Primarul Ovidiu Creţu: Linia verde de transport în comun, de la Unirea la Viişoara, va aduce oamenii în centru. Pietonalul va fi extins!
Timp de 3 zile, prin Bistriţă circulă un autobuz electric, mod prin care firma producătoare (din Cehia) înţelege să se promoveze. Acţiunea de la Bistriţa nu este singulară, pentru că autobuzul va circula, tot în regim gratuit, şi la Baia Mare sau prin alte localităţi.
În acest context, primarul Ovidiu Creţu a oferit explicaţii despre proiectul liniei verzi de transport în comun, estimat la 8 milioane euro, care ar urma să fie finanţat din fonduri europene. Proiectul prevede inclusiv achiziţionarea unor astfel de autobuze electrice, dar asta ar însemna doar 10%.
„Ceea ce vrem noi să facem prin acea linie verde este mult mai mult decât atât. Acesta este practic un autobuz. Pe linia noastră verde vor circula astfel de autobuze electrice, dar în valoarea proiectului, pe care noi o estimăm undeva la 8 milioane euro, realizarea liniei verzi de la Viişoara până la Unirea, partea principală este realizarea infrastructurii rutiere, infrastructură rutieră care trebuie modificată complet, fundamental, adică trebuie să creăm linie prioritară pentru transportul în comun şi să aducem transportul comun în zona centrală.
Reabilitarea drumurilor, din zid în zid, adică trotuare, pistă pentru biciclişti, parte rutieră, partea destinată transportului în comun, se va face pe lungimea întregului traseu, inclusiv cu schimbarea straturilor de fundament a drumurilor, cu completarea sau reabilitarea reţelelor, cu îngroparea reţelelor. Va fi o modificare de substanţă a traseului care ocupă o bună parte din zona centrală”, a explicat Primarul Ovidiu Creţu, în timp ce autobuzul circula chiar pe traseul Liniei verzi.
În fapt, vorbim de un traseu de la Unirea – str. General Grigore Bălan – zona Flora – Piaţa Unirii – str. Dornei – Piaţa Centrală – Viişoara, pe o lungime de aproximativ 6 km.
„Linia verde am gândit-o şi am promovat-o pentru a aduce oamenii în zona istorică a oraşului. În toate oraşele europene lucrurile s-au desfăşurat şi se desfăşoară în felul acesta, transportul în comun trece prin centrul istoric. Este adevărat că multe dintre oraşe şi-au permis să facă linie de tramvai. Am fi dorit şi noi să facem o linie de tramvai pe această linie verde, însă din păcate costurile ar fi fost prea mari”, a menţionat edilul municipiului.
Potrivit acestuia, studiul de oportunitate a evidenţiat un cost de aproximativ 100 milioane euro pentru linia de tramvai, o sumă enormă pentru un oraş ca Bistriţa. De asemenea, la numărul de locuitori ai Bistriţei era preferabilă varianta autobuzelor electrice, asta şi pentru că traseele sunt mult mai flexibile.
Pe termen mediu, Pietonalul va fi extins şi cu strada Dornei
Pietonalul „Liviu Rebreanu” rămâne... pietonal, a precizat primarul Bistriţei, dar se va extinde.
„Aşa cum am mai spus-o, Pietonalul Bistriţei, pe viitor mediu, nu pe viitor îndepărtat, va fi Piaţa Centrală, Piaţa Unirii, Liviu Rebreanu şi Dornei, chiar dacă va circula transportul în comun. Aşa este peste tot. Transportul în comun funcţionează pentru că oamenii trebuie să ajungă cumva în zonele centrale. Dacă-i lăsăm să vină pe jos sau cu alte mijloace, pur şi simplu, nu o să vină. Cei care locuiesc în zona respectivă, dacă vor avea spaţii de parcare în curte, vor putea să intre, aşa cum ar trebui să fie şi pe strada General Grigore Bălan”, a adăugat Creţu.
***
Municipalitatea a semnat astăzi contractul de execuţie a proiectării pentru Linia verde de transport în comun, cu o firmă din Bucureşti - Eurocerad Bucureşti. Proiectarea se va încheia în acest an, iar Primăria Bistriţa intenţionează să depună proiectul pe Axa 4 din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, axă care nu a fost încă deschisă şi care nu are încă finalizat Ghidul solicitantului.
„Pe Axa 4 noi avem şansa să aducem 30 milioane euro, asta dacă banii vor fi împărţiţi echitabil între cele şase municipii reşedinţă de judeţ ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest”, a menţionat primaru Ovidiu Creţu, concluzionând că cel mai devreme proiectul ar putea fi terminat spre finalul perioadei de programare, adică undeva în 2020 (+1,2).
Citiţi şi:
- Proiectul Linia Verde se va finaliza în acest an! Cum se va circula pe str. Dornei și Gh. Șincai!
- Cristian Niculae (PSD): Linia Verde – un proiect științifico-fantastic sau …?
- Linia Verde are finanţare europeană de 12,8 milioane euro: Autobuze electrice, străzi reabilitate şi 20 km de piste pentru ciclişti
- Linia verde. Reabilitări de străzi, piste de bicicliști, autobuze electrice în Bistrița, cu finanțare europeană de peste 10 milioane euro
- Primul autobuz electric a ajuns la Bistrița! Pe unde circulă!
Comentarii
Viziunea lui Cretu despre centrul istoric al Bistritei este fara cap si fara coada. Nu poti bloca pur si simplu strazile din centru pentru a extinde zona pietonala, fara sa pui nimic in loc. De exemplu, parcarea din spatele complexului „Sugalete” sta mai mult goala din cauza accesului dificil, a lipsei de reglementare, semnalizare si popularizare a acesteia. Dupa ce in 2014 a fost amenajata parcarea din spatele ansamblului „Sugalete”, Cretu a facut totul ca aceasta sa nu poata fi folosita, blocand strazile Lupeni si Caragiale care asigurau cat de cat accesul si iesirea din parcare. Pentru ca parcarea de pe Lupeni sa devina functionala si utila pentru centrul orasului este necesar ca in perspectiva apropiata sa fie realizata o legatura directa din Piata Centrala. Poate ca sub parcarea existenta pe strada Lupeni, ar fi necesara o amenajarea de parcare subterana cu acces din zona Cortului de Cultura pe sub complexul Sugalete, combinata cu o parcare de suprafata cu acces direct de pe strada Lupeni. Cretu, caruia-i place sa compare Bistrita cu Viena ar trebui sa stie ca in piata Catedralei Sf. Stefan (Stephansplatz),se afla accesul intr-o parcare subterana din apropiere, pentru ca nu ai cum sa atragi turisti in zona centrala obligandu-i sa vina pe jos.
Domnul primar,
va rugam insistent, ca "localitatile compnente" ( cum le numiti Dvs ... desi ele sunt cartiere ale Bistritei ), sa nu fie " din centru, pana in centru ", cum este actualmente linia de autobuze nr. 2, deoarece aceasta linie de autobuze este ineficienta si nu rezolva problemele de transport ale celor din Unirea ori Viisoara si care linie, efectiv o puteti desfiinta, sa ramana numai linia 2 "barat". Va rugam , sa analizati foarte bine acest aspect si "linia verde", sa fie de la Casa Agronomului din Unirea, pana , cel putin la Registrul Auto Roman din Viisoara si sa circule si noaptea , dupa un anumit program, corelat cu CFR-ul si autobuzele din Autogara Bistrita .
Va multumim pentru intelegere .
Adaugă comentariu nou