COACĂZUL-NEGRU: Aliatul de nădejde contra alergiilor și a anemiilor
Alături de afine și de mure, coacăzele-negre sunt o sursă naturală, biodisponibilă de antociani, pigmenți ce le conferă acestor fructe de pădure culoarea caracteristică, negru-violetă, dar și proprietățile benefice antioxidante și antiinflamatoare. Deși sunt printre ultimele fructe de vară, coacăzele sunt deosebit de utile mai ales toamna când avem cea mai multă nevoie de proprietățile lor anti-anemiante și anti-alergice.
Coacăzul-negru (Ribes nigrum) este un arbust nespinos, cu o înălțime medie de 1-2 m și care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. Acesta crește spontan în zonele temperate ale Europei centrale și de nord și în nordul Asiei, însă este cultivat în multe alte zone ale globului, preferând solurile umede și fertile.
În Europa, coacăzul-negru este cultivat încă din secolul al XV-lea, fiind îndrăgit pentru fructele sale bogate în vitamina C și antociani. Cel mai adesea, coacăzele-negre sunt folosite la prepararea de sucuri, cidru, jeleuri, marmelade, prăjituri sau pentru obținerea de suplimente alimentare (e.g. tincturi, ceaiuri, siropuri).
Din punct de vedere nutrițional, coacăzele-negre sunt deosebit de valoroase, având în compoziția lor: apă (80%), carbohidrați (10 g%), proteine (0,9 g%), grăsimi (0,09 g%). În plus, proprietățile nutritive și sanogene ale acestor fructe se datorează unor compuși precum: vitamina C (200 mg%), vitamina B6 (78 mg%), vitamina B1 (52 mg%), vitamina B2 (27 mg%), vitamina A (23 mg%), vitamina PP / niacină (29 mg%), calciu (45 mg%), potasiu (300 mg%), fosfor (40 mg%), fier (0,8 mg%), zinc (0,15 mg%), magneziu (0,3 mg%). De asemenea, coacăzele-negre mai conțin: taninuri, rutozid, antociani, polifenoli, betacaroteni, celuloză (5,6 mg%), acid tartric (3,2 mg%), acid citric (2,91 mg%), acid malic (0,38 mg%) și pectină.
Deși sunt deosebit de valoroase, nu doar fructele acestui arbust sunt folosite. Medicina naturistă recomandă și suplimentele obținute din frunzele de coacăz-negru. Acestea pot fi folosite în infuzii sau tincturi și conțin chiar mai multă vitamina C decât fructele (200 mg%). În plus, frunzele coacăzului-negru mai conțin: vitamine, taninuri (epigalocatechină, galocatechină, prodelfinidină), pectine, glucide, aminoacizi (arginină, prolină, glicină, alcenină), uleiuri volatile (cardinen, cariafilen, sabinen, sesquiterpene, terpinol), fenoli, săruri de potasiu, sulf și fosfor. Proprietățile sanogene ale suplimentelor obținute din frunzele de coacăz-negru se datorează și flavanidelor precum: mircetina, campferolul, quercetina, izoquercitina, ratina și sakuranetina cu proprietăți antimicotice.
Tot ca remedii aparținând medicinei naturiste, regăsim și produsele gemoderivate, obținute cel mai adesea din muguri și părți tinere ale plantelor. Mugurii de coacăz-negru sunt bogați în: heterozide, derivați fenolici, vitamina C (107 mg/g) și aminoacizi (arginină – 5,7 mg/g, prolină, alanină).
Iar în cosmetică, adesea putem găsi produse îmbogățite cu ulei din semințe de coacăz. Semințele conțin: acid linoleic (45-60%), gama-linoleic (15-19%), alfa-linoleic (12-14%), oleic (9-10%), palmitic (6-7%), stearidonic (34%) și stearic (1-2%). De asemenea, un extract din flori de coacăz-negru este utilizat în parfumerie.
Utilizări:
Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, imunostimulatoare, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj sau convalescență, în combaterea oboselii oculare (datorită conținutului în antociani), în alergiile de sezon, în stările anemice și în cazurile de deficit de fier.
Atât fructele, dar mai ales frunzele de coacăz-negru au proprietăți fortifiante asupra sistemului imunitar, protejează împotriva efectelor negative ale stresului oxidativ și limitează procesele inflamatorii din organism datorită vitaminei C, a antocianilor și a polifenolilor conținuți.
