Preotul prof.univ. Munteanu Galaction Liviu - care a slujit și la Bistrița - martir al Bisericii Ortodoxe Române, canonizat cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction Munteanu de la Cluj

Prof Totir D. Constantin

             În data de 12 iulie 2024 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât „ aprobarea canonizărilor pentru 16 sfinți români ,printer aceștia numărânduse și Părintele Liviu Galaction Munteanu ,professor de teologie la Cluj-Napoca cu titulatura Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction Munteanu de la Cluj , cu cinstire în ziua de 8 martie . Sfântul Preot Mucenic

Liviu Galaction Munteanu a păstorit în timpul prigoanei comuniste și credicioșii Bisericii Sfinții Trei Ierarhi și nu numai din Bistrița .

        Preotul profesor universitar Munteanu Galaction Liviu s-a născut la 16 mai 1898 în localitatea Cristian din judeţul Braşov . În perioada 1904-1909 a studiat în Cristian . Apoi între anii 1909-1917  a urmat liceul “Andrei Şaguna “.Între anii 1917-1920 a urmat Institutul Teologic din Sibiu . În anul 1923 şi-a luat doctoratul în Teologie la Cernăuţi .În acelaşi an s-a căsătorit şi a fost numit profesor universitar pentru studiile biblice la noua înfiinţată Academie Teologică din Cluj (1924)  unde a funcţionat până în anul 1952 .În anul 1927 la 27 februarie a fost hirotonisit preot de către episcopul Nicolae Ivan. A fost rectorul Academiei Teologice din Cluj (1937-1943 şi 1946-1948 ) care apoi s-a numit Institutul Teologic din Cluj (1948-1952).

              În anii de grea cumpănă ,1940-1944 , rămâne sub ocupaţia maghiară  alături de I.P. Episcopul Nicolae Colan ,fost coleg la Liceul “Andrei Şaguna “ “constituind în timp , un veritabil “pilon de rezistenţă “ al ortodoxiei în spaţiul nord-transilvănean “.(Memoria nr. 241 ,p.87”).

        Fiica sa ,Lia Munteanu Drăgănescu , în articolul “Câteva rânduri despre tatăl meu , preotul Liviu-Galaction Munteanu “ publicat în Memoria nr.241 , la pagina 87 îşi aminteşte “Mi s-a întipărit însă puternic în memorie durerea resimţită de părinţi în timpul “ prigoanei hortiste “ împotriva evreilor când ştiu că tata a contribuit la înscrierea la Academia Teologică a 3 tineri evrei şi în acest fel la trecerea lor peste graniţă la Sibiu , scăpându-i de deportare şi de la o moarte aproape sigură “.

        Indiferent de regimul politic preotul profesor universitar Munteanu Liviu Galaction prin cărţile şi prin multitudinea articolelor publicate a fost un aprig susţinător al creştinismului , al ortodoxiei, fapt apreciat înainte de 6 martie 1945 dar dezaprobat şi pedepsit nu de puţine ori cumplit după instaurarea comunismului în România .Astfel în “Paradisul biblic-Căderea Proto-părinţilor în păcat ,Tipografia Eparhiei Ortodoxe Române ,Cluj, 1940 ,p. 138 arată “Urmarea neascultării pentru protopărinţii noştri şi prin ei pentru întreaga omenire,este mare.Se pierde perfecţiunea iniţială a fiinţei omeneşti , se pierde armonia firească dintre viaţa spirituală şi corporală în om ; în suflet se sălăsuieşte păcatul şi impulsul către păcat ; se pierde fericirea ; se pierde darul supranatural al nemuririi .De urmările păcatului strămoşesc se resimte întreaga natură ,care şi ea de atunci încoace suspină după mântuire .                                              

       Omul amăgit , a crezut că îşi eluptă independenţa faţă de Dumnezeu ,şi s-a înhămat în jugul satanei .Pe pământul fericirii coboară suferinţa în mii de forme4.”

