Prin anii …

Prof. Rus Augustin

   Dacă timpul îți permite și curiozitatea te îndeamnă, poți să „pătrunzi” în diferiți ani, mai depărtați sau mai apropiați de zilele noastre, unde te poți întâlni cu personaje și întâmplări  mai deosebite.

   Iată câteva exemple  -

  1.   Împăratul roman Tiberius (14 – 37 d.Hr.) avea obiceiul să-și mențină ani îndelungați în post guvernatorii provinciilor numiți de el, cu condiția ca aceștia să nu-i creeze probleme, să se achite de obligații, îndeosebi a strângerii și livrării la timp a impozitelor. Un exemplu în acest sens a fost Pillat, guvernatorul Iudeei, care s-a spălat pe mâini și a lăsat pe iudei să-l batjocorească și să-l răstignească pe Iisus Hristos, pentru a nu produce nemulțumiri. Când un alt guvernator, din exces de zel, a trimis visteriei imperiale o sumă mai mare decât cea cuvenită, împăratul l-a admonestat, amenințându-l cu destituirea   …   „Am cerut ca oile mele să fie tunse, nu rase   …   Vreau să am lână și la anul, nu oi moarte de frig !”.
  2. În anul 1314, regele francez Filip al IV-lea cel Frumos se afla la vânătoare pe domeniul din jurul castelului Fontainebleau. Rănește un mistreț care se apropie de cal și acesta speriat cabrează puternic aruncându-l pe rege din șa, dar un picior îi rămâne regelui agățat în scărița și așa, calul îl târăște până la castel unde servitorii recunosc trupul sfârtecat, capul spart și fără un ochi că este al regelui. Se răspândește vestea că sfârșitul tragic al regelui s-ar datora   …   blestemului templierilor, împotriva cărora regele declanșase o campanie de intrigi și procese.
  3. În anul 1327, în biserica „Santa Clara” din Avignon, poetul Francesco Petrarca (1304-1374) o întâlnește pentru prima oară pe Laura, pe care o va iubi de la prima vedere și pentru toată viața. Cei doi nu vor fi niciodată împreună, deoarece ea era căsătorită. Opera poetului va fi plină de ființa iubită, căreia îi va dedica cele mai frumoase sonete din lume.
  4. În anul 1802, Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord, despre care unii spuneau că este    …   „cea mai mare canalie a secolului”   …   se însoară, la 48 de ani, cu o tânără doamnă, Chatherine Grand, fostă soție a unui funcționar, care se distingea printr-o extraordinară frumusețe, dar și printr-o prostie de mari proporții. Talleyrand era de părere că „o soție proastă nu-și poate compromite bărbatul inteligent, un bărbat deștept nu poate fi compromis decât de o nevastă pe care lumea o crede deșteaptă!”.
  5. În anul 1830, Marie de Neville, nepoata unui cunoscut om politic francez, fuge din casa părinților săi, fiind îndrăgostită de un oarecare Grasset, fără particulă nobiliară „de”. Familia sa o renegă, înalta societate franceză o exclude din rândurile sale. Cucerit de lipsa de prejudecăți a tinerei, Stendhal, o folosește ca prototip pentru Mathilde de la Mole în romanul „Roșu și Negru”, apărut în 1830.
  6. În anul 1875, după un răsunător proces, colonelul Valentin Baker, fratele cunoscutului explorator englez Sir Samuel White Baker, este acuzat și declarat vinovat de a fi „agățat” o onorabilă domnișoară în trenul ce îl ducea spre gara Waterloo și condamnat la 12 luni de închisoare și o amendă de 500 de lire sterline. După ispășirea pedepsei, Baker a emigrat în Imperiul Otoman, unde a ajuns în scurt timp general și a ocupat postul de comisar al poliției din Egipt. A fost răpus de tifos, adus în Anglia și înmormântat cu onoruri militare ordonate de regina Victoria.
  7. În anul 1938, la 28 oct. , Ernest Hemingway primește de la o firmă un pachet cu o cravată, împreună cu o scrisoare   …   „Cravatele noastre se bucură de mare succes. Sperăm că ne veți trimite doi dolari pentru acest exemplar”. După ce studiază atent pachetul, scriitorul expediază firmei ultima sa carte, însoțită de o scrisoare.   …„Cărțile mele se bucură de mare succes. Un exemplar costă doi dolari și optzeci de cenți. Sper că îmi veți returna optzeci de cenți!”.
  8. În anul 1941, pe muntele Rushmore din Dakota de Sud (S.U.A), Gutzon Borglum își încheie sculptura în granit reprezentând patru președinți americani  -  G. Washington, Th. Jefferson, A. Lincoln, Th. Roosevelt - , mai precis capetele lor care au 18 m. înălțime, sculptură devenită azi celebră.
  9. În anul 1965, la reședința sa de lângă Hyde Park, la vârsta de 91 de ani, a trecut dincolo, „în veșnicie” Winston Spencer Churchill, fost prim – ministru al Marii Britanii. A avut o viață lungă și tumultoasă grevată de două pasiuni mari – politica și literatura -  în care a strălucit. În 1953 a primit Premiul Nobel pentru Literatură datorită măiestriei descrierilor istorice și a retoricii. A fost dușman al comunismului, deși și-a aliat țara cu U.R.S.S în coaliția antihitleristă, crezând că   …   „un pericol pentru ruși, este un pericol și pentru noi !”.
  10. În anul 1980, la 8 dec.,la New York, John Lennon, liderul formației Beatles, este împușcat cu 5 gloanțe sub privirea soției sale Yoko Ono, care strigă disperată după ajutor. Asasinul, Mark David Chapman este repede prins, în timp ce răsfoia liniștit „De veghe în lanul de secară”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5