Astfel, frunzele și fructele de coacăz-negru au numeroase utilizări în medicina naturistă: diuretic-depurative (în special în reumatismul cronic degenerativ și în gută pentru eliminarea acidului uric), în ulcerul gastric și colite (datorită taninilor cu proprietăți astringente și a compușilor antiinflamatori), în afecțiuni hepato-biliare, în afecțiuni cardiovasculare (extractul din fructe având acțiune de reducere a tensiunii arteriale, rutozidul fiind și un excelent tonic al capilarelor) ș.a..
În fitoterapia modernă, frunzele acestui arbust sunt tot mai des folosite pentru proprietățile lor antialergice și antiinflamatoare. Studii științifice moderne au remarcat o acțiune antiinflamatoare comparabilă cu cea a indometacinei, însă, fără efectele secundare ulcerogene ale acesteia. Astfel, extractele din coacăz-negru pot fi folosite cu succes în sindromul inflamator local de la nivelul aparatului respirator sau digestiv, în cefaleea vasomotorie sau în reumatismul articular. În plus, rutina și alți flavonoizi din frunze și fructe sinergizează cu vitamina C, aceasta din urmă ajutând la fixarea fierului non-hemic și la limitarea stricăciunilor produse de radicalii liberi.
Tot cercetările științifice moderne susțin acțiunea antialergenică a produselor pe bază de coacăz-negru, evidențiind capacitatea acestora de a limita producerea histaminei de către organism și de a inhiba secreția de IgE, fără a modifica statusul celorlalte imunoglobuline. În acest fel se susține utilitatea produselor fitoterapeutice din coacăz-negru în afecțiuni precum astmul bronșic sau rinitele alergice.
Folosite extern, tratamentele fitoterapice din coacăz-negru au o acțiune: cicatrizantă, astringentă, bacteriostatică, antivirală și antimicotică.
În concluzie, odată cu venirea sezonului rece, este recomandat să ne pregătim organismul prin vitaminizarea și mineralizarea sa și prin întărirea sistemului imunitar. Acest lucru este cât se poate de ușor și plăcut de realizat prin introducerea în dieta noastră a produselor pe bază de coacăz-negru. În continuare, vă recomandăm câteva dintre produsele Hypericum. Acestea sunt 100% naturale și de proveniență locală (România, floră spontană).
Siropul cu extract natural de Coacăz-negru de la Hypericum
Caracteristici generale ale produsului:
Plantele medicinale și fructele de pădure folosite ca materie primă pentru siropurile Hypericum sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta eficiența maximă și puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice.
Siropul cu extract natural de Coacăz-negru este un adjuvant valoros în curele de vitaminizare și mineralizare, dar și în cele de detoxifiere. Datorită tehnologiei de extracție prin presare la rece, cele două extracte își păstrează biodisponibilitatea compușilor naturali activi și sinergizează pentru a tonifia organismul.
Extractul de Coacăz-negru reprezintă o sursă importantă de calciu și fosfor, ajutând la formarea oaselor la copii și la menținerea calciului în limitele normale la adulți. Conținutul bogat în fier al coacăzelor negre influențează procesul de formare a globulelor roșii iar rutozidul din aceste fructe contribuie la fluidizarea sângelui, limitarea permeabilității capilare și la îmbunătățirea circulației. Datorită antocianilor și a polifenolilor, siropul de Coacăz-negru are acțiune antioxidantă – contribuind la distrugerea radicalilor liberi, antiinflamatoare și antialergică. În plus, siropul de Coacăz-negru mărește diureza (datorită conținutului mare de potasiu) ajutând la eliminarea acidului uric, la curățarea rinichilor și la drenarea bilei.
Astfel, produsul de față are proprietăți: imunomodulatoare, vitaminizante, mineralizante, energizante, detoxifiante și antioxidante. Datorită conținutului de vitamina C, polifenoli și flavonoide, siropul contribuie la limitarea efectelor negative ale stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. Tot datorită acestor compuși, extractul are o acțiune antiinflamatoare și antiseptică. De asemenea, acesta are și un rol în combaterea stărilor de oboseală fizică sau psihică și de creștere a randamentului energetic al organismului. Nu în ultimul rând, produsul este benefic în normalizarea circulației periferice și pentru sporirea imunității față de diverși factori patogeni.
