Prefectul Stelian Dolha reclamă practicile vânătoreşti de la Fiad-Romuli: Domnul Pavel Sângeorzan face legile după bunul său plac
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, a anunţat, în plenul şedinţei Colegiului Prefectural, că a trimis Corpul de Control la fândul de vânătoare Fiad-Romuli, după ce un alt cal a fost găsit drept momeală pentru animale sălbatice.
„Legat de fondul de vânătoare de la Fiad-Romuli, lucrul care persistă de ceva vreme, sunt nişte ilegalităţi, care se întind în timp şi vin în timp. E vorba despre un animal mort, un cal, care a fost dus ca mâncare pentru animale sălbatice, descoperit de câteva zile. Am trimis Corpul de Control al Prefectului, împreună cu DSVSA, un reprezentant al Poliţiei şi Garda Forestieră la faţa locului. Au ajuns acum două zile seara, era 20. 30, nu se mai puteau urca pe munte, la cabană, pentru că din toate pozele pe care le aveam, hrana era undeva lângă o cabană. A doua zi, dis-de-dimineaţă, când au ajuns acolo era mutat în altă parte, la graniţa dintre judeţul Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Nu e prima ilegalitate pe fondul respectiv, mai avem cazul unui animal viu care a fost legat ca hrană pentru animalele sălbatice, urşi”, a declarat prefectul Dolha.
Prefectul judeţului s-a referit şi la alte probleme care ar fi pe acest fond de vânătoare. „Acolo, domnul administrator al fondului, domnul Pavel Sângeorzan face legile după bunul său plac. El a împrejmuit o suprafaţă de circa 30 de hectare, unde ţine în captivitate – el spune 17 – din datele noastre sunt vreo 70 de mistreţi. În prima şedinţă de CLCB (Centrul Local de Combatere a Bolilor) i-am cerut să spună dacă sunt metişi sau mistreţi şi să dărâme toată împrejmuirea respectivă. Am trimis şi o informare către Primăria Romuli, care trebuie să facă lucrul ăsta, adică, cum există autorizaţie de construcţie, există şi autorizaţie de demolare. Până acum nu s-a întâmplat nimic, pentru că domnul Sângeorzan, din punctul meu de vedere, sfidează instituţiile statului de o bună bucată de vreme. Garda Forestieră, care i-a dat şi un preaviz de 90 de zile, l-a şi amendat cu o sumă de vreo 2000 lei. A plătit-o, dar am mers în continuare aşa. Azi dimineaţă a venit la mine avocatul domnului Sângeorzan şi de la SC Montana, firma care administrează fondul de vânătoare, şi mi-a spus că au început să demoleze împrejmuirea respectivă, deşi pe adresa pe care au transmis-o Instituţiei Prefectului au spus că nu pot din cauza condiţiilor meteo. E îngheţat gardul. E sfidare”, a adăugat Stelian Dolha.
Potrivit acestuia, în şedinţa de astăzi a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor se va pune capăt „acestei poveşti neferiicte pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, în care pe domeniul respectiv se întâmplă prea multe ilegalităţi”. „Poliţia a deschis deja dosar penal şi să vedem ce se întâmplă. Nu mai putem tolera la nesfârşit. Practicile acestea, ca pe vremea tovarăşului, în care arăţi mistreţul şi „uite, poţi să-l împuşti” nu mai sunt de actualitate. Nu ne mai putem comporta aşa în 2020.”, a mai spus prefectul Dolha.
Citiţi şi:
- Caz de pestă porcină africană, la un mistreț, în Bistrița-Năsăud!
- Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la un porc mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Fiad-Romuli
- Tânăr din Telciu, depistat în Parcul Național Munții Rodnei cu o armă pe care era montat un dispozitiv de diminuare a sunetului
- Instituţia Prefectului: Se acordă 10.000 lei lunar medicilor veterinari de liberă practică care au contracte încheiate cu DSVSA!
- Acțiunile de prevenție a pestei porcine africane continuă. Prefectul Stelian Dolha: Mă îngrijorează posibilitatea de răspândire la porcul domestic
Comentarii
Veniți după mine, frați pădureți,
E vânătoare în munți, la mistreți!
