Primarul Grigore Ţiolan, despre investiţiile de la Feldru şi Nepos, în iluminat stradal, apă şi canalizare, pod şi străzi, şcoală, grădiniţă, cămin cultural!
Chiar dacă am traversat o perioadă de pandemie, proiectele de investiţii ale comunei Feldru - finanţate din fonduri europene, guvernamentale sau de la bugetul local - şi-au continuat parcursul. Primarul Grigore Ţiolan remarca faptul că au existat influenţe şi în ceea ce priveşte încasările la bugetul local, nu foarte mari, iar o rectificare bugetară de la nivel central ar fi oportună, în sensul atragerii unor fonduri care să contribuie la implementarea proiectelor avute în derulare şi nu puţine.
Dacă în mandatul anterior, echipa administrativă de la Feldru a reuşit să deruleze investiţii de circa 8 milioane de euro, majoritatea prin fonduri europene, în ultimii patru ani, valoarea proiectelor contractate în comună este de 13 milioane de euro.
“În prezent, lucrăm la proiectul de modernizare şi extindere a iluminatului public, finanţat din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Nu mai puţin de 600 de corpuri de iluminat LED au luat locul celor vechi, iar alte 280 de corpuri vor fi amplasate pe alte străzi, unde nu aveam iluminat public. Chiar dacă numărul corpurilor de iluminat creşte la 880 la nivelul comunei, asta nu înseamnă că va creşte consumul şi factura la energie electrică, pentru că avem un sistem cu mult mai eficient”, ne-a declarat primarul Grigorea Ţiolan.
Şcoala Gimnazială “Gavril Istrate” din Nepos, reabilitată!
Investiţii importante sunt în derulare la Nepos. Un corp de clădire de la Şcoala Gimnazială “Gavril Istrate” din Nepos este în reabilitare, tot prin fonduri guvernamentale. “Echipele de muncitori se mişcă foarte bine, sperăm ca la începutul anului să fie finalizată execuţia, iar copiii şi cadrele didactice să intre într-un imobil complet reabilitat, la standarde europene. De altfel, acolo avem un corp de clădire cu patru săli care a fost deja reabilitat, cu mobilier nou, vestiare şi băi pentru fiecare clasă, condiţii pe care nu ştiu câte şcoli din mediul rural le au în judeţul nostru”, ne-a explicat edilul comunei.
O grădiniţă nouă, cu trei săli de grupă, se va edifica la Nepos, cu fonduri europene. Proiectul tehnic este la avizare la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, iar în 2-3 săptămâni ar putea debuta lucrările.
Căminul cultural din Nepos, dar şi capela pentru ceremonii funerare, sunt proiecte în derulare ale administraţiei publice locale din Feldru. La capelă, a fost turnată fundaţia, iar construcţia ar putea începe săptămâna viitoare. Finanţarea este asigurată prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Năsăudului. La căminul cultural, lucrările au fost sistate pentru că proiectul a fost modificat prin dispoziţie de şantier, însă pot fi reluate, asta dacă antreprenorul va dispune de forţa de muncă necesară. Şi pentru acest aşezământ cultural au fost atrase tot fonduri europene.
Apă şi canalizare pentru 99% din populaţia localităţii Feldru
Un proiect major de infrastructură de apă şi apă uzată este în derulare în satul Feldru. Este vorba de reţele de apă şi canalizare.
“La Feldru, se lucrează la extinderea reţelei de canalizare şi de apă. Avem 3 străzi în localitate, plus extinderea pe zona Feldru-Ilva Mică-Valea Secerului. Constructorul s-a mişcat foarte bine, chiar dacă am început mai târziu. Este un proiect finanţat prin fonduri europene. La finalizarea implementării acestui proiect, practic satul Feldru este rezolvat 99%, cu apă şi canalizare. Oamenii sunt dispuşi să se racordeze, nu avem probleme în sensul acesta”, a precizat Grigore Ţiolan.
La Nepos, din păcate, deşi reţeaua de canalizare a fost cuprinsă iniţial în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare, JASPERS a cerut eliminarea acestui proiect, considerând că nu sunt 2000 de locuitori echivalenţi, aşa cum cer documentele Comisiei Europene, pentru ca o astfel de investiţie să fie rentabilă. În aceste condiţii, ne-a declarat primarul Grigore Ţiolan, se va căuta o altă oportunitate de finanţare, mai ales că documentaţia tehnică există.
Pod peste Someş, pentru acces facil la gospodării şi terenuri din zona Cip
Administraţia locală a promovat un proiect de construire a unui pod, la ieşirea din Feldru spre Ilva Mică, în zona Cip. “Sunt turnate culeele pe ambele maluri ale râului Someş, construcţia metalică este pregătită, urmează doar să fie montată cu macarale de mare capacitate, pentru că e o greutate de 70 de tone. Este un pod de acelaşi tip ca cel de la Maieru. Din moment ce va fi executat acest pod, noi avem ca alternativă la drumul national 17 D un drum comunal care porneşte din Feldru, pe marginea Someşului, şi va ajunge la acel pod. E o variantă foarte bună de a degreva traficul rutier pe drumul naţional pentru căruţe, tractoare şi alte utilaje agricole. E un drum pe care noi l-am deschis, acum 4-5 ani, e practicabil. Un astfel de drum leagă şi Neposul de Feldru, pe partea cealaltă a Someşului”, a menţionat primarul comunei.
Trei proiecte de asfaltare, la Feldru, în diferite stadii de execuţie
Nu mai puţin de trei proiecte de modernizare a drumurilor de interes local are în derulare administraţia locală din Feldru. “Avem aproximativ 15 km de străzi, unde avem deja apă şi canalizare. Am împărţit această reţea stradală în 3 proiecte pentru că nu exista sursă de finanţare pentru un proiect integral. Astfel, avem finanţare pe fonduri europene, guvernamentale şi locale. Lucrările sunt în diferite stadii de execuţie, de la marcaje rutiere sau amplasare de indicatoare, până la o fază de 50%. Peste 10 kilometri sunt deja modernizaţi”, a spus primarul Ţiolan.
Citiţi şi:
- Investiții în valoare de peste 6 milioane de euro în comuna Feldru
- Primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan – „Feldru, o comună cu oameni harnici şi pricepuţi”
- Primarul Grigore Ţiolan – În paşi repezi spre Europa
- Ioan Turc: PSD aruncă bani în vânt construind drumuri fără şanţurile betonate adiacente
- Grigore Ţiolan – primarul comunei Feldru: Facem tot posibilul să dezvoltăm comuna şi să asigurăm feldrihanilor şi neposenilor cât mai mult confort
Adaugă comentariu nou