        Atunci când suferinţa coborâse de trei ani în mii de forme peste chinuitul şi flămânzitul popor român în anul 1948 în ziarul Renaşterea , organul Epicopiei ortodoxe române a Vadului , Feleacului şi Clujului din 25 noiembrie 1948 în articolul „Semnificaţia Crăciunului scria : „Dăruind copiilor noştri ,celor slabi şi neputincioşi , celor săraci şi celor bolnavi ,aducem închinare şi dăruire lui Hristos , precum au făcut păstorii şi magii în faţa ieslei din Betleen3.”

        Reprezentanţii regimului fără dumnezeu nu puteau tolera astfel de idei astfel că după anul 1950 a început prigoana .

        În anul 1952, vara, familia Munteanu a  fost evacuată din propria casă fără vre-un temei legal şi într-un termen foarte scurt de 48 de ore.

        În acelaşi an s-a desfiinţat Institutul Teologic din Cluj unde preotul profesor Munteanu Liviu Galaction fusese rector , cu mici întreruperi ,începând din 1937 .

        Deşi ,la început , i s-a promis catedra de “Studiul Noului Testament “la unul din Institutele Teologice din Sibiu sau Bucureşti, a fost umilit fiind transferat ca simplu preot la o parohie din Bistriţa reşedinţa actualului judeţ Bistriţa-Năsăud .                               

        În adresa8 prin care protopopiatul Bistriţa era anunţat de numirea celui care fusese un emerit teolog ,profesor universitar ,rectorul Institutului Teologic din Cluj ,doctor în teologie era trecut de un bicisnic funcţionar simplu “Preotul Liviu Galaction Munteanu .Pentru acest bicisnic funcţionar nu putem găsi nici o scuză pentru nedreptatea pe  care o făcea unui ilustru reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române şi cu atât mai mult celor care au semnat hârtia şi care cu o atitudine nedemnă pentru funcţia pe care o deţineau nedreptăţeau un om aproape doborât la pământ după judecata omenească .

    Înalta erudiţie a preotului profesor dr. Liviu Galaction Munteanu ,conduita morală , puterea cuvântului său de a atrage cetăţenii spre biserica unde păstorea nu a fost deloc pe placul autorităţilor comuniste locale. Dar răspunzând chemării lui de preot ,fără să se teamă , şi-a păstorit turma rămânând , lumină vie , în amintirea enoriaşilor .În registrul bisericii a notat cu atenţie activităţile desfăşurate .

Acolo i-am găsit şi semnătura,

       Cercetând arhiva Protopopiatului Bistriţa am găsit un document de unde reiese că la începutul activităţii la Biserica Trei Ierarhi din Bistriţa numită de localnici şi Catedrala Ortodoxă  a vorbit în cadrul conferinţei coregionale a reprezentanţilor tuturor cultelor despre “Constituţia R.P.R. , constituţia Păcii .” (Proces verbal 1 X  1952 nr. 5997 -Arhiva Protopopiatului Ortodox Bistriţa , jud. Bistriţa Năsăud ) .

        Alte documente  care să ateste participarea fostului professor universitar doctor Liviu Galaction Munteanu la alte activităţi în afară de cele pe care le presupunea funcţia de preot al Bisericii Trei Ierarhi Bistriţa eu nu am găsit .

         În anul 1958 este readus la Cluj  şi numit la 1 iunie vicar administrativ al episcopiei .

