În prima zi de Crăciun, episcopul Benedict Bistriţeanul i-a binecuântat şi a colindat împreună cu bistriţenii

La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, duminică, 25 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe strada Alexandru Odobescu.
Astfel, de la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop și preoții parohi Ioan Pintea și Ștefan Borodi.
După citirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ioan Pintea a citit Pastorala Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Praznicul Nașterii Domnului, din anul mântuirii 2022, intitulată „Dacă tinerețea ar ști și dacă bătrânețea ar putea”, pornind de la versetul scripturistic „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea” (Pilde 22,6) și de la tematica anului 2022, proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul marelui praznic al Crăciunului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc.
Apoi, cei doi preoți parohi, Ioan Pintea și Ștefan Borodi, i-au mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-au dăruit o icoană cu Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii bisericii parohiale.
Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, amintind aici pe primarul Ioan Turc, deputatul Daniel Suciu, prof. dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean Gabriel Lazany, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud Menuţ Maximinian, precum și a numeroși credincioși bistrițeni, biserica fiind arhiplină. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața bisericii.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, cea mai veche biserică ortodoxă de zid din Bistrița, a fost edificată între anii 1927-1938. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 28 iulie 1927, în vremea păstoririi protopopului Grigore Pletosu, primul slujitor al bisericii, care este înmormântat în curtea sfântului lăcaș. Acesta a fost profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan și al Patriarhului Miron Cristea.

De remarcat este că la ridicarea bisericii a contribuit si compozitorul George Enescu, cel care în anul 1927 a susținut la Bistrița un concert de binefacere, toți banii adunați fiind donați pentru ridicarea lăcașului.

Biserica a fost sfinţită în anul 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Mitropolitul Nicolae Colan. Începând cu anul 1986, a fost restaurată pictura interioară, preoţi fiind Victor Făgăraş, Ioan Bartoş şi Liviu Şugar. După restaurarea picturii, ea a fost resfinţită în data de 2 septembrie 1990, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”, avându-l ca paroh pe preotul Ștefan Borodi, și Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur”, avându-l ca paroh pe preotul Ioan Pintea, care este și directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5