Veniți după mine, sus între târși
E vânătoare, să dați semn la urși!
Uuu! face lupul, el urlă pesemne,
Ori poate Dănilă doboară lemne,
Ori poate mistreții și cu Hârjoabă,
Desfac porumbul boabă cu boabă.
Veniți după mine, sus prin păduri
Mai sunt dihănii și lemne să furi!
Veniți după mine ai codrilor fii,
Hoherul pădurii ce bine-i să fii!
Dooomnule Dolha,
vinovat este Statul Roman, care dupa Revolutie, a aprobat privatizarea fondurilor de vanatoare , prin "atribuire directa unora " si prin licitatie publica celor care n-au avut pile , lasand valorificarea vanatului dupa cum " vor muschii acestora " ... pentru un " pumn de lei ( sau euroi... ma rog ) "... ce reprezinta licitatia ... si care nu reprezinta nici 10% din valoarea inventarului cinegetic al tzarii .
Odata ce fondurile de vanatoare sunt date in administrarea privatilor, acestia aplica legile vanatorii si ale gospodaririi fondurilor, tot dupa cum " vor muschii lor " , daca nu incalca anumite reglementari ... si este perfect legal .
Si ei fac inventarierea fondurilor de vanatoare, si ei le pazesc si ei gestioneaza vanatul si ei il recolteaza ... etc. dupa aceleasi reguli impuse de Legea vanatorii si coordonate de Ministerul Silviculturii, Apelor si Mediului , ca si cei de la ANVPS ori de la directa administrare a Ministerului Silviculturii ( unde publicul nu are acces ... fiind un domeniu cu dedicatie exclusiva ptr smardoii politici si din silvicultura ) .
Dupa cate stim noi... pentru hranirea animalelor salbatice si pentru valorificarea lesurilor de la animalele domestice moarte, s-a permis ca acestea sa fie duse in locurile unde au habitat aceste animale de prada ... CEEA CE ESTE UN LUCRU FOARTE BUN ...
Cred ca cineva anume numa nu incape de acest administrator privat si ar dori cu toata puterea ( politica ) pe care o are ... ca sa nu-l numesc eu aici cine este ... sa ia el acest fond de vanatoare si baga tot felul de intrigi si fitile ... fara nici un suport legal . Nu are respectivul decat sa participe la licitatiile publice de atribuire a fondurilor, la data si termenele cand este necesara relicitarea ... si sa castige domnia sa licitatia, ca nu se supara nimeni .
La domnul Sangeorzan, ABSOLUT NIMIC NU SE VANEAZA ILEGAL , vanatorii sunt constituiti in fondul respectiv tot legal, vaneaza ( respectiv recolteaza vanatul ca asta-i denumirea cinegetica ) dupa legea vanatorii ... cu respectarea tuturor " canoanelor " impuse de lege si daca cineva nu are de lucru, nu are decat sa stea toata ziua de paza si de panda in zona in care se fac vanatorile si sa controleze acest aspect , ca nu-l opreste nimeni .
Bine era daca toate fondurile de vanatoare erau administrate asa cum era pe vremea " Dinastiei Ceau "... unde statul coordona si gestiona absolut totul si poate ca atunci aceste reclamatii erau indreptate impotriva STATULUI ROMAN , ori impotriva Directiei Silvice ... care gfestiona acea zona in acea vreme , vanatoarea publica fiind interzisa , sau mai bine zis, " tinuta pentru smardoi " , la fel cum este si acuma, fara nici o diferenta substantiala. Si pe atunci erau duse lesuri de animale , fructe si cate altele ca hrana la ursi si la celelalte animale salbatice din zona , unele fiind de prada si n-a fost nimica rau in asta .
DACA STITI DVS CA FACE ILEGALITATI... ATUNCI IMPUSCATI-L ... si poate atunci fondul ramanand fara administrator, se va initia alta licitatie publica , la care sa castige " cine trebuie " ! ( Ca la alegerile in 2 ... 3 ... 4 tururi ... si tot din 2 in 2 ani ... ) .
Adaugă comentariu nou