24 Ianuarie – omagiat la Năsăud
Au trecut 152 de ani de la Unirea Mică, aşa cum este cunoscută în istoria ţării noastre Unirea Principatelor Moldovei cu Ţara Românească, o dorinţă arzătoare a românilor aflaţi sub suveranitatea otomanilor. În 5 ianuarie, Adunarea electivă a Moldovei îl alege ca domn pe Al. Ioan Cuza, iar pe 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Ţării Româneşti îl alege ca domn tot pe Al. Ioan Cuza. Astfel se realiza unirea celor două Principate Româneşti sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859 – 11 februarie 1866, când este silit de o conjuraţie a „monstruoase coaliţii a liberalilor şi conservatorilor, să abdice. La 10 mai, prinţul Carol de Hohenzollern depune jurământul şi devine domnitor al României sub numele de Carol I).
Năsăudul omagiază acest eveniment printr-un spectacol folcloric susţinut de ansamblul „Someşana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, începând cu ora 14.00, în sala festivă a Primăriei oraşului Năsăud, în prezenţa oficialităţilor locale, invitaţi şi cetăţeni ai urbei.
În deschidere, profesorul Pahone Pop, directorul instituţiei, a susţinut expunerea „Unirea – un ideal realizat în 1859”, după ce primarul Dumitru Mureşan a vorbit despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859, primul pas spre Unirea cea Mare.
În încheierea manifestărilor, toţi cei prezenţi au încins o horă a unirii în faţa Primăriei oraşului Năsăud. Mai amintim că pe toată durata zilei, staţia de amplificare de la Casa de Cultură a oraşului, a transmis muzică adecvată evenimentului şi recitări de poezie patriotică.
Adaugă comentariu nou