Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiunii ale sistemului osos şi articular(II)

11.1.2. Reumatismele degenerative: artrozele, spondilozele, coxartroză, gonartroză, mialgiile, nevralgii reumatice.

Calciul din oase se afla în stare de echilibru dinamic cu calciul aflat în sânge, care este în proporţie de 1 % şi are un rol foarte important în procesele de coagulare a sângelui, în cele de generare și transmitere a impulsurilor nervoase, în contracţiile fibrelor musculare, în activarea unor sisteme enzimatice şi în secreţia unor hormoni. S-a dovedit că sărurile organice de calciu (cum este citratul de calciu) sunt superioare terapeutic prin faptul că sunt mai asimilabile în organism decât cele anorganice. Mai mult decât atât, citratul de calciu este un constituent normal al oaselor. Citratul de calciu este un citrat de calciu biologic, acesta este extras dintr-o sursă naturală (cojile de ouă, cochilii marine) ceea ce face ca absorbţia acestuia în organism să fie maximă, astfel că beneficiile calciului natural extras din coji de ouă să fie cele mai mari pentru sănătatea oaselor şi a întregului organism.

Magneziul este unul dintre partenerii calciului în procesul de formare a oaselor şi a smalţului dentar. El împiedică formarea depozitelor de calciu în ţesuturile moi, în rinichi şi la nivelul bilei (sub forma de calculi renali sau biliari).  Raportul dintre cantitatea de calciu şi cea de magneziu în alimentaţie sau suplimente alimentare trebuie să fie de 2:1. Insuficienţa profundă de magneziu poate provoca hipocalcemie. Pentru asimilarea eficientă a calciului şi a magneziului din tractul gastro-intestinal este necesară vitamina D, care acţionează benefic asupra întăririi sistemului osos şi menţinerea rezistenţei structurii scheletului. Ea nu permite rinichilor să elimine în urină fosfatul, un alt partener al calciului în formarea oaselor.

Vitamina C naturală este o vitamină indispensabilă pentru o nutriţie adecvată. Datorită sursei naturale din care provine, aceasta este însoţită de bioflavonoide importante care ajută la o mai bună asimilaţie şi activitate a acesteia în organism. Vitamina C este antioxidantă, ea contribuie la neutralizarea şi distrugerea radicalilor liberi contracarând efectele nocive ale acestora asupra oaselor şi articulaţiilor.

Acidul hialuronic este un component al ţesuturilor conjunctiv, epitelial, nervos, fiind o substanţă întâlnită mai ales în ţesuturile moi ale corpului, unde leagă fibrele de colagen și elastină.

Acidul hialuronic este un component esenţial al lichidului sinovial din articulaţii. Rolul lichidului sinovial este acela de lubrifiere a articulaţiilor, acidul hialuronic din compoziţie având atât un rol de lubrifiant al articulaţiilor, cât şi un rol plastic în formarea colagenului, căruia îi conferă rezistenţă şi flexibilitate, menţinând elasticitatea şi supleţea cartilajelor. De asemenea, reduce inflamaţia şi stimulează creşterea ţesuturilor de legătură. Dacă lichidul sinovial nu conţine suficient acid hialuronic, acesta nu-şi poate îndeplini funcţia de lubrefiant al cartilajelor, ceea ce are drept consecinţă uzura ţesuturilor prin frecare “os-pe-os”, conducând la “măcinarea” oaselor însoţită de dureri şi inflamaţii articulare.

Acidul hialuronic are şi un rol anti-aging esenţial la nivelul pielii şi mucoaselor prin hidratarea acestora dinspre interior spre exterior rectificând astfel ridurile, contribuind la prevenirea fenomenului de îmbătrânire a organismului.

Terapia cu plante recomandă plante bogate în minerale: Ca, Mg, P, Zn, vitamina C, A, B.

Coacăzul-negru (Ribes-nigrum): Fructele conțin Ca-45 mg %, P-40 mg %, Zn-3,5 mg %, vitamina A-25 mg %, vitamina C-200 mg %, betacaroten, antociani, rutozid (care are rol în prevenirea accidentelor vasculare), acizi grași polinesaturati (linolenic, linoleic, oleic) similari cu cei din uleiul de peşte. Prin conținutul în rutină, un flavonoid, Coacăzul-negru are acțiune antialgică și antiinflamatoare, comportându-se ca indometacina și fără acțiunea ulceroasă ca efect secundar la produsul de sinteza. Prin antociani si polifenoli Coacăzul-negru are acțiune antioxidanta și antialergică. Are acțiune diuretică sporind eliminare acidului uric și calculii renali. Se folosește sub formă de Extract natural din fructe prin presare la rece, infuzie din frunze, decoct din fructe uscate, dulceața din fructe.

        Coacăzul-negru (Ribes-nigrum)

Cătină–albă (Hippophae rhamnoides) este tonică și imunostimulentă prin conținutul mare al fructelor în vitamine hidrosolubile (P, Mg, K, Fe, Co), liposolubile (A, E, D, F); antioxidantă prin conținutul în acizi grași esențiali (linoleic, linolenic), carotenoizi, vitamina C, E, flavonoizi, antociani. Este antiinflamatoare si cicatrizanta prin uleiul gras și carotenoide. Se folosește sub formă de Extract natural din fructele proaspete, prin presare la rece, Ulei de Cătină-albă, Extract uscat în capsule, infuzie din fructe uscate.

