Prof. dr. Vasile Duda, directorul Liceului de Arte Bistriţa, noul inspector de arte la IŞJ BN

Istoricul de artă Vasile Duda, directorul Liceului de Artă „Corneliu Baba”, a fost numit, prin detaşare, inspector de arte la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, după cum ne transmite inspectorul şcolar general Mihai Mureşan. Până acum, funcţia de inspector de arte a fost deţinută de profesoara Eniko Gal Păvăluc, căreia i-a expirat contractul de management instituţional şi care din toamnă se va întoarce la catedra de la Liceul de Muzică.

Istoric de artă în cadrul Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, profesor de Istoria Artelor/Istorie, Istoria Designului, Istoria Arhitecturii, Istoria Artelor Decorative și Educație Vizuală, din anul 1999 până în prezent. Între anii 2000-2007 șef de catedră, între 2007-2014 director adjunct, iar în anul școlar 2016-2017 și 2019-2020 directorul instituției. În perioada 2000 – 2007 asistent universitar pentru disciplina Istoria Artei Universale și Istoria Artei Românești în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Bistrița.

Din 2005 și până în prezent, colaborator cu o jumătate de normă la Serviciul Monumente Istorice din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița, specializat în metode și tehnici de intervenție pe monumentele de arhitectură.

Colaborator cu Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi (BN), Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud  în vederea organizării unor evenimente culturale, deschiderea expozițiilor de artă plastică și a unor materiale de promovare. Colaborator cu Muzeul Negrești – Oaș la organizarea expoziției anuale din 25 martie intitulate Art Bunavestire.

 

 

 

 

 

 

 

 

EDUCAŢIE ŞI FORMARE

 

 

 

2018 DOCTOR în arte vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara Tema de cercetare investighează universul artei concrete :

INGO GLASS

FORMĂ - CULOARE -  LUMINĂ - SPAȚIU

2008-2010

Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie,  Studii Postuniversitare de Specializare, Reabilitarea Monumentelor Istorice

 

1999-2000

Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Master în Studii medievale

1995-1999 

Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Istorie-Istoria Artei

 

1991-1995 Liceul Nr. 1 Aiud, Jud. Alba

1983-1991 Școala Generală Teiuș, Jud. Alba

 

Grade didactice

2011-2013 Gradul I

2009 Gradul II

2001 Certificat al definitivării în învățământ

 

Cursuri de specializare

2010, Manager de proiect

2011, Atestat de formare continuă a personalului didactic – Formarea de specialiști în evaluare INSAM

2012, Competențe cheie TIC în curriculumul școlar

2015, Certificat de apreciere Edmundo – a world of education

2015, Atestat de formare continuă a personalului didactic – Istoria recentă a României

2016, Asigurarea eficienței managementului educațional în unitățile de învățământ

2017, Certificat de Formator

2017, Dezvoltarea inteligenței emoționale – metode, practici

2019, Expert în educație

 

 

 

 

Competenţe de comunicare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Competenţe    organizaţionale/manageriale

                                                 

Competențele în comunicarea verbală mi-au permis să particip la proiecte de promovare a centrului istoric al orașului Bistrița și de prezentare a operelor artiștilor plastici din oraș. Vernisajele deschise la galeriile din Bistrița mi-au permis să intru în contact și cu artiști din alte zone ale țării, fiind invitat să deschid expoziții și în alte orașe precum: Cluj-Napoca (Muzeul Național de Artă), Tg. Mureș (Muzeul Județean și Galeria Artiștilor Plastici), Piatra Neamț (Muzeul Județean), Negrești Oaș (Muzeul Țării Oașului), Lugoj (Casa Bredicenilor), Sângeorz Băi (Muzeul de Artă Comparată), Brașov (Muzeul de Artă Contemporană), Oradea (Muzeul Țării Crișurilor) etc.

 

În cadrul Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița am dobândit o experiență managerială de peste 7 ani ca director adjunct și de circa 2 an de zile în funcția de director. În urma colaborării cu Primăria Municipiului Bistrița fac parte din echipa de realizare, cordonare și implemantare a fondurilor europene.

