Premieră în România! Angajaţii Primăriei Livezile cinstesc înaintaşii în Anul Centenarului! De la primar, secretar, contabil, toată lumea în costumul popular al străbunilor

Timp de o lună, toţi angajaţii Primăriei Livezile – funcţionari publici şi personal contractual, în frunte cu primarul Traian Simionca, viceprimarul Florin Gliga şi secretarul Emanuela Mihalachi – vor face din fiecare zi de lucru o sărbătoare a portului tradiţional, aducând astfel un omagiu înaintaşilor care s-au jertfit pentru ca România să fie Mare de 100 de ani.

Luni dimineaţă, la şedinţa operativă lunară, cei peste 30 de angajaţi şi-au scos din lada de zestre cele mai frumoase costume populare, unele mai vechi decât Centenarul, din fiecare zonă, fiecare punând în evidenţă regiunea din care provin. Primăria Livezile este, de fapt, o mică Românie, pentru că, pe lângă livezeni, aici lucrează şi reprezentanţi ai vechiului Regat, secretarul Emanuela Mihalachi fiind din Dobrogea, contabilul Mircea Lupuţ din Maramureş, iar Alexandru Bigu de la Registrul Agricol, din judeţul Suceava.

„Sunt un primar fericit, un primar bucuros. În urmă cu 3-4 luni, într-una din şedinţele de lucru, am avut o idee genială, cum ar fi să venim toţi în costume populare, timp de o lună, la serviciu. Toată lumea a agreat această idee frumoasă. Nu mi-a venit să cred câţi au venit în costume populare. Se pare că toţi angajaţii Primăriei Livezile şi-au adus costumele populare. Sunt costume şi de peste 110 ani. Sunt mândru că sunt român, că putem să marcăm Anul Centenar, în semn de respect pentru această ţară, pentru înaintaşii noştri care şi-au jertfit viaţa în războaie, în lagăre, deportaţi. Eu zic că merită această ţară mult mai mult decât îi dorim noi. Vorbim toţi de Centenar, dar probabil că prea puţin şi vag. Fiecare dintre noi putea să facă mult mai mult. Din păcate încă sunt copii care nu ştiu ce înseamnă Marea Unire", a declarat primarul Traian Simionca, menţionând că nimeni nu a fost obligat să adopte această ţinută.

Potrivit acestuia, e o perioadă cu foarte multă treabă, inclusiv muncitorii angajaţi la Primărie îşi vor face treaba în costume populare, la crăpat de lemne, la cosit, la ultimele finisaje de la şcoli, dar şi pentru Zilele comunei.

„În această lună avem şi Zilele comunei Livezile, este o sărbătoare a comunităţii, astfel că se întrepătrund atât Anul Centenar cât şi sărbătoarea comunei", a adăugat primarul Simionca.

Primarul comunei Livezile a fost îmbrăcat într-un costum din zona Mocodului, însă Traian Simionca poartă straiele populare săptămânal, pe diferite scene. „De la 13 ani am umblat în lume, în lung şi-n lat, şi am purtat cu drag costumul popular românesc. Nu ar trebui să ne fie ruşine, cum se întâmplă unora dintre copii. Toată lumea a plecat de jos. Părinţii, bunicii şi străbunicii noştri au fost ţărani, şi probabil că aveau doar două cămăşi, dar au devenit profesori, medici, au ajuns oameni de ştiinţă. Cred că acum 100 de ani şi funcţionarii erau în costume populare. Şi Nică de la Humuleşti a mers în costum popular la şcoală", a mai spus Traian Simionca.

În cadrul şedinţei, secretarul Emanuela Mihalachi a punctat câteva repere istorice ale localităţii, menţionând de cei 707 ani care se împlinesc de la prima atestare documentară. La Marea Unire de la Alba Iulia, comuna Livezile a fost reprezentată de preotul Victor Mureşan, care primise credenţialul din partea comunităţii. „Sunteţi urmaşii celor care au înfăptuit unirea şi nu e puţin lucru. Tocmai faptul că este o comună încărcată de istorie ne-a determinat să facem şi noi istorie, la rândul nostru", a mai spus aceasta.

Cu această ocazie, au fost confecţionate 1000 de cocarde care marchează Centenarul în Livezile, dintre care 500 vor fi distribuite la Zilele comunei Livezile, programate în perioada 8-9 septembrie, iar celelalte vor fi împărţite elevilor din comună, în prima zi de şcoală. De altfel, elevii care vor veni la şcoală îmbrăcaţi în costum popular ar urma să fie recompensaţi şi cu o excursie la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, dar şi la alte instituţii importante.

Comentarii

03/09/18 14:27
Ioan

De apreciat gestul acestor oameni :) Păcat că au trecut 100 de ani de la Marea Unire și încă nu am învățat nimic din istoria acestui popor...nici măcar cum se îmbracă corect un costum popular românesc :(
Probabil au îmbrăcat costumul popular doar pentru o ședință foto...sa iasă în evidenta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5