         La 20 august 1958 , la cererea protopopilor , Adunărea Eparhială condusă de episcopul Teofil , vicarul Munteanu Liviu Galaction este însărcinat cu întocmirea unei programe analitice orientative pentru catetizarea elevilor şi adulţilor .Împreună cu preotul profesor Ioan Bunea de la Institutul Teologic din Cluj elaborează  programa “ care avea ca model manualele Seminariului Teologic aprobate de Stat iar ca suport şi autoritate , ordinl Sfântului Sinod către toate episcopiile din anul 1951 şi care suna astfel : “vă trimitem aici alăturată , spre a fi pusă în aplicare , cu începere de la 1 ianuarie 1952 ,Programa analitică cu subiectul catehezelor ciclul I şi II aprobată de Sf.Sinod în şedinţa de la 12 Noembrie 1951”.Semnează Justinian patriarh (ordin al Sf.Sinod nr. 22.606/1951 ).

         Programa fusese prezentată episcopului Teofil şi aprobată de Consiliul Eparhial , expediată la toate protopopiatele Clujului la 3 şi 4 septembrie 1958 . Adulţii urmau să fie catetizaţi după vecernia de duminică şi în sărbători , iar copiii sâmbăta după masă sau duminica înainte de Liturghie , o jumătate de oră săptămânal .Forurile de stat au considerat acest lucru o intenţie duşmănoasă a părintelui vicar Munteanu de a reintroduce religia în şcoală ,care însemna “crimă de uneltire împotriva ordinei sociale”. ( vezi adresa web:http://vreauântuire.wordpress.com/2010/11/13/martiriul-părintelui-liviu-galaction-m...7)

         Sub pretextul elaborării acestei programe sunt arestaţi atât Munteanu Liviu Galaction cât şi Ioan Bunea şi anchetaţi dur. Deferiţi justiţiei au parte de o apărare formală .  Sunt condamnaţi de Tribunalul Militar Cluj ; preotul profesor universitar doctor Munteanu Liviu Galaction la 17 ani , după recurs la 8 ani temniţă grea şi confiscarea averii pentru “crima de uneltire împotriva ordinii sociale “, pe baza articolului 209 ,pct. 2 lit.a a C.P.(de fapt pentru

                                                             -4-                                                                                           culpa imaginară de a fi dorit să introducă învăţământul religios în şcoală ) iar preotul profesor universitar Ioan Bunea (1906-1990)  la 5 ani de închisoare corecţională pe care i-a executat la Gherla şi în Balta Brăilei . La proces ,urmărindu-se anihilarea energiei spirituale şi îndârjirii de care dăduse dovadă Liviu Galaction Munteanu în timpul cât fusese târât şi anchetat în beciurile “Securităţii “ din Cluj “i s-a comunicat că fiul său s-a sinucis şi fiica a fost exmatriculată din facultate “.(Memoria 241,p.89) .

         Preotul profesor universitar Munteanu Liviu Galaction a fost încarcerat la Gherla iar apoi la Aiud fiind supus la un regim de exterminare.

 

 

          S-a îmbolnăvit , a făcut ocluzie intestinală, A fost operat cu mare întârziere şi nu i s-a acordat o îngrijire medicală corespunzătoare .S-a sfârşit la 8 martie 1961 ,la Aiud la vârsta de 63 de ani neîmpliniţi

          Aşa se face că după 2 ani şi trei luni de detenţie şi boală a decedat în penitenciarul de la Aiud în vârstă de 63 de ani neîmpliniţi unul din cei mai mari şi cu har teologi români .

          Ca şi ceilalţi martiri ai neamului românesc din închisorile comuniste a fost  îngropat în cimitirul, fără cruci şi nume, al închisorii .

          Puterea comunistă s-a îndârjit să distrugă o personalitate a Bisericii Ortodoxe Române care nu făcu-se nici odată politică , urmărind prin mijloace criminale aducerea la tăcere a celor care prin credinţă mai puteau înfrunta un regim ilegal şi criminal.

