Premieră în România! Aerosoli salini longitudinali și circulari, amenajaţi la Băile Figa

Turiștii care vor vizita Complexul Balnear Băile Figa în sezonul estival 2020 vor remarca faptul că aerul din stațiune este mult mai curat decât în anii precedenți. În plus, are și efect terapeutic, ca de salină.

Asta datorită celor două noi structuri construite în complex numite Aerosoli longitudinali, respectiv Aerosoli circulari. Utilizate la producerea sării, cele două structuri elimină apa dintr-o soluție salină prin evaporare, crescând concentrația de săruri minerale, care ajung apoi în aerul din jurul lor.

Denumiți ocazional „casă de spini”, aerosolii sunt formați dintr-un cadru de perete din lemn, umplut cu mănunchiuri de lemn de perie (de regulă negru), care trebuie schimbate la fiecare 5 până la 10 ani, pe măsură ce devin încrustate cu depozite minerale în timp.

Apa sărată curge pe turn și se evaporă parțial, în același timp, unele ramuri minerale din soluție sunt lăsate în urmă pe crenguțele din lemn de perie, iar aerul capătă proprietăți similare aerului dintr-o salină. Practic, picăturile de apă bogate în minerale în aer sunt considerate ca având efecte benefice asupra sănătății similare cu respirația în aerul mării.

Aerosolii mai pot fi întâlniți într-o serie de orașe balneoclimaterice, în primul rând în Germania, dar și în Polonia sau Austria. În România, structurile saline de la Băile Figa sunt primele de genul acesta.

Primăria Beclean intenționează ca pe viitor să mai construiască noi astfel de structuri de aerosoli în cadrul Băilor Figa, în beneficiul tuturor turiștilor care vizitează Complexul Balnear an de an.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5