Printre „înțelepții” din Grecia antică …
Lun, 11/22/2021 - 07:37
prof. Augustin Rus
Cine are curiozitate și răbdare să caute informații, folosindu-se de mijloace clasice sau moderne, despre „înțelepții” care au trăit cu peste două milenii în urmă în Grecia antică, poate avea mulțumirea că a dat peste o adevărată „comoară de expresii”, cele mai multe potrivindu-se și în zilele noastre.
Iată câteva exemple …
- Esop ( cca 640-560 î.Hr.) 1.Adevărata comoară a omului – puterea de muncă. 2.Fiecare om cu treaba lui și fiecare treabă la vremea ei. 3. Să nu-ți fie rușine să înveți la o vârstă înaintată, mai bine să înveți mai târziu decât niciodată
- Tales din Milet (625-547 î.Hr.) 1.Ce e mai puternic ca toate ? Necesitatea, fiindcă ea domnește asupra tuturor. 2.Ce e comun pentru toți ? Speranța. Ea există și la cei care nu mai au nimic. 3. Ce e greu ? Să te cunoști pe tine însuți.
- Pitagora (576-496 î.Hr.) 1.Într-un triunghi dreptunghic suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei. 2.Nu confunda știința cu înțelepciunea. 3.Nu-ți transforma trupul în mormânt pentru suflet.
- Herodot (485-430 Î.Hr.) 1.Datoria mea este să transmit mai departe tot ce se povestește, dar nu sunt obligat să cred eu însumi toate acestea. 2.De obicei, oamenii visează cele pe care le văd în timpul zilei. 3. Omul e doar o jucărie în mâna întâmplării.
- Hipocrate (460-377 î.Hr.) 1.Bolnavul trebuie să lupte cu boala împreună cu doctorul. 2.Doctorul tratează boala dar natura vindecă. 3.Somnul și insomnia, când se manifestă peste măsură, sunt semn rău.
- Diogene (412-323 î.Hr.) 1. Când strângi mâna unui prieten, nu trebuie să îi strivești degetele în pumn. 2.Soarele privește și-n grămada de bălegar și tot nu se murdărește. 3.Eu nu sunt nebun, ci pur simplu mintea mea e altfel decât a voastră.
- Aristotel (384-322 î.Hr.) 1.Învățătura e cel mai bun bagaj pentru bătrânețe. 2.Unui suflet remarcabil nu-i este străină nebunia. 3. Conștiința este judecata dreaptă a omului bun.
Lista ar putea continua cu multe nume ale „înțelepților” din Grecia antică și cu multe expresii celebre ale acestora. Nu vreau însă să le răpesc plăcerea curioșilor de a le afla singuri.
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Volumul Povestirilor cu tâlc, pe care Leon-Iosif Grapini ni-l aduce în atenție, a apărut recent...
Comentarii
Alina -
Mie, 09:54
Deosebit ,dl.Alin
Sarbatori binecuvantate!!!
Maria -
Lun, 14:37
Corect: Săptămâna PĂTIMIRILOR
Raveca Acu -
Dum, 20:47
Sincere condoleanțe familiei îndurerate
Drum lin spre îngeri suflet bun și blând,odihna veșnică.🙏😪
Simion Șerban -
Dum, 16:41
Dumnezeu să o ierte!
Gaudeamus -
Dum, 07:35
Când popii fac școlii, sfeștania,
Pe mese, să puneți «Lasagna»
Cu neopatristicul ultim îndemn,...
Aniversări
În ceas aniversar, urăm doamnei inginer RODICA BOTIŞ, specialist în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, multă sănătate şi împliniri, bucurii...
Calde urări aniversare, în zi de naştere, îi transmitem doamnei LIVIA-LOREDANA TRIF, consilier principal în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-...
Cele mai calde urări de bine însoțite de un buchet de flori le transmitem colegei noastre Cristina Vlasa, reporter Ardeal TV și responsabil...
Comentarii
Multumesc d-le profesor pentru clipele frumoase pe care le-am avut la inceput de saptamana citind cu interes acele "ziceri".As completa (daca imi este permis) cu doua expresii celebre care i se atribuie celui mai mare "inginer" al antichitatii , Archimede din Syracuza. Prima este "Evrika!" (care s-ar traduce in romana prin cuvintele "am gasit!") atribuita acestuia dupa ce a facut marea descoperire a legii care-i poarta numele . Se zice ca ar fi intrat in cada cu apa si a observat ca aceasta da pe dinafara etc.Alta versiune se refera la un butoi cufundat in aceeasi cada etc. Istoria nu ne spune din ce material era cada , probabil era din lemn. Dar se intelege ca nu putea fi din fonta sau fibre de sticla...A doua expresie este :"Dati-mi un punct de sprijin si voi muta/misca Pamantul!" Expresia are legatura cu principiul/legea parghiilor.
Adaugă comentariu nou