In paralel cu activitatea de serviciu sunt implicat în coordonarea unor proiecte educative prin care am elaborat materiale didactice de promovare a culturii și civilizației locale, proiecte implementate prin accesarea unor  fonduri nerambursabile. În parteneriat cu Camera de Comerț Bistrița-Năsăud, Clubul Lions și Asociația Cornelius-Art asigur funcționarea de peste 6 ani a proiectului internațional  “Sub semnul culorilor primare”, cu schimburi de elevi  între Bistrița și Chișinău, cu organizarea unor ateliere de artă plastică comune. În parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania organizez ateliere de lucru cu elevii liceului și studenții de la Universitatea de Arhitectură din Cluj, prin aceste proiecte s-au realizat campanii pentru  inventarierea arhitecturii vernaculare la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

 

 

Competenţe dobândite la locul de muncă

Contactele facilitate prin intermediul artiștilor plastici mi-a deschis o perspectivă generoasă spre lumea artistică contemporană. Schimburile de experiențe și expozițiile prezentate mi-au oferit oportunitatea întâlnirii sau descoperirea și analizarea operei unor artiști plastici consacrați, precum: Ion Irimescu, Mircea Spătaru, Mihai Mănescu, Ioan Sbârciu, Suzana Fântânariu, Mircea Roman, Ștefan Călărășanu, Nicolae Fleissig, Ioan Tămâian, Macel Lupșe, Miron Duca, Maxim Dumitraș, Ștefan Pelmuș etc. Prin aceste contacte l-am cunoscut și pe sculptorul Ingo Glass, iar analiza curectului artei concrete și a notei personale a artistului născut în Timișoara a devenit și tema studiată în cadrul tezei de doctorat.

Între anii 2010-2018 am conceput materiale didactice pentru un opțional de Cultură și civilizație locală de la ciclul primar până la ciclul liceal, finalizate cu carți adaptate pe fiecare ciclu de învățământ. Aceste materiale didactice publicate au fost oferite prin proiecte pe fonduri nerambursabile bibliotecilor școlare din oraș.

 

Competenţe informatice

Competențele informatice sunt de nivel mediu, utilizez de multa vreme programele utile în alcătuirea textelor de specialitate și în prelucrarea minimală a imaginilor atașate. Comunicarea și informarea sunt oportunități tehnice pe care le utilizăm zilnic și ne acomodăm constant la noile tendințe. În biblioteca electronică a Liceului de Arte Corneliu Baba din Bistrița sunt oferite elevilor modele cu conținutul unor lecții în format electronic.

 

Alte competenţe

Activitatea didactică desfășurată în cadrul Liceului de Arte Corneliu Baba a fost încununată în mod constant de obținerea unor rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor. Ca urmare a rezultatelor deosebite am făcut parte în mai multe rânduri din juriul comisiei naționale. Rezultatele obținute cu elevii mi-au oferit și recunoașterea colegilor, fiind membru în consiliul consultativ al artelor vizuale și profesor metodist.

Activitatea din cadrul echipelor de scriere a proiectelor extrascolare mi-a permis să înțeleg filosofia de abordare a proiectelor, modul prin care analizăm punctele tari sau slabe ale unui proiect și cum armonizăm proiecția ideală a acțiunii cu pragmatismul decontărilor necesare implementării acțiunii.

Munca în echipele de restaurare și analizale stilistice ale monumentelor de patrimoniu din județul Bistrița-Năsăud  mi-au oferit informații utile legate de modul în care construim, administrăm și punem în valoare un obiectiv de patrimoniu. Datorită prestigiului profesional am făcut parte din Comisia de inventariere a patrimoniului cultural din județul Bistrița-Năsăud și implicit de alcătuire a Listei Monumentelor Istorice, publicată în Monitorul Oficial al României.

Fiind un bun cunoscător al patrimoniului plastic din colecția Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud colaborez cu această instituție la alcătuirea fișelor operele de artă plastică din colecția de artă modernă și contemporană.

Permis de conducere

Categoria  B

 

 

 

 

 

 

INFORMAΤII SUPLIMENTARE

Publicații

2019

Vasile Duda, Ingo Glass – Formă, Culoare, Lumină, Spațiu, Editura Charmides, Bistrița

Vasile Duda, Oliv Mircea, Emil Cira, Artistul Miron Duca (1952-2018), Editat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Bistrița.

2017

Vasile Duda, Der künstler Ingo Glass - Artistul Ingo Glass, în albumul Begegnungen – Întâlnire, 1947-2017, Band VII, Lugoj.

Vasile Duda, Însuflețirea pietrei / Vivifying stone, în albumul Nicolae Fleissig, Versant aleatoriu, Editura Brâncuși, Tg. Jiu.

Vasile Duda, Dimensiuni progresive, în albumul Painting/now, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Bistrița.

Vasile Duda, Monumentul DADA de la Moinești, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia Artium, p.148-170, Cluj-Napoca.

Vasile Duda, Artista Ileana Antonu (1890 – 1971), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, seria restituiri, Sângeorz-Băi.

