Prislopenii şi bistriţenii şi-au votat, cu speranţă şi încredere într-o viaţă mai bună, noii parlamentari

Au fost alegerile pentru Parlamentul României, eveniment ce a mobilizat votanţii să se deplaseze la urne pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii pentru următorii patru ani, cu speranţe, confirmate, nu deşarte, cu încredere şi cu dorinţa de a intra într-o nouă perioadă, unde lucrările se vor aşeza pe făgaşul cel bun şi drept, pentru a trăi şi a prospera cum se cuvine unui român blând, bun, muncitor, cinstit, drept, ascultător şi mare patriot de ţară şi de neam românesc.
În raidul nostru am constatat, cu multiple regrete şi chiar indignare, că cei care şi-au exprimat dreptul şi obligaţia cetăţenească de a vota şi de a alege pe cei care-i reprezintă în Parlamentul României, senatorii şi deputaţii, erau majoritatea de vârsta a treia, în timp ce procentul tinerilor participanţi la vot a fost de 5%, media pe ţară.
De asemenea, a dezamăgit votul Diasporei, care a avut un rol determinant în alegerile prezidenţiale trecute, din cei peste 700.000 de români cu drept de vot doar 75.000 şi-au exprimat votul.
S-a remarcat şi fenomenul absentenismului în unele judeţe din Transilvania, nejustificat pentru importanţa evenimentului social desfăşurat.
Am vizitat câteva secţii de votare pentru a constatat pulsul şi a vedea modul de desfăşurare a acestui util, necesar şi democratic act civic – votul – rămânând plăcut impresionat de modul cum locuitorii din cart. Liviu Rebreanu, oraş Năsăud erau prezenţi la votări, cu o conştiinţă civică specifică prislopenilor, oameni harnici, blânzi şi ascultători, unde am surprins plăcut printre cei prezenţi pe surorile Margareta şi Maria Pop – nepoatele lui Ion şi Ana din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, care ne-au precizat că vor o schimbare în bine şi oameni care să ţină la România şi la români.
La Secţia de votare 75 din cart. Liviu Rebreanu erau înscrişi pe liste 614 votanţi, iar la ora 14.30 au votat 154 cetăţeni, reprezentând 35%, comisia, alcătuită din Vasile Şoldea – preşedinte, Elisabeta Ioana Cîţiu – locţiitor, Valer Ilovan, Mariana Tabără, Mihai Cucaş, Simona Burduhos, Maria Ana Ignat, Iuliana – Mariana Scurtu şi Grigore Adrian Paşcu -membri, era la datorie. Nu au existat incidente, iar preşedintele spera să obţină un procent de 60% prezenţă la vot, un deziderat frumos şi lăudabil pentru frumoşii şi gospodarii prislopeni.
La Secţia de vot nr. 11 din Bistriţa, de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, actul de votare s-a desfăşurat normal, logistica era asigurată, nu au existat incidente, aşa cum ne-a precizat preşedintele secţiei, juristul Radu Barna, care şi-a dorit să depăşească procentul de 50% participare la vot, având o participare activă, inclusiv tineri. Au fost înscrişi pe liste 1253 votanţi, au votat 412 la ora vizitei noastre, 16.00, şi ne-a precizat că electoratul numai prin vot îşi poate exprima opţiunea, iar cei care nu participă nu au dreptul să comenteze, înseamnă lipsă de responsabilitate şi atitudine civică.
Comisia alcătuită din Marcela Turcu – locţiitor, Alin Baci, Felicia Amalia Mustafa Pop, Maria Turk, Roland Zoltan, Emil Petri, Ioana Gotea şi Maria Cristina Hangea – membri, se aflau la datoria şi îşi cunoşteau atribuţiile.
Secţia de vot 41 din cart. Ştefan cel Mare, str. Plăieşului, nr. 22, a fost condusă cu implicare şi atenţie de către Andreea Sorana Cătescu, având locţiitor pe Rodica Mureşan şi membri pe Vlad Muller Ciocan, Rodica Reglean, Valeria Mureşan, Elisabeta Kerestes, Lucreţia Susana Silay, Cristian Robert Iurişniţi şi Efigenia Lucia Băeş, procesul de votare s-a derulat normal, nu au fost incidente, logistica a fost asigurată, având înscrişi 1511 votanţi pe listele de vot, iar la ora 17.30 şi-au exprimat votul 363 alegători, sperând să atingă procentul de 40% până la ora 21.
Preşedinta secţiei ne-a precizat că este necesară o mobilizare mai bună, pentru că multe persoane nu mai au nicio speranţă, este necesară o mai bună conştientizare a votanţilor pentru a participa.
Credem că în actuala situaţie introducerea votului obligatoriu în România, prin lege, ar fi necesar ca şi în alte ţări ale UE, eliminând comentariile de la colţuri de stradă şi protestele inutile, arhaice din diferite pieţe.
Credem într-o schimbare în bine şi pentru aceasta s-a şi votat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5