Președintele Radu Moldovan: Se dă startul înscrierilor la programul de studii de licență Asistență medicală generală!

Așa cum am promis, aducem Medicina mai aproape de cei cu vocație și drag de oameni, la Bistrița! Se dă startul înscrierilor la programul de studii de licență Asistență medicală generală, din cadrul extensiei Bistrița a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, anunță președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

"Demersul pe care-l face Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureş, de a deschide o filială, implicit un Program de Asistenţă Medicală Generală la Bistriţa, vine în sprijinul comunităţii. Avem studenţi care vin să studieze la Târgu Mureş. Valorizează o infrastructură spitalicească pe care edilii din Bistriţa a pus-o la punct într-un mod absolut remarcabil. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este un reper în ceea ce priveşte îngrijirea medicală la nivel naţional, personalul medical care lucrează în acest spital este, de asemenea, de performanţă şi mulţi dintre ei s-au format, medical vorbind, la Târgu Mureş. Acest proiect pe care-l vom pune în funcţiune la începutul anului universitar următor, în luna septembrie, va aduce în Bistriţa un centru universitar care are un mare potenţial. Am avut o colaborare excepţională cu autorităţile locale – Consiliul Judeţean, Primăria Bistriţa, administraţia spitalului – fără de care acest proiect nu ar fi putut să se îndeplinească. Sunt încrezător că va fi un proiect de succes.
Extensia Bistriţa este locul potrivit, vom veni cu cei mai buni specialişti, cu o curriculă modernă, astfel încât absolvenţii acestui program să fie profesionişti, valorizaţi în Bistriţa, dar şi în restul ţării. Mult succes potenţialilor candidaţi", a declarat prof univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „G. Palade” Târgu Mureş.

Prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultăţii de Medicină, a precizat că programul de studii de licenţă Asistenţă Medicală Generală al Facultăţii de Medicină din cadrul UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş este un program de tradiţie al universităţii. "Începând cu anul universitar 2022-2023, se va extinde Extensia Bistriţa pentru programul de licenţă, Asistenţă Medicală Generală. În primăvară, a avut loc vizita de evaluare a ARACIS şi suntem optimişti că prima generaţie de studenţi va păşi pe porţile campusului de la Bistriţa începând cu 1 octombrie a acestui an. Cifra de şcolarizare este de 100 locuri/an, studiile se vor desfăşura folosind atât infrastructura didactică pusă la dispoziţie de autorităţi, cânt şi infrastructura medicală, pusă la dispoziţie de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Vreau să menţionez în mod particular şi să mulţumesc în mod deosebit pentru colaborarea excelentă cu autorităţile locale, în primul rând cu Consiliul Judeţean, apoi Primăria Bistriţa şi conducerea SJU Bistriţa", a adăugat decanul Facultăţii de Medicină de la Târgu Mureş.

Preşedintele CJ, Radu Moldovan, a explicat că, în 2012, când a preluat primul mandat de preşedinte al CJ B-N, erau extrem de multe nevoi la nivelul judeţului. "Ca orice bun gospodar, am încercat să fac o analiză să vedem care este prioritatea. Am decis să alegem ca prioritate zero sistemul de sănătate şi am început din 2012 să facem investiţii foarte mari în spital. Am început cu investiţiile în infrastructură, dar nu era îndeajuns pentru creşterea calităţii actului medical. Investiţii în infrastructură, a doua etapă - atragerea specialiştilor, a treia etapă – despre care vorbim – începe să prindă viaţă, atragerea învăţământului universitar. Rezultatele: servicii hoteliere de bună calitate, cu dotări de ultimă generaţie, personal înalt calificat, extinderea specializărilor. Tineri care să poată face şcoală la ei acasă, costuri mai mici pentru părinţi şi creşterea calităţii serviciului. ", a punctat Radu Moldovan.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a menţionat că acest parteneriat a pornit în urma unei discuţii avute cu rectorul UMFST „G. Palde” Târgu Mureş, domnul Leonard Azamfirei, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean. "L-am rugat să ne sprijine în organizarea unor concursuri cu cadre universitare, iar domnul rector a venit cu propunerea de înfiinţarea unei Extensii la Bistriţa, propunere care a fost îmbrăţişată de noi. Pe viitor, pentru studenţi, noi suntem pregătiţi cu tot ce înseamnă dotare pentru dobândirea unei experienţe profesionale crescute, la nivel superior. Avem manechine simulator pe care se pot face tot feluri de proceduri medicale, avem un parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi al Moaşelor din România, Filiala Bistriţa-Năsăud, prin care şi eu au pus la dispoziţie o cameră pentru pregătirea viitorilor studenţi. Sunt amenajate saloane în care vor lucra şi vor simula munca la patul pacientului. În momentul în care medici angajaţi vor fi membri asociaţi ai universităţii, adică vor putea preda, şi se va desfăşura activitatea universitară în cadrul spitalului, spitalul va putea deveni unul clinic. În momentul în care SJU Bistriţa devine spital clinic, beneficiile sunt şi de ordin financiar, se schimbă finanţările, tarifele pe caz. Ne dorim să devenim partenerul universităţii, să devenim spital universitar în care să pregătim studenţii. Avem un plan de dezvoltare al spitalului, au fost demarate lucrările, facem un nou pavilion, extindere de aproximativ 14.000 mp, unde avem prevăzut şi un amfiteatru pentru cursuri", a completat managerul SJU BIstriţa.
Înscrierea se face online, pe site-ul admitere.umfst.ro, în perioada 16 iulie 2022, ora 8:00 – 21 iulie 2022, ora 12:00, potrivit calendarului disponibil la adresa: https://adminfo.umfst.ro/asistenta-medicala-generala.../

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/703780034047038/

Comentarii

10/06/22 09:46
Marius Nicolae Pop

Asta, in sfarsit, e o veste buna! Sa nu mai fie asistente medicale fara bacalaureat! Sa creasca competenta ,competivitatea si manualitatea !Cu bucurie,dr.MNPop

10/06/22 16:29
Toni

Mai bine mai târziu decât niciodată. Incă din anul 2016 se discuta despre înfiinţarea, unui colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pâna acum nu s-a realizat. (Vezi: http://www.timponline.ro/la-bistrita-se-va-infiinta-in-colaborare-cu-umf...). De asemenea, s-a vorbit mult si fără folos despre construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale au discutat in special cu universitatile UBB si UTCN sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum. Un astfel de Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
Poate că de data asta prin derularea unui parteneriat cu Universitatea de Medicină din Târgu Mureș privind infiintarea unei extensii pentru asistenţi medicali la Bistrița, vor fi reluate si demersurile pentru construirea unui Campus Universitar. Cu atât mai mult cu cât primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5