daca statul ar lua urmatoarele masuri :
1/. Identificarea si "inventarierea" tuturor batranilor ramasi singuri si fara ajutor , cu tot felul de boli ale batranetii ( senectute, senilatate, altzeimer, debilitate pisihica si cum s-or mai numi ele... ) ;
2/. Identifiarea tuturor "nimu.ru.gilor de genul "pro.sta.laului " care a produs aceasta expolizie , debili mintali, drogati... si cei luati in evidentele medicale speciale ...
3/. Infiintzat din banii statului ( pe banii nostri publici la urma urmei... ca si despagubirile tot de aici vor fi... stati linistiti, ca statul n-are alti bani... ) niste "Centre " in care sa-i adune pe toti acestia si sa-i administreze si supravegheze calificat, ( gen spital de nebuni... sa ma scuzati... ) sa previna producerea pe viitor al altor astfel de catastrofe.
4/. Pe cei apti fizic... tot sub supraveghere calificata, sa-i puna sa lucreze in gospodarie, in agricultura... anexe gospodaresti ( porci, vite, pasari... etc ) care sa le dea lor productia necesara intretinerii ... ;
5/.Cine are copii , sau alte rude apropiate, sa fie fortzati sa-i ia la ei acasa si sa-i intretina si sa-i ingrijeasca, ori sa plateasca sustinerea lor in astfel de "centre " ... nu sa-i lase abandonati peste tot aiurea si uitati ce catastrophe se intampla din vina lor, care au doar "faptura de om"... in rest... " Dumnezeu cu mila si noi , cei din jurul lor, cu pagubele si necazurile " !
6/. Data o lege si cei care au copii si batrani ori persoane puse sub interdictie, daca-i abandoneaza si pleaca aiurea de acasa si-i lasa nesupravegheati, sa fie infractiune, cercetati si bagati la puscarie . Sa fie fortzati ori sa-i ingrijeasca , ori sa suporte intretinerea lor calificata in aceste "Centre" .
Domnilor senatori, domnilor parlamentari, domnule prim-ministru si sef al Guvernului... se aude ? ( Sunt siguri ca pe toiti astia-i doare fix in "patina" de "strigatul magarului ... de la stana " ... ! )
Adaugă comentariu nou