          Astfel “eruditul teolog ,mentorul a zeci de generaţii de studenţi teologi ,  profesorul Liviu G. Munteanu ,după o carieră de 29 de ani dăruită activităţii didactice şi scrisului, îmbogăţirii patrimoniului teologic progresului şi înoirii Bisericii , devine jertfa cerută de “regimul fără Dumnezeu “, (Memoria ,nr. 241 , p. 89 )

           Preotul profesor universitar dr.  Munteanu Liviu Galaction a avut o prestigioasă carieră publicistică publicând diferite articole în diverse periodice dintre care amintim “Renaşterea” şi “Viaţa ilusrtrată” de la Cluj . A fost coautor al manualului de Studiul Noului Testament pentru Institutele teologice ,Bucureşti , 1954 ,XII+208 p. (ed. A II-a ,Bucureşti , 1977 , 256 p.)Amintim şi următoarele lucrări : Istoria creaţiunii în lumina cercetărilor ştiinţifice ,Cluj , 1929 , 168 p.; Predica de pe munte , Cluj ,1932 ,143 p.;Învierea lui Isus , în vol. Zece ani în slujba Bisericii şi a neamului ,1924-1934 ,Cluj ,1934,p.131-162 , ; Pentateuhul în faţa criticii moderne ,Cluj ,1937,57 p. ;Vechiul testament şi pentateuhul ,Cluj , 1937 , 95 p. ; Vechiul testament şi creştinismul , Cluj , 1937 ,62 p. ;Paradisul biblic. Căderea protopăriţilor în păcat . Studiu exegetic, Cluj ,1939 ,148 p.Valoarea istorică a evangheliilor sinoptice , Studiu introductive , Cluj ,1939 ,65 p. ; Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni , Cluj ,1940 , 132 p. ;Viaţa Mântuitorului nostru Isus Hristos, Cluj 1942 , 339 p. ;Viaţa Sfîntului Apostol şi Evanghelist Ioan ,Cluj , 1943 , 248 p. ; Viaţa Sfântului Apostol Petru ,Cluj , 1945 ,203 p. ; Viaţa Sfinţilor Apostoli , Cluj 1945 ,256 p. ; Sfântul Apostol Pavel , muncitor cu braţele , în ST ,an III , 1951 , nr 7-8 , p. 430-436 -5.

                                                                                             Prof , Totir D. Constantin .

 

Bibliografie :

  1. Drăgănescu Lia Munteanu ;Câteva rânduri despre tatăl meu ,preotul Liviu Galaction Munteanu ,în Revista Memoria nr. 24 , p. 86-89 .
  2. Manea Vasile , Preoţi ortodocşi în închisorile comuniste .Editura Reîntregirea , Alba Iulia , 2004
  3. Munteanu Liviu Galaction preot,prof. univ.dr. ,Semnificaţia Crăciunului .Renaşterea ,Organul Episcopiei Ortodoxe a Vadului ,Feleacului şi Clujului ,Anul XXVI ,Cluj ,25 Decembrie 1948 , p 2-Arhivele Naţionale ale României ,Direcţia Bistriţa Năsăud .
  4. Munteanu Liviu Galaction preot, prof. univ. dr. Paradisul biblic-Căderea protopărinţilor în păcat .Tipografia Episcopiei Ortodoxe Române ,Cluj ; 1940.
  5. Păcurariu Mircea ,preot prof. univ. dr. ,Dicţionarul teologilor români ,Editura enciclopedică ,Bucureşti ,2002.
  6. Totir Constantin ,Cataloguldascălilor şi învăţăceilor ucişi în lupta împotriva comunismului , 6 martie 1945/16 decembrie 1989 ,Editura George Coşbuc ,Bistriţa , 2004.

       7)http//vreaumântuire.wordpress.com/2010/11/13/martiriul-părintelui-liviu –galaction-

             m…

        8. Adresa558/12 IX 1952Arhiva Protopopiatului Ortodox Bistriţa , jud. Bistriţa Năsăud

        9. Proces verbal ,1 X 1952 ,nr. 599 , Arhiva Protopopiatului Ortodox Bistriţa ,jud.      Bistriţa Năsăud.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5