Recenzie: Iulia Mesea, Radu Popica, Arta brașoveană interbelică, Editura Muzeului de Artă Brașov, Brașov 2016, 182 p. -143 il. în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia Artium, p.181-184, Cluj-Napoca.

2016

Vasile Duda, Ochi peste timp, în albumul Artbunavestire 30, Muzeul Negrești-Oaș și Muzeul Național de Artă Cluj-Napoca, Negrești-Oaș.

Vasile Duda, Vasile Rață and the endless stylistics of the creative trance / Vasile Rață și stilistica nemărginită a transei plastice, în albumul Vasile Rață, Editura Vellant, București.

Vasile Duda, Interviu cu artistul Ingo Glass, în catalogul Ingo Glass 75 ani, Oradea.

Vasile Duda, Moștenire formală, versus creație formală în opera artistului Ingo Glass, în Fragmentarium, Studii interdisciplinare în onoarea lui Aurel Chiriac, Oradea.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Artistul Norbert Thomae (1887-1977), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, seria restituiri, Bistrița.

2015

Vasile Duda, Signum art Bunavestire, în albumul Artbunavestire XXIX, Negrești-Oaș.

Vasile Duda, Totem 2015, în albumul Totem, Muzeul Județean Mureș,Tg. Mureș.

Vasile Duda, Corneliu Gaiu, Günter Klein, Cultură și civilizație la Bistrița – carte pentru ciclul gimnazial, Bistrița.

Vasile Duda, Nicoale Sabău, Contribuții privind opera pictorului Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) în Transilvania, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia Artium, Cluj-Napoca.

2014

Vasile Duda, Diversum art 2014, în Artbunavestire, XXVIII, Negrești-Oaș.

Vasile Duda, Cele trei grații, în Catalogul Ingo Glass, Formă-culoare-lumină-spațiu, Bistrița.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Județul Bistrița-Năsăud, oameni și locuri, Județul Bistrița-Nasăud County, people, places, Bistrița.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Topografia monumentelor din municipiul Bistrița, Vol II.

 

 

2013

Vasile Duda, Arta mobilierului din Biserica Evanghelică C.A Bistrița, în Biserica Evanghelică Bistrița – 450 ani, Bistrița.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Biserica Evanghelică din Bistrița – reper central pentru o comunitate și un simbol arhitectural medieval pentru întreaga regiune, în Biserica Evanghelică Bistrița – 450 ani, Bistrița.

Vasile Duda, Kiss Lorand, Pictura Bisericii Evanghelice din Bistrița, în Biserica Evaghelică Bistrița – 450 ani, Bistrița.

Vasile Duda, Art Bunavestire un continuum art, în Artbunavestire, XXVII, Negrești-Oaș.

2012

Vasile Duda, The Artists of Bistrița in the Twiling of the 19th Century and the Dawn of the 20th / Artisti din Bistrița la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia Artium, 1, Cluj-Napoca.

Vasile Duda, Ruina bisericii evanghelice din Jelna – metode de conservare, în Austrian influences and regional identitoes in Transylvania, Miskolc.

Vasile Duda, Corneliu Gaiu, Günter Klein, Nicoleta Toma, Cultură și civilizație la Bistrița – carte pentru ciclul primar, Bistrița.

Vasile Duda, Reverberații, în catalogul Radu Șerban, Sângeorz – Băi.

2011

Vasile Duda, Bistrița, istorie, oameni și cultură – album, Bistritz geschichte menschen und kultur – album, Bistrita history people and culture – album,  Bistrita.

Vasile Duda, Muzeul de Arta Comparata Sângeorz-Băi, un spațiu cultural viu, în Muzeele din Romania între clasic și modern. Proiecte muzeale 1990-2010, București.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Monumente de arhitectura, IV, Sugalete, ansamblu urban medieval, Cluj-Napoca.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Monumente de arhitectura, V, Mănăstirile Bistriței, Cluj-Napoca

2010

Vasile Duda, Galeria de Artă Modernă și Contemporană, Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, Bistrița.

Vasile Duda, European influences on the medieval style furniture from the Evanghelic Church from Bistrita, în Integrare europeană, integrare regională-Bistrița, la confluențe europene, Universitatea Babeș-Bolyai, I, Cluj-Napoca.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Biserica Evanghelică C.A. Bistrița, Cluj-Napoca.

Vasile Duda, Biserica Evanghelică din Jelna, Cluj-Napoca.

2009

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Monumente de arhitectură, III, Cetatea Bistriței, Cluj-Napoca.

