Prof.dr.Dorel Cosma a prezidat Adunarea Federației Naționale de Folclor la Dobrsloveni-Olt
În judeţul Olt, într-un cadru mirific la Complexul cabanier de la Reşca s-a desfăşurat Adunarea Generală anuală a Asociaţiei Naţionale de Folclor din România. Au fost prezenţi conducători de formaţii folclorice din întreaga ţară, autorităţi locale şi deputaţi din Parlamentul României. Organizatorii principali au fost directorul Centrului Cultural Dobrosloveni Lucian Stroe şi primarul localităţii Gheorghe Tudoraşcu. Gazdele s-au străduit şi au reuşit să ofere tuturor invitaţilor condiţii deosebite atât pentru membrii Asociaţiei Naţionale de Folclor cât şi pentru ansamblurile folclorice şi oficialii invitaţi la aceste manifestări care s-au derulat în zilele de 29 – 31 august 2014.
Adunarea Generală a fost prezidată de preşedintele Uniunii Mondiale de folclor – I.G.F. – prof.dr. Dorel Cosma care a făcut o analiza amplă a manifestărilor Asociaţiei, desfăşurată în anul 2014. S-a subliniat efortul şi reuşita unor manifestări naţionale dar şi prezenţele deosebite la nivel internaţional susţinute de formaţiile româneşti în diferite colţuri ale lumii. Cei prezenţi au aflat şi despre activitatea internaţională a I.G.F. concretizată în manifestările de la Vilnius – Lituania şi San Geovanni Rotondo Italia.Caravana folclorică I.G.F. pornită din Bucureşti a fost prezentată pe larg celor prezenţi şi au fost felicitaţi artiştii români care au contribuit la reuşita acestei mari manifestări internaţionale. Intervenţii au avut vicepreşedinţii Asociaţiei – Pahone Pop, Teodor Puşcaş, Emilia Bubulac şi secretarul/ trezorier Marioara Sigheartău. Din partea gazdelor au luat cuvântul primarul Gheorghe Tudoreşcu şi Lucian Stroe – directorul Centrului cultural. S-a lansat invitaţia de a reveni în Olt unde s-a demonstrat că oltenii locului ştiu să fie gazde excepţionale. Preşedintele Uniunii Mondiale I.G.F. a promis că va încerca într-un viitor apropiat să aducă întregul birou I.G.F. la o întâlnire anuală în acest cadru minunat din complexul Reşca. A urmat un regal folcloric susţinut de ansambluri folclorice din Caracal, Dobrosloveni, Abrud şi Bistriţa-Năsăud, alături de nume de rezonanţă din folclorul românesc.
Un moment important l-a constituit prezentarea trofeului “ Oscar în folclor 2014” – obţinut de omul de televiziune Emilia Bubulac în cadrul amplei manifestări internaţionale din Italia – San Giovanni Rotondo. De precizat că acest premiu se acordă anual doar pentru 5 – 7 persoane din întreaga lume. În acest an , câte un premiu au obţinut importante personalităţi ale vieţii cultural-folclorice din Italia, Rusia, Elveţia, Cehia, România şi Slovacia.
Din Bistriţa-Năsăud, pe scena din Olt, a fost prezent ansamblul folcloric internaţional emerit “ Cununa de pe Someş” – coregrafia Teodor Puşcaş, conducerea muzicală Sorin Joldeş. Au urcat pe scenă artiştii : Petre Petruse, Marioara Sigheartău, Cristina Livia Scurtu, Ionela Lechinţan, Octavia Andronesi. Publicul prezent a răsplătit cu aplauze evoluţia tuturor artiştilor dansatori, solişti vocali şi instrumentişti prezenţi la acest eveniment. Delegaţii din Bistriţa, Mureş, Sg. Băi, Braşov, Olt, Bucureşti, Dolj, Alba, Craiova au felicitat gazdele pentru frumoasa manifestare organizată cu minuţiozitate de autorităţile locale.
Citiţi şi:
- Adunarea Generală a folcloriştilor din România
- Eveniment cultural de excepție, la deschiderea filialei pentru partea de sud a ţării a Asociației Naționale de Folclor din România
- Ansamblul „Flori de Romanaţi” Olt, la Târgul Mare al Bistriţei. Azi, Ansamblul „Emilia Bubulac” Gorj şi Dorina Oprea
- După 20 de ani, sediul Asociației Naționale de Folclor din România se mută de la Bistriţa la Satu Mare
- Dorel Cosma, întâlnire a Biroului Executiv I.G.F., în Italia
Adaugă comentariu nou