Primarul Mircea Romocea, de Ziua Unirii Principatelor Române: Îi îndemn pe toţi cei care simt româneşte să fie solidari!

Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în anul 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică dintre cele două țări românești.

În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 Decembrie 1918 să se  înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 Ianuarie 1859, iată în urmă cu 159 de ani, îmi oferă plăcutul prilej de a îndemna pe toți cei ce simt românește, acum în prag de CENTENAR, să fie solidari, recunoscători față de faptele înaintașilor și să ne bucurăm împreună de această realizare istorică !

La mulți ani, români ! La mulți ani, România !

 

Primarul orașului Năsăud,

Mircea Romocea  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5