Primul concert în noul parc municipal
Obârşia muzicilor militare se regăseste sub diferite forme, în timpuri mult mai vechi. Cronici românesti si straine, scrieri, studii, alte izvoare referitoare la istoria noastra, consemnează existenţa în ostile pamântene a unor cete de buciumasi, trâmbitasi si tobosari.
La 1 iulie 1831, prin Regulamentul Organic ia nastere la Iasi, în cadrul “Strajei Pamântesti”, prima fanfara militara, atestata odata cu aparitia celor dintâi regulamente militare, în care sunt consemnate prevederi privind prezenta si numarul ostasilor muzicanţi.
În anii ce au urmat, muzicile militare au constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, dar şi în momentele fierbinţi ale zbuciumatei noastre istorii. Goarna ostaşului încremenit pe buza tranşeei sunând atacul a devenit un simbol care a sfredelit sufletul luptătorilor.
Deschiderea de după anii ’90 ai secolului trecut şi participarea la cele mai importante festivaluri muzicale de gen din întreaga lume au făcut ca Muzicile Militare să devină
portdrapelul Armatei României în viaţa artistică naţională şi internaţională.
Muzicile militare au contribuit la ridicarea şi consolidarea culturii româneşti şi, în
special, a culturii muzicale, dovedind, în acelaşi timp, profundul devotament faţă de Armata României.
Luni, 01.07.2013, Muzica Militara a Garnizoanei Bistrita va sustine un concert dedicat aniversarii a 182 de ani de la infiintarea primelor muzici militare in Romania. Concertul va avea loc in Parcul Municipal din Bistrita incepand cu orele 17.30
Adaugă comentariu nou