2008

Vasile Duda, Gheorghe Mândrescu, Considerații privind arhitectura din Bistrița în secolele XIV-XVII, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Historia Artium, 1, Cluj-Napoca.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Topografia monumentelor din municipiul Bistrița – Centrul istoric, Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Experința proiectelor și a vernisajelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoane care pot să ofere informații despre activitatea depusă

 

 Pavel Șușară,Vasile Duda, Octavian Barboșa, Sculptorul Maxim Dumitraș, de la natura la sens, Bistrița.

  Vasile Duda, Comorile Transilvaniei: Bistrița, Tg. Mures.

Vasile Duda, Arhitectura religioasă ortodoxă din Bistrița la începutul secolului     XX, în Bistrita-90 de ani de la Marea Unire, Bistrița.

2007

Vasile Duda, Dialoguri discursive, în catalogul Coman Marian grafician, Mircea Mocanu sculptor, Bistrița.

Vasile Duda,Sacrificiul îngerilor, în catalogul Coman Marian grafician, Mircea Mocanu sculptor, Bistrița.

2006

Vasile Duda, Sculptură și ambient, în catalogul Ștefan Călărășanu, Maxim Dumitraș, Alexandru Gavrilaș, Marius Ivanovici, Lucian Tudorache, Ilarion Voinea, Gheorghe Zărnescu, Bistrița.

2005

Vasile Duda, Bistrița-oraș baroc, în Revista ilustrată, II, nr.3-4, Bistrița.

Corneliu Gaiu, Vasile Duda, Monumente de arhitectura, I, Biserica Evanghelică din Bistrița, Cluj-Napoca.

 

În cadrul proiectelor Art Forest Sângeorz-Băi, Art Bunavestire din Negrești-Oaș și Totem din Tg. Mureș am alcătuit texte de specialitate în cadrul cataloagelor de prezentare cu formularea unor puncte de vedere legate de arta contemporană și creația plastică realizată de artiștii participanți în aceste activități culturale. Dintre artiștii plastici contemporani cuprinși în textele publicate pot să fie enumerați: Maxim Dumitraș, Nicolae Fleissig, Gheorghe Zărnescu, Mircea Roman, Alexandru Păsat, Mihai Chioaru, Florin Ciubotaru, Marian Coman, Gyori Csaba, , Bogdan Hojbotă, Ioan D. Ion, Greti Miszovits, Mihai Perca, Dorel Prehuș, Andrei Pirogov, Corneliu Pop, Ioan Pop Prilog, Ioan Pop Vereta, Sorin Purcaru, Mircea Vaida, Dany Madlen Zărnescu, Maria Balea, Zamfira Bîrzu, Maria Bucur, Adrian Chira, Györi Csaba, Gabriela Drinceanu, Fekete Zsolt, Kuti Botond, Kuti Dénes, Simion Moldovan, David Morar, Liviu Nedelcu, Ştefan Pelmuş, Mihai Percă, Ioan Pop Vereta, Florica Prevenda, Sorin Purcaru, Vasile Rata, Santa Csaba, Szőcs Zoltán, Cristian Sida, Iosif Ștefan Tasi, Vasile Tolan, Titu Toncean, Corneliu Vasilescu, Susana Ardelean, Nicolae Catavei, Andrei Florian, Eugen Moritz, Vasile Pop Negreşteanu, Iosif Şaitoş, Radu Şerban, Aurel Vlad, Marius Bacriu, Adriana Elian, Suzana Fântânariu-Baia, Dumitru Macovei, Mircea Vasile Mureșan, Marian Petre, Cristian Sida, Alexandre Ioana Șerban, Anca Bodea, Andrei Ciurdărescu, István Betüker, Cristian Lăpușan, Gagyi Botond, Ioana Olăhuț, Ioana Popa, Kudor Duka István, Dan Măciucă, Mihai Guleș, Valentin Marian Ionescu, Veres Szabolcs, Ioan Sbârciu etc.

 

Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac – dir. Muzeul Țării Crișurilor

Dr. Corneliu Gaiu – dir. Muzeul Județean Bistrița-Năsăud

Sculptorul Maxim Dumitraș – dir. Muzeul de Artă Comparată, Sângeorz-Băi

Sculptorul Alexandru Gavrilaș Vasilichi – Managerul Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud

Conf. Univ. dr. Gheorghe Mândrescu - Univ. Babeş-Bolyai

Prof. Univ. Dr. Nicolae Sabău – Univ. Babeș-Bolyai

Arhitect expert în domeniul restaurării monumentelor istorice Șerban Popescu Dolj

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5