Preot Vasile Beni: Un îndemn la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Să ne rugăm, să o cinstim, să postim şi să vedem ce face Maica Domnului pentru noi. Şi aş începe cu rugăciunea: „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Iisus Hristos Mântuitorul sufletelor noastre. Preasfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi în ceasul morţii noastre”.

Este cred că printre primele rugăciuni pe care le-am învăţat din copilărie de la părinţii şi bunicii noştri care ne-au învăţat să ne rugăm Maicii Domnului celei care l-a purtat în pântece şi pe braţele sale pe Fiul lui Dumnezeu. Este o rugăciune care conţine o dogmă sau o învăţătură de credinţă despre Maica Domnului, pe care o rugăm să mijlocească sau să intervină pentru noi la Fiul ei să ne ajute pe tot parcursul vieţii, dar şi atunci când vom pleca din viaţa aceasta pământească..

 Cine este Maica Domnului?  S-au scris cărţi şi tratate de teologie despre Maica Domnulu, însă sfântul Ioan Damaschin o numeşte ca fiind un al doilea cer sau a doua lume. Printr-însa s-a înnoit neamul omenesc şi ea este împărăteasa tuturor îngerilor şi a tuturor sfinţilor şi Maica noastră,  a tuturor popoarelor pământului şi a tot sufletul necăjit şi întristat care o cheamă în ajutor. Nu există în cer şi pe pământ altă faţă mai puternică, după Sfânta Treime, ca Maica Domnului, care poate să ne ajute nouă.

De ce o chemăm în rugăciune cu numele de mamă, unde scrie? În Biserici, în această perioadă, se cântă pricesne închinate Maicii Domnului: „ Am venit Măicuţă să te mai vedem, să-ţi spunem necazul pe care-l avem!” În epistola către Efeseni cap.1,22-23 ni se spune ce este Biserica „l-a dat pe El cap Bisericii, Care este Trupul Lui”. Ce suntem noi în acest trup? Ni se spune în Efeseni 5,30 „pentru că suntem mădulare ale Trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui”. Prin urmare dacă Biserica este Hristos însuşi şi noi suntem membrii acestui trup –Maica Domnului este mama noastră.

Ce poate să facă Maica Domnului pentru noi sau cât poate să facă? Avem exemplul de la nunta din Cana Galileii. Iisus, Fecioara Maria şi ucenicii participă la o nuntă. Acolo se termină vinul. Cineva a observat impasul în care au ajuns mirii şi nimeni din familie nu vine să o roage pe Fecioara Maria să intervină. Şi, totuşi, Maica Domnului nu-i adresează nicio rugăminte lui Iisus ci îi aduce în faţă lipsa. De unde constatăm că nu e nevoie numai să-L rogi, ci e şi suficient să-i spunem necazul şi oful.

Cu ce gând trebuie să ne rugăm Maicii Domnului ? Cu convingerea că ori de câte ori ne vom ruga, Fecioara Maria va şi lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său. Şi chiar înainte de a o ruga, iar exemplu este la nunta din Cana Galileii, Maica Domnului le va şi prelua şi le va duce Fiului ei. Trebuie doar să credem ceea ce poate face Fecioara Maria pentru fiecare în parte.

Ce este postul și cum să postim trupeşte şi sufleteşte?

Sf.  Ioan Gură de Aur spunea: „dacă nu îţi schimbi viaţa la ce mai posteşti?, schimbarea bucatelor nu ajută la nimic”. Dar cum să postim? Cu ochii să nu vedem toate la aproapele, cu urechile să nu auzim răul, cu trupul să renunţăm la alcool, fumat, la tot ce este sau ne face rău. Este abținerea de la mâncărurile de dulce, băuturile alcoolice și de la fapte rele. Și fiecare dintre noi ar trebui să fim conștienți că un post însoţit de păcate nu este auzit şi că postul adevărat este cel al sufletului. De ce ar fi bine să postim? Multe ar fi motivele, în primul rând: pentru că suntem sănătoși și avem un serviciu, pentru ajutor la şcoală, pentru căsnicie fericită, pentru mulţumire că Dumnezeu ne ţine în viaţă etc. Toţi putem posti de fapte urâte. Şi ar fi bine să ne străduim pentru că se poate.

Paraclisul Maicii Domnului

Poate că mulţi dintre noi ne întrebăm ce înseamnă acest cuvânt. Ce înseamnă cuvântul „Paraclis”? Cuvântul grecesc parachlisis îseamnă invocare, chemare, rugăciune,mijlocire a Maicii Domnului pentru noi. Paraclisele-Sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să se facă mijlocitoare a noastră pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri și nevoi. 

Maica Domnului şi copilul milos

Un copil, rămas orfan de amândoi părinţii, a fost crescut de un unchi de-al său, care îi purta de grijă, îi cumpăra haine şi îi dădea să mănânce. De la un timp însă unchiul a observat că după ce mânca, micuţul lua o bucată de pâine, plecând de acasă cu ea spre curtea bisericii. Acolo, la poarta bisericii se afla o icoană mare, pe care era zugrăvit chipul Maicii Domnului cu pruncul Iisus în braţe. Copilul credea că Iisus din icoană este viu şi că îi este foame şi Lui şi nu avea ce să mănânce. De aceea venea în fiecare zi la El şi îi aducea o bucăţică de pâine pe care o punea lângă icoană. Într-o zi unchiul îl certă, întrebându-l pe nepot unde duce pâinea în fiecare zi. Copilul îi răspunde că  în curtea bisericii este un copil sărac, care n-are ce mânca şi lui îi duce pâinea. Crezând că este vorba despre un copil ştrengar din sat care îl amăgeşte ca să-i ducă mâncare, unchiul îi zise cu asprime:   -Dacă este aşa du-te la acest copil să-ţi dea să mănânci că eu nu-ţi mai dau. Bietul prunc, plângând veni la Biserică, în faţa icoanei, zicând pruncului Iisus: „Mititelule, sunt tare flămând şi unchiul nu îmi mai dă de mâncare. Dă-mi te rog o bucată de pâine că şi eu ţi-am dat când am avut. Şi se spune că Maica Domnului s-a făcut vie şi a scos o pâine de sub omofor şi i-a dat-o băiatului zicând: „Ia această pâine din care să mănânci tu şi urmaşii urmaşilor tăi .(Din cartea: Rugăciuni şi poezii pentru copii, Editura Lumină din Lumină, p.171). Prin urmare, să ne rugăm, să o cinstim, să postim în cinstea Maicii Domnului, dar şi să vedem ce face Maica Domnului pentru noi. În încheiere mă opresc la versurile lui Eminescu:

„Noi cei din mila Sfântului/Facem umbră pământului/Rugămu-ne-ndurărilor, Luceafărului mărilor,/ Ascultă-a noastre plângeri,/Regină peste îngeri;/Din neguri te arată,/Lumină dulce, clară,/ O,Maică Preacurară /Şi Pururea Fecioară/Marie!
Crăiasă alegându-te,/Îngenunchem rugându-te/Înalţă-ne, ne mântuie/Din valul ce ne bântuie./Fii scut de întărire /Şi zid de mântuire./Privirea-ţi adorată/Asupră-ne coboară,/, Maică Preacurată/Şi pururea fecioară, Marie!” Amin!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5