Adjuvant în: detoxifierea și reglarea hormonală a organismului. Facilitează procesul natural de regenerare și întărire a sistemului imunitar. Sursă de vitamine și minerale cu o biodisponibilitate sporită. Contribuie la limitarea efectelor stresului oxidativ. Îmbunătățește circulația periferică și vederea nocturnă. Contribuie la reducerea stărilor de oboseală. Acțiune detoxifiantă, diuretică, antibacteriană, imunomodulatoare, antialergenică, vitaminizantă, mineralizantă, antiinflamatoare, energizantă și antioxidantă.
Mod de folosire: Pentru copii și adulți, doza medie este de 3-4 linguri de sirop pe zi, maxim 6, dizolvate în apă minerală. Se recomandă cure de lungă durată. Nu conține coloranți sau arome de sinteză. A se agita bine înainte de folosire.
Ceai de COACĂZ-NEGRU (fructe sau frunze)
Supliment alimentar cu rol imunomodulator și hipotensiv
Ingrediente: frunze sau fructe de Coacăz-negru (Ribes nigrum).
Adjuvant în: limitarea răspunsului imun la diferiți factori alergeni. Stimulează imunitatea naturală a organismului. Favorizează formarea globulelor roșii. Contribuie la sporirea acuității vizuale. Facilitează eliminarea acidului uric și drenarea corectă a rinichilor. Ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale.
Acțiune: antiinflamatoare, antioxidantă, imunomodulatoare, hipotensivă, cardiotonică, antialergenică, vitaminizantă, mineralizantă, antianemică, tonică generală și diuretică (intern); cicatrizantă, astringentă, bacteriostatică, antivirală și antimicotică (extern).
Caracteristici generale ale produsului:
Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt recoltate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta eficiența maximă și puritatea produsului, prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, ierbicide, insecticide și îngrășăminte chimice.
Coacăzul-negru este un arbust recunoscut pentru proprietățile terapeutice atât ale fructelor cât și ale frunzelor sale, ambele având numeroase întrebuințări. Infuzia obținută din frunzele sale are un efect antiinflamator puternic datorită flavonoizilor conținuți. De asemenea, aceasta contribuie la reducerea homeostaziei leucocitare și are o acțiune stabilizatoare asupra membranei celulare. Foarte importantă este și acțiunea antihistaminică a derivatelor din frunze de Coacăz-negru, acest lucru datorându-se conținutului în polifenoli. Nu în ultimul rând, infuzia de Coacăz-negru are și proprietăți hipotensive și cardiotonice și stimulează eliminarea acidului uric din organism.
Mod de folosire:
Intern – sub formă de infuzie din 1 lingură de frunze/fructe la 200 ml de apă. Se beau 3 căni de ceai pe zi. Pentru eliminarea uraților și a acidului uric, dar și pentru obținerea unui efect hipotensiv și cardiotonic, cura trebuie urmată timp de 6 luni pe an. Se poate folosi împreună sau alternând cu câte 3-6 linguri pe zi din siropul de fructe de Coacăz-negru, obținut prin presare la rece.
Extern – Contra aftelor, gingivitei, paradentozei - 1 lingură de ceai se fierbe cinci minute într-o jumătate de cană de apă, la foc mediu, după care se filtrează. Cu acest decoct se fac clătiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. În plus, se recomandă mestecări îndelungate ale pulberii obținute din fructele uscate.
Răgușeala, faringita, amigdalita, tusea pot fi calmate prin gargară cu decoctul de coacăze-negre uscate. Starea de usturime și iritație locală va dispărea rapid, țesuturile refăcându-se într-un ritm mult mai rapid.
Pentru înțepăturile de insecte (viespe, albină, tăun, țânțar) se aplică o cataplasmă din pastă de frunze și/sau fructe de coacăz-negru. Senzația de durere sau mâncărime, precum și tumefierea se vor ameliora.
Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121
Citiţi şi:
- Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiunii ale sistemului osos şi articular(II)
- Prof. dr. Maria Pop: Despre complexul roşu (Antioxidant)
- Prof. dr. Maria Pop: Ce sunt şi cum se tratează virozele respiratorii
- Prof. dr. Maria Pop: Ce este hipertensiunea arterială
- Sirop cu extract de Iederă
Adaugă comentariu nou