Primarul Ovidiu Creţu: Veniturile salariaţilor din 2019 vor fi la acelaşi nivel cu cele din 2018! Scad salariile de bază, dar primesc indemnizaţia de hrană

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, în şedinţă extraordinară, proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate şi serviciile publice de interes local. Practic, salariile de bază au scăzut, însă prin acordarea indemnizaţiei de hrană veniturile vor rămâne la acelaşi nivel ca în 2018.

Consilierul local Ioan Peteleu (PNL) a menţionat că se încalcă un drept al angajaţilor, în timp ce secretarul municipiului, Floare Gaftone, a menţionat că grilele de salarizare au scăzut la nivel unor oraşe mai mici sau a unor comune, mai mult criticând faptul că administratorul municipiului are un salariu de bază mai mare decât secretarul municipiului, ceea ce „nu e corect, moral şi legal".

Liderul de sindicat din Primăria Bistriţa, Sabina Malaicu, a menţionat că va formula o plângere prealabilă împotriva hotărârii adoptate, iar ulterior va ataca hotărârea în instanţă. Aceasta a menţionat că salariaţii au fost dispuşi să renunţere la voucherele de vacanţă şi la tichete de masă, însă să nu fie reduceri ale salariilor de bază. Aceasta a adăugat că angajaţii susţin necesitatea investiţiilor din Bistriţa, însă drepturile salariale sunt un drept de proprietate. Nu în ultimul rând, aceasta le-a atras atenţia aleşilor locali că prin acest proiect de hotărâre îşi măresc indemnizaţia pentru participarea la şedinţe, care va fi de aproximativ 1800 lei, poate mai mult decât un angajat al primăriei.

 

Ovidiu Creţu: Pentru acordarea creşterilor, ar fi fost nevoie de 4 milioane lei

         De cealaltă parte, primarul Ovidiu Creţu a explicat din capăul locului că veniturile celor peste 700 de angajaţi din Primăria Bistriţa rămân în 2019 la nivelul anului trecut.

         „Din punctul meu de vedere, cei care lucrează trebuie să primească retribuţii, un salariu corespunzător, pentru ceea ce fac, nu alte forme de răsplată: bani în cont, pe card şi cu banii respectivi să-şi poată permite să se ducă şi la mare, să-şi cumpere şi hrană, să-şi poată creşte copiii, să ducă o viaţă decentă. M-am străduit să fac acest lucru cu salariile din 2018, când am asigurat o creştere corespunzătoare care să şi compenseze anii de pierdere, anii în care aceşti funcţionari au lucrat pe un salariu de mizerie din cauza guvernului de tristă amintire. Problema este că aceste constrângeri bugetare cauzate de reducerea impozitului ne pune într-o situaţie delicată şi o altă suplimentare a veniturilor nu mai este sustenabilă în bugetul pe care-l prefigurăm în 2019, din datele pe care le avem la ora actuală", a explicat primarul Creţu.

         Potrivit acestuia, a lansat la nivel central o discuţie despre posibilitatea ca acordarea indemnizaţiei de hrană, stabilită prin Legea 153/2017, să fie modificată, în sensul de a rămâne la latitudinea ordonatorului de credite dacă o acordă.

         „Din păcate, nu există niciun răspuns la această întrebare. Pe baza calculelor care au fost făcute şi influenţelor, am venit cu o propunere de conservare a veniturilor din anul 2019. Ceea ce propun eu este ca venitul pe care funcţionarii dijn Primăria Bistriţa l-au avut în 2018 să-l aibă şi în 2019, fără creşteri.  (...) Este o propunere de diminuare a salariilor cu acel coeficient care înseamnă indemnizaţie de hrană, care conform Legii 153 intră în obligativitate de a se da.  Angajaţii din Primăria Bistriţa vor avea în anul 2019 aceleaşi venituri ca în anul 2018, doar că venitul nu va fi exclusiv din salariu, ci din salariu şi din indemnizaţie", a adăugat primarul Creţu.

         Primarul Bistriţei a spus că, din punctul său de vedere, angajaţii primăriei „au salarii rezonabile, bune, cu care se poate trăi în Bistriţa şi în România". Acesta a spus că este firesc ca sindicatele să ceară mai mult, pentru că este de datoria lor, însă municipalitatea va acorda doar ceea ce se poate, fără să apară probleme în finanţarea  altor proiecte.

Ovidiu Creţu a menţionat că dacă nu ar fi fost făcută această reducere a salariilor de bază, ar fi fost nevoie de aproximativ 4 milioane de lei, ceea ce este greu de suportat pentru Primăria Bistriţa. „Nimeni nu va pierde nici la pensie. De când sunt în Primărie, de 11 ani, am crescut salariu de vreo 8 ori, iar pe şefi i-am moştenit, nu am îmbogăţit eu organigrama cu aceştia. Păstrez aceeaşi organigramă pe care am găsit-o în plus cu doi şefi, unul dintre ei la pârtia de schi. Nu cred că sindicatul trebuie să vină să ceară reducerea numărului de posturi din Primărie, avem nevoie de oameni buni care să se străduiască şi să răspundă exigenţelor pe care le au faţă de ei. Au salarii bune, nu mari, nu mici, ci bune. Este firesc ca un om care munceşte să poată trăi din salariul lui", a mai spus el.

În cadrul şedinţei extraordinare, acesta a prezentat şi alte salarii de bază din alte municipii, pentru o funcţie de consilier superior. De exemplu, dacă la Bistriţa salariul de bază este de 6300 lei (din care netul este de aproximativ 58%, dar la care se adaugă şi sporul de vechime), acelaşi salariu de bază este la Buzău de       4800 lei, la Zalău – 4600 lei, la Focşani – 5700 lei.

Comentarii

29/01/19 12:09
Vizitator

Ca la noi, la nimeni. Prea multi taietori de frunze la caini in administratia locala. Cu ceva timp in urma, presa națională a scos la iveală numărul impresionant de angajați pe care îi are Primăria București . Dupa Profit.ro, ceea ce este interesant, este că Primăria capitalei are în subordine mai multe persoane decât Primăria Berlin. Dacă Primaria din București are 850 de angajați în aparatul primarului cu o populație de 1,88 milioane de locuitori, cea din Berlin nu depășește 300. Asta, deși în Berlin cifra locuitorilor depășește cu mult pe cea a bucureștenilor: 3,46 milioane de locuitori!
Dupa aceeasi sursa, iată cum stau lucrurile în Bistrița: Dupa unele surse, numai aparatul primarului are în componență 273 de angajați. În ceea ce privește totalul angajaților din structurile aflate în subordinea primăriei (toate direcțiile, inclusiv asistenții sociali), aceștia sunt în număr de 895, desi Bistrița are aproximativ 70 de mii de locuitori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5