         Cătină-albă (Hippophae rhamnoides)

Coaja de Salcie (Salix alba) Terapia cu plante modernă a pus în evidenţă substanţele active prezente în coaja de Salcie şi proprietăţile acestora: glicozizi fenolici în special, salicilaţi, incluzând salicina şi derivaţii acesteia care au acţiune netă antiinflamatoare şi analgezică blândă foarte utilă în afecţiunile articulare cronice dureroase. Acţiunea analgezică este datorată inhibiţiei sintezei prostaglandinelor prin derivaţi ai salicilinei, care sensibilizează receptorii durerii periferice. Salicilaţii naturali din coaja de Salcie se metabolizează în organism diferit faţă de aspirina de sinteză şi nu produc efectele secundare pe care le produce aspirina de sinteză. Aspirina naturală din Salcie suprimă sau diminuează senzaţia de durere fiind utilă în durerile osteo-articulare şi reumatice, durerile musculare, durerile de cap: cefaleea şi migrenele; înlătură febra care însoţeşte stările gripale şi unele afecţiuni ale sistemului respirator, împiedicând recidiva acceselor de febră. Salcia se utilizează cel mai bine sub forma de: Extract natural în capsule, Decoct din 1linguriță coajă de Salcie mărunțită la o ceașcă apă. Se fierbe 10 minute. Se completează apa evaporată cu apă fiartă și răcită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

 Coaja de Salcie (Salix alba)

Extern se folosește decoctul sub formă de comprese, cataplasme sau adăugat în apa de baie generală sau locală în reumatism articular cronic sau acut. Amestec: Frunze de Mesteacăn (Betula verrucosa), Frunze de Frasin (Fraxinus excelsior), Frunze de Urzică (Urtica dioica), Flori de Soc (Sambucus nigra), Fructe de Ienupăr (Juniperus comunis), Coada-calului (Equisetum arvense), Teci de Fasole (Phaseolus vulgaris), Crețușca (Filipendula ulmaria), Sunătoarea (Hypericum peroratum), Coaja de Salcie (Salix alba. Aceste plante se folosesc singure sau în amestec. Au proprietăți antiinflamatoare, analgezice, diuretice, diaforetice, antimicrobiene.

Se recomandă în afecțiuni reumatice cronice și degenerative (artrite, artroze), gută, edeme cardio-renale.

Se folosesc sub formă de extract natural în capsule, infuzie din 1-2 lingurițe amestec plante la 200 ml apă. Se beau 3 ceaiuri pe zi. Pentru un efect mai puternic se adaugă în ceai 1 linguriță tinctură din amestecul folosit pentru ceai.

Se mai folosește sub forma de Oțet Antireumatic obținut prin macerarea plantelor în oțet de vin obținut prin fermentație naturală care se utilizează intern și extern sub formă de masaje sau comprese pe zonele dureroase.

Gel cu Acid hialuronic și extract natural din 30 plante componente ale Bitterului aplicat extern pe zonele dureroase ale articulațiilor.

Fructe de Măceș (Rosa canina) care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C naturală (acid ascorbic) care este indispensabilă în sinteza colagenului, în sinteza hormonală (noradrenalina), în sinteza matricei osoase, în stimularea absorbției Ca, în activitatea imunostimulentă și antioxidantă. Măceșul conține săruri minerale de: Ca, Mg, Fe, vitamine: A, K, P, E (tocoferol). Fructele trebuie să fie supuse unei uscări la o temperatură de 85-100 grade, câteva minute pentru inactivarea enzimei ascorbinaza, care la temperaturi de 20-30 grade este foarte activă și produce fermentația care oxidează vitamina C. Din fructe de Măceș se prepară vitamina C naturală. Se poate folosi sub forma de infuzie din 2 lingurițe fructe măcinate la 200 ml apă. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Sub formă de sirop din fructe de Măceș

  Măceș (Rosa canina)

Siropul din Muguri de Pin (Pinus nigra) este antiinflamator și emolient.

Făina de Muștar-negru se pune umectată între 2 tifoane pe locul dureros sau se pune într-un săculeț în apa de baie generală. Este foarte benefic pentru articulații.

Rădăcină de Tătăneasă (Symphytum officinalis), Castanul-sălbatic (Aesculus hippocastanum), Roinița (Melissa officinalis), Salvia (Salvia officinalis), Nucul (Juglans regia), Arnica (Arnica montana).

                                   

Aesculus hippocastanum           Arnica montana              Brassica nigra

Factori de risc: Tutunul crește aciditatea oaselor și blochează capacitatea estrogenilor de a proteja oasele. Alcoolul poate bloca absorbția calciului. Tratamentul îndelungat cu corticosteroizi duce după 2-3 ani la reducerea masei osoase la